Náš rok 2022

V 2022 sme vyrástli o 11 nových dospelých a 9 novonarodených barťanov, vypili 10 039 nápojov z kávomatu a nabehali 9 170 km. Náš rok ale nehodnotíme len cez čísla, ale najmä cez spätnú väzbu, ktorú od kolegov a partnerov dostávame. Akých teda bolo posledných 12 mesiacov v našej firme? Zhrnuli sme “highlighty”, na ktoré sme najviac hrdí. 

Január

Začiatok roka sme odštartovali vo veľkom – získaním certifikácie ISO 9001:2015. V tomto bode sme si mohli povedať: „Paráda, máme papier, hotovo!“ No opak je pravdou. Certifikácia pre nás znamená záväzok stále sa zlepšovať. Chceli sme napríklad zaviesť automatickú evidenciu chýb softvéru pre 100% projektov či striktný trojfázový začiatok spolupráce, ktorý zaručí ešte transparentnejšie fungovanie vývoja. Dnes môžeme vyhodnotiť, že sme viaceré ciele splnili a veríme, že v novom roku k nim pribudnú ešte ďalšie.

Február

Po ročnej pauze sme obnovili našu tradičnú firemnú lyžovačku. Po úspešnom teambuildingu v 2020 sme sa rozhodli opäť zdolať Kasprov vrch. Stanovi sa podarilo zachytiť celý zážitok na video a okrem snežných radovánok sme si užili aj tancovačku v centre Zakopaného či hostinu plnú miestnych špecialít.

Zakopané 2022 - Bart Digital ProductsMarec

Založili sme novú kategóriu blogov týkajúcu sa bezpečnosti a začali trošku kontroverzným článkom o kybernetickom útoku na stránku Zem a vek. Odvtedy pravidelne píšeme články z tejto oblasti. Snažíme sa pritom vzdelávať nielen vývojárov a ponúknuť im tipy, ako programovať bezpečný web či eshop, ale niekoľko textov sme venovali aj širokej verejnosti. Vznikol z toho šikovný checklist, slovník či celý event orientovaný na bezpečnosť – Frontend Masters vol. 21.

Apríl

Mirka získala titul certifikovanej Scrum masterky! 80 otázok v angličtine zvládla za 60 minút a veľmi jej pomohlo, že veľa z nich sa týkalo praxe, ktorej má ona za 6 rokov s touto agilnou metodológiou viac než dosť. Certifikácia ju motivovala sa o svoje znalosti deliť ešte viac a preto odvtedy o Scrume píše na náš blog, a zároveň prednáša – napríklad na Profesia Days alebo v rámci eventov organizovaných Košice IT Valley. A že vývoj podľa Scrum-u má zmysel dokazujú aj úspechy našich projektov, ktoré sa nám aj vďaka tejto metodológii darí stále zlepšovať.

Som hrdý na náš tím, že sme v roku 2022 dokázali  v spolupráci s klientom aplikovať 95% vecí z retrospektívy priamo do praxe.

– Kamil

Máj

Teplé počasie nás pomaly lákalo k prvým športovým výkonom. Ešte predtým sme sa ale naplno ponorili do spoluorganizácie podujatia Beh na Zelené pleso. Keďže išlo o prvý post-covidový ročník, chceli sme, aby bol trošku extra. Pripravili sme preň teda nové logo aj web a zabezpečili atraktívny štartovací balíček v rozložiteľných taškách od nášho klienta ECO Krabičky. Dopadlo to na výbornú!

Jún

Na letný teambuilding v našej obľúbenej Levoči dorazili niektorí kolegovia v rámci iniciatívy Do práci na bicykli, ako inak, na bicykli. Dokonca tam boli prví! A aj vďaka tomuto skvelému športovému výkonu napokon spoločne najazdili či nabehali 2 084 km a tým ušetrili vyše 514 kg CO2. Samotný teambuilding bol opäť originálny – okorenili sme si ho chuťou stredomoria (Mišo uvaril pravú paellu s morskými plodmi) a preletom ponad Tatry. Medzi tradičné aktivity patrilo spoločné spievanie – tentokrát dokonca s 5-timi gitarami!

Bart Digital ProductsJúl

Leto prinieslo aj výnimočné projektové úspechy. Náš dlhoročný klient chcel pre svoju aplikáciu Crossuite získať akreditáciu pre Belgický trh a my sme preto museli zapracovať 140 rôznych požiadaviek. Na konci vyhodnotila ich splnenie špeciálna komisia a dnes môžeme povedať, že proces bol úspešný. Čo náš klient vďaka akreditácii získal? Každý doktor, ktorý si aplikáciu v Belgicku kúpi, získava od štátu ročnú dotáciu v hodnote 800 eur! To samozrejme znamená pre Crossuite viac zákazníkov a v konečnom dôsledku aj viac peňazí na ďalší vývoj.

Som hrdý na to, že sme v 2022 dotiahli Crossuite do takého stavu, že získal ako prvý softvér v Belgicku plnú akreditaciu. A osobne som rád, že v sebe stále nachádzam chuť učiť sa nové veci a mám možnosť ich využiť aj pri práci.

– Erik

August

Rok 2022 by sa u nás dal nazvať aj rokom Cloudu. Úspešne sme doň premiestnili časť Crossuite aplikácie a rovnako aj SportNet.Online. V prvom prípade sme využili Amazon Web Services, v druhom zas Mongo Cloud Atlas. Čo sme tým získali? Napríklad aj viac dát. Vďaka pohodlnému prístupu k monitoringu vieme lepšie vyhodnotiť využitie zdrojov aj presne zmapovať cestu k problému, či mu dokonca úplne predísť. Aj preto do Cloudu automaticky umiestňujeme nové ecommerce projekty, a kto vie, možno v ňom budeme mať časom úplne všetko.

V 2022 som hrdý najmä na prechod SpotNetu na Mongo Atlas a postupné začatie využívania jeho služieb (Atlas Search, Atlas Charts…). Rovnako ma teší prechod a pripravená migrácia portálu sportnet.sme.sk na next.js. A v neposlednom rade som hrdý  na zvládnutý začiatok vývoja nového projektu, ktorý je kompletne cloud ready (vrátane vývoja a buildov) a postavený na novej technológii GraphQL, next.js 13.

– Michal

September

Ako by sme mohli tento rok vyhodnotiť ako úspešný bez získania nových klientov? Na jeseň sa nám podarilo spustiť robustný eshop s databázou vyše 180 000 produktov z 12 dodávateľských feedov fuego.sk a o niečo neskôr aj vonavydomov.eu plný vychytávok na mieru. Okrem týchto dvoch klientov pribudol do našej databázy ešte Moris Slovakia, pre ktorého aktuálne vyvíjame požičovňu áut v aplikácii (to je ten nový cloud-ready projekt, ktorý Mišo spomína :)). Ako to dopadne a kedy si ju budete môcť vyskúšať sa určite dozviete v niektorej z našich každomesačných inšpirácií.

Október

Ani tento rok sme neporušili našu firemnú tradíciu a zúčastnili sme sa Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Na trati nás reprezentovalo spolu 11 barťanov – štvorčlenná štafeta, piati polmaratónci a dvaja maratónci. Na rozdiel od predošlých behov mal však tento nový rozmer – pomohli sme s organizáciou pacemakerov a aj sami sme sa postavili do tejto úlohy, aby sme bežcom pomohli dosiahnuť ich cieľové méty. Spoločne sme preto zorganizovali niekoľko skvelých podujatí, ako tempársky tréning či beh s elitnými pretekármi, a tiež vytvorili jedinečné pacemakerské profily. Veríme, že naše aktivity povýšili v očiach divákov aj bežcov úlohu “ťahačov” na novú úroveň.

Som hrdý na to, že som sa dostal do Bart-u, medzi skvelých ľudí okolo mňa v Crossuite, aj mimo neho. A aj keď som pôvodne nemal v pláne zúčastniť sa maratónu, som hrdý, že som, aj keď na poslednú chvíľu, mal možnosť byť súčasťou štafety, a že som to dal s časom, s ktorým som ani nerátal.

– Števo

November

V novembri sme hostili unikátny hackathon. Prišli naň kolegovia z projektu Dr. Max až z Čiech a spoločne sme za jedno popoludnie vylepšili správu obsahu. Okrem toho sa nám podarilo s pražským ecommerce tímom natočiť zaujímavý rozhovor o tom, ako sa taký obrovský medzinárodný projekt vlastne vyvíja, či majú pri strategických rozhodnutiach slovo aj samotní programátori alebo čo by mal spĺňať kandidát na pozíciu v aktuálne 120-člennom vývojárskom tíme.

December

Naďalej pokračujeme aj v ďalšej firemnej športovej tradícii – otužovaní sa! K stálym ľadovým medveďom tento rok pribudli noví členovia a už sa veru k tej vode museli aj presekávať. Sú dokonca takí zanietení, že kúpať sa boli aj po našom každoročnom firemnom večierku! Ten sme tentokrát zorganizovali vo Viničkách, v rodinnom vinárstve Zlatá Putňa. Opäť sa to nezaobišlo bez spevu, tanca, tomboly pre dobrú vec a, samozrejme, príhovoru a koncoročnej bilancie.

Na čo sme prišli? Že mladneme (priemerný vek všetkých kolegov je len 31 rokov!), rastieme (už je nás 56!) a naďalej sa nám darí vytvárať digitálne zážitky, ktoré majú zmysel. Do nového roka si teda prajeme len to, nech to takto ostatne :)

P.S.: Zostrih nášho roka nájdete aj na Instagrame @bart.sk_digital_products

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii barťania.