Bart Digital Products Bart Digital Products

Tri pravidlá technicky funkčného e-shopu

E-shop sa poslednú dobu zmenil aj u nás. Už to nie je len objednávkový systém, ale vo väčšine prípadov ide o sofistikovanú službu, prepojenú na ekonomické systémy obchodníka.

Ponúkame pár pravidiel, ktoré vám pomôžu realizovať e-shop tak, aby nielen prijímal objednávky, ale aby ste ich vedeli aj pohodlne vybaviť.

Pravidlo číslo 1: Udržiavam aktuálnu databázu produktov

Nie je nič horšie, ako keď vám príde objednávka na produkt, ktorý už nemáte, alebo neviete zohnať. Najlepšie na udržiavanie aktuálnosti je automat. Dnes už drvivá väčšina dodávateľov má minimálne nejaký excel, v lepšom prípade CSV / XML a v tom najlepšom webslužbu, na ktorú sa dá pripojiť a pravidelne aktualizovať stav produktov na e-shope. A nielen dostupnosť, ale napríklad aj ceny. Opýtajte sa preto vášho dodávateľa.

Pravidlo číslo 2: Využívam to, čo mám – na maximum

Pre množstvo obchodov nie je e-shop prvým vstupom na trh. Ide väčšinou o fungujúce prevádzky, ktoré majú svoj zaužívaný kolobeh. Prispôsobte tomu aj e-shop. E-shop je predsa len virtuálna predajňa, v ktorej zákazník nakúpi.

Ale pre obchod je to len ďalšia objednávka, ktorú treba zaevidovať, pozrieť do skladu, vyskladniť, prípadne objednať, zabaliť, objednať kuriéra, poslať zákazníkovi. Popritom vytlačiť faktúru alebo doklad. Ak ste toto všetko doteraz nerobili ručne, zapojte do toho aj e-shop!

Neveríme v to, že by váš ekonomický systém nemal nejaký – akýkoľvek – spôsob napojenia zvonku. Prácu uľahčí aj import faktúr, napríklad do Pohody, na jeden klik. Verte nám, je ľahšie to naprogramovať, ako opravovať chyby, vzniknuté preťukávaním údajov.

Automatizovať sa dá dnes už skoro všetko. Od faktúry, až po podacie hárky na pošte.
Tak prečo to nevyužiť?

Pravidlo číslo 3: Nevymýšľajte koleso

Aj tak vymyslíte len koleso. Nenúťte tvorcov e-shopu (teda nás :-)), programovať skladový systém, nie to ešte účtovníctvo. Účtovníctvo už máte. Sklad, ak nemáte, kúpte si ho a napojte na neho e-shop.

Sklad a účtovníctvo na e-shope totiž nikdy nebude fungovať podľa aktuálnej legislatívy. Prepojenie (dobré prepojenie) e-shopu s ekonomickými systémami však fungovať bude.

Venujte preto radšej svoju energiu do definovania prepojenia (čo a kedy, za akých okolností prepojiť) a samotné účtovníctvo alebo sklad, si radšej kúpte hotové. Za pár stovák, s dlhodobými updatmi s ohľadom na neustále sa meniacu legislatívu.

Vďaka tomu budete mať vždy aktualizované dáta v každom systéme.