Bart Digital Products Bart Digital Products

Pre všetkých, čo chcú obchodovať online II.

Priznávam, dlho som váhal. No nakoniec som aj tak musel požiadať o pomoc kamaráta Binga. Zjavne sú moje zručnosti s internetom príliš laické na to, aby som si dokázal poradiť s e-shopom. Potrebujem niekoho technicky zdatnejšieho.

Časom sa ukázalo, že bude oveľa istejšie a rýchlejšie, keď Bingovi prenechám celú prácu. Predsa len má už nejakú prax. Nebude to síce zadarmo, ale sumu, za ktorú je ochotný pomôcť, sme sa rozhodli s mojím spoločníkom investovať.

Bol som zo svojho neúspechu pri tvorbe online obchodu sklamaný. Joomla predsa sľubovala bezproblémové vytváranie a editovanie e-shopu, bez ohľadu na používateľskú úroveň. Ako to celé bolo, si môžete prečítať v predchádzajúcom článku.

Dozvedel som sa, že Joomla síce nie je zlá, ale na rozbehnutie stránok potrebujem pomoc človeka, ktorý už má s inštaláciou rôznych podobných softvérov určité skúsenosti. Nejde len o nainštalovanie a spustenie stránky – je nevyhnutné ju v rámci možností zoptimalizovať, správne nastaviť linky, texty, nadpisy a i. Veľa ľudí si totižto myslí, že keď vedia používať internet (ako užívatelia) a sem tam si stiahnu nejaký doplnkový program, dokážu si ľahko poradiť aj so zložitým softvérom. Teda hlavne vtedy, ak je na ňom napísané, že je zadarmo a zvládnu ho i amatéri…

Bing pracoval rýchlo a náš e-shop už funguje. Je už aj vo vyhľadávačoch, len pekne ďaleko. Preto mi navrhol Google Adwords. Vraj, keď už ten odchod máme, bola by škoda nespustiť aj internetovú reklamu. A že sa nemám báť, lebo on sa o to postará za pár eur mesačne. Tak som mu dôveroval a o detaily sa nestaral. Hlavne nech nie sme úplne pozadu vo vyhľadávačoch. Veď to by nás nikto nenašiel, tak ako by sme mohli predávať?

Dohodli sme sa teda na mesačnom rozpočte na reklamu a počte hodín, ktoré tomu bude každý mesiac venovať. Keď som hneď na druhý deň zbadal našu stránku medzi sponzorovanými odkazmi, bol som naozaj rád.