Bart Digital Products Bart Digital Products

Pre všetkých, čo chcú obchodovať online I.

Nedávno za mnou prišiel známy, že chce otvoriť spoločný internetový obchod. Vraj ja sa tým moderným komunikačným prostriedkom rozumiem a celkom fajn sa orientujem na webe. A navyše, existuje dosť šikovných softvérov zdarma (anglicky sa označujú termínom open source), z ktorých si aspoň trochu skúsený užívateľ internetu, môže vytvoriť webové stránky.

Sadli sme si teda k počítaču, prešli existujúce e-shopy a prezreli si stránky s CMS. CMS je skratkou pre Content Management System, čo znamená redakčný systém; vhodný pre tvorbu a správu webových stránok a ich funkčných častí. Zorientovali sme sa v možnostiach a prebrali detaily, ako by náš e-shop mal vyzerať a fungovať. Myšlienka bola jasná. Viac-menej klasický internetový obchod: tovar s fotkami a bližšími popismi, nákupný košík, objednávka a hlavne jej rýchly a jednoduchý spôsob vybavenia, nech sú zákazníci spokojní.

Vraj bezproblémová Joomla

Vravím, použijeme Joomlu. Používa sa na celom svete pre tvorbu jednoduchých stránok aj komplexných webových projektov, ako je e-shop. Základný balík je vytvorený pre jednoduchú inštaláciu aj pre bežného užívateľa, takže väčšina ľudí by s tým nemala mať problémy. To ma podnietilo k optimistickému predpokladu, že s tým nebudem mať problém ani ja. A keby predsa len, sľubuje podporu pre začiatočníkov. Tiež som si všimol, že je na internete rozsiahla komunita Joomla užívateľov a vývojárov, takže v prípade potreby, nebude ťažké kedykoľvek vyhľadať odpovede a riešenia.

Joomla takisto tvrdí, že po inštalácii a spustení, je aj pre „netechnicky“ založených užívateľov, jednoduché pridávať a spravovať obsah, súbory a dôležité údaje pre chod e-shopu. To je podstatné, pretože každý elektronický obchod sa musí rozvíjať. A pre mňa je dôležité vedieť, že cez jednoduché rozhranie (cez prehliadač), budem schopný pridávať novinky, správy, meniť obrázky, popisy produktov a doplňovať ich. Rovnako, že budem môcť pridávať neobmedzené množstvo sekcií a stránok na webe.

Vybral som si grafickú šablónu a začal sťahovať podľa návodu. Pár vecí som urobil zle, pretože som musel asi trikrát začať skoro od začiatku. Keď už som si myslel, že je to hotové, objavil sa problém. Napísal som niekoľko skúšobných textov a diakritika v nich bola chybná. Nevedel som prísť na to, prečo.

Ešteže existujú vyhľadávače, ktoré tak radi poradia :) Zistil som, že som mal pridať slovenčinu do Joomla ihneď po nainštalovaní, ešte pred samotným písaním textov. Existuje totiž viacero druhov kódovaní – napríklad taká angličtina štandardne používa ISO8859-1, no slovenčina nie. Práve rozdiel týchto kódovaní môže spôsobovať problémy s diakritikou. Nanovo sme všetko preinštalovali, nastavili slovenčinu a stali sa hrdými vlastníkmi e-shopu, v ktorom už diakritika fungovala. Vo všeobecnosti ľudí hnevá používanie národných kódových stránok a nechápu, prečo sa štandardne nezačal používať Unicode…

Ďalší problém s Joomla nastal, keď som začal napĺňať stránku obsahom. Nevedel som k produktu pridať varianty, ani ceny. Opäť bolo treba niečo nastaviť. Síce mám teraz pre zmenu problém pridať produkt bez variantu, ale dá sa s tým pracovať.

Radšej sa však nepúšťať do tvorby stránok cez Joomla.