Ako nám ChatGPT 4 pomáha v práci (a mimo nej)?

Keď sa začal ChatGPT ošiaľ, na malú chvíľku sme sa zľakli. Kolovali chýry, že vie programovať, písať články, rozprávať so zákazníkmi či dokonca maľovať. Potom sme si to ale vyskúšali a uvedomili si pravý opak. ChatGPT nás určite tak skoro nenahradí. Namiesto toho nám môže pomôcť robiť našu prácu ešte lepšie.

V piatok sa Mišo a Maťo podelili v našom firemnom chate o niekoľko príkladov, ako im inteligentný chat v poslednej dobe uľahčil život a my sme sa o nich s vami rozhodli podeliť. Ak ste dosiaľ odolávali, možno vás práve oni inšpirujú vyskúšať si ChatGPT 4 v praxi.

8 tipov od Miša

Michal
  1. ChatGPT za mňa pripravil článok o GraphQL. Nebolo to síce veľmi čitateľné, ale išlo o skvelý základ, ktorý si po poriadnej štylistickej úprave rýchlo našiel miesto na našom blogu.
  2. Na Sportnet-e aktuálne kompletne prerábame autorizačný protokol. ChatGPT mi pomohol nový auth.sportnet.online naprogramovať, pričom som mu systematicky v jednom vlákne zadával požiadavky týkajúce sa štandardov OAuth2, PKCE a OPENID. Chat mi bol oveľa napomocnejší, ako čitanie RFC dokumentácie. Samozrejme, väčšinu vecí, čo mi dal, som si následne v RFC overil.
  3. ChatGPT mi, na základe prezentácie, vygeneroval otázky do kvízu na Frontend Masters Košice vol. 22.
  4. ChatGPT mi pregeneroval funkciu z PHP do Node.js, a to dokonca s použitím crypto, ktorému až tak nerozumiem, takže mi ušetril kopu googlenia.
  5. ChatGPT vypočítal susedovej dcére domácu z matematiky, konkrétne išlo o slovnú úlohu v znení: V zoo je 10 tiav. Niektoré sú dvojhrbé a niektoré jednohrbé. Dokopy majú 14 hrbov. Koľko je ktorých?
  6. Vo štvrtok večer sa mi rozrhla tetiva na luk a urobiť novú obyčajne trvá aj 48 hod. Cez víkend som ale mal absolvovať Slovenský pohár v lukostreľbe a tak som požiadal ChatGPT, aby mi navrhol vhodný spôsob, ako nahradiť tetivu v rekordnom čase. Dopadlo to dobre a na súťaži som sa nakoniec spomedzi 33 účastníkov umiestnil na 7. mieste :)
  7. Založil som si instagramovú stránku, na ktorú mi ChatGPT navrhol kompletnú stratégiu pridávania príspevkov, pričom sám generuje pre jednotlivé príspevky aj text. Ešte obrázky keby tak zvládal lepšie :)
  8. ChatGPT mi spravil HTML a CSS pre prototyp so zadaním: Urob formulár na prihlasovanie, daj tam 4 buttony, atď.

5 príkladov od Martina

Martin
  1. ChatGPT mi napísal lambda funkciu pre autoškálovanie v AWS a pomohol aj pri návrhu architektúry autoškálovania v AWS. Dalo mi to dobrý základ. Úžasné je, že aj ja, bez hĺbkovej znalosti linuxu, som vedel napr. pripraviť celú infraštruktúru v Amazone. Zatiaľ to bolo tak na 80% ja a 20% GPT, ale verím, že tento pomer sa bude pomaly otáčať.
  2. ChatGPT za mňa vygeneroval návrhy názvov pre náš štafetový tím.
  3. ChatGPT mi pomohol vyriešiť systémové chýby na inštanciách v AWS a problémy s GitLab runnermi.
  4. ChatGPT napísal agregácie pre MongoDB.
  5. ChatGPT prepísal kód pre migráciu projektu z react-router 5 na 6. Je to dosť “pain” robiť to ručne.

Viac tipov na využitie ChatGPT nájdete v článku na webe Wearedevelopers.com, ktorý nás k zdieľaniu tých našich inšpiroval.

Máš toto všetko v malíčku? Potom sa pridaj do nášho tímu!