GraphQL verzus REST API: Kedy uprednostniť moderný jazyk pred nesmrteľnou klasikou?

Dopytovací jazyk GraphQL bol vyvinutý spoločnosťou Facebook v roku 2012. Dnes ho využívajú tie najpopulárnejšie webové a mobilné aplikácie, ako je Airbnb, Pinterest, Twitter alebo Yelp. Prečo? Lebo je moderný, efektívny a vďaka veľkej komunite vývojárov sa rýchlo posúva dopredu. Čo je jeho najväčšou výhodou a kedy ho uprednostniť pred tradičným Rest API? Na to všetko sa pozrieme v tomto blogu.

3 hlavné výhody GraphQL…

Poďme teda rovno na vec. Najdôležitejšou výhodou tohto aktuálne veľmi populárneho jazyka je nepochybne jeho presnosť. GraphQL umožňuje vývojárom definovať konkrétne dopyty, ktoré chcú získať z API. Následne sa im vrátia len tie dáta, ktoré sú pre aplikáciu skutočne potrebné. To umožňuje rýchlejší prenos údajov, efektívnejšie využitie serverových zdrojov a zlepšuje celkovú výkonnosť aplikácie.

GraphQL navyše podporuje jednoduché a flexibilné rozhranie API. Vývojári tak môžu ľahko pridávať alebo upravovať dopyty a bližšie definovať dáta, ktoré sa majú vrátiť. To z neho robí veľmi užitočný nástroj pre veľké a komplexné aplikácie s rôznymi požiadavkami na prenos informácií.

No a v neposlednom rade je tu možnosť pracovať s viacerými službami naraz. GraphQL totiž kombinuje dáta z rôznych zdrojov a vracia ich ako jeden výsledok. Vývojári tak môžu ľahko pracovať s rozličnými databázami a získať výsledok ako jeden objekt.

…a jedna dôležitá výzva

S množstvom výhod sa prirodzene spájajú aj isté problémy, alebo, ako sa hovorí po manažérsky, výzvy. Pri GraphQL je to nutnosť vynaložiť viac úsilia pri návrhu schémy API. Tá musí byť navyše aj starostlivo otestovaná, aby bola efektívna a plnohodnotne využívaná v aplikácii. Vývojári teda potrebujú viac času na plánovanie a návrh jej fungovania, čo treba dôkladne zohľadniť pri časovom harmonograme vývoja aplikácie.

Kedy uprednostniť GraphQL pred tradičným REST API?

REST API je stále využívanou klasikou, ktorou vo väčšine prípadov nič nepokazíte. Ak však myslíte, že je čas na zmenu, odporúčame GraphQL. Najmä vtedy, keď potrebujete…

  1. …šetriť server: REST API pracuje na princípe požiadavky a odpovede. Keď sa na server pošle dopyt, vráti sa celý objekt, aj keď sa vyžadujú iba niektoré jeho časti. GraphQL, naopak, dokáže zo servera získavať iba práve potrebné údaje. Ak teda chcete znížiť záťaž na server a nezahlcovať ho pre vás aktuálne nedôležitými dátami, GraphQL je tá správna cesta.
  2. …opravovať efektívnejšie: GraphQL podporuje definovanie typov pre dáta, ktoré sú k dispozícii v API. To umožňuje silnejšie typovanie a pomôže vám rýchlejšie identifikovať a opravovať chyby v API.
  3. …API schému pravidelne rozširovať: Vďaka GraphQL môžete pridávať nové položky do API schémy a rozširovať API funkcie bez toho, aby ste museli existujúce API meniť. Vo výsledku teda máte možnosť do svojich aplikácií jednoducho pridávať nové funkcie a zlepšovať ich bez toho, aby to ovplyvnilo už existujúcu funkcionalitu.
  4. …vyvíjať rýchlo: GraphQL má jednoduchšiu syntax a logiku, ako REST API. To znamená, že môžete rýchlejšie vytvárať a upravovať dopyty, čím sa skracuje čas vývoja aplikácie.
  5. …pomoc pri vývoji: Jazyk GraphQL má za sebou aktívnu a stále rastúcu komunitu používateľov. Tí prispievajú k jeho rozvoju a poskytujú podporu a riešenia problémov. Ak si teda nebudete vedieť dať s vývojom rady, určite vám radi pomôžu. Navyše vďaka nim vychádza nová verzia jazyka prakticky každú chvíľu a teda sa vždy môžete tešiť na ďalšie vylepšenia a vychytávky.

Chceli by ste sa o GraphQL dozvedieť viac?

Potom by sme vás radi pozvali na event, ktorý sa bude konať 22.3.2023 o 17:00 v Technicom-e. Dvaja vývojári, Mišo a Ady, vám na ňom predstavia použitie GraphQL v praxi a vy sa budete môcť pýtať na všetko, čo vás zaujíma. Ak sa teda chcete pustiť do vývoja s GraphQL alebo máte chuť si svoje znalosti o tomto jazyku rozšíriť, tešíme sa na vás!  Link na FB event: http://shorturl.at/gDT46.