Bart Digital Products Bart Digital Products

Užitočné ? tipy pre vás z konferencie We Are Developers 2018

V máji tohto roku sme sa zúčastnili zatiaľ pre nás najväčšej konferencie We Are Developers vo Viedni. Bolo to veľkolepé, ako sa na medzinárodnú konferenciu patrí. Ponúkam vám prehľad niektorých myšlienok ? mojím pohľadom.

Po úvodnom slove sám spoluzakladateľ Apple – Steve Wozniak

V jeho časoch to bolo veru ľahké. Nikto neprogramoval a ak aj áno, tak sa zaoberal veľkolepými a nadčasovými vecami. Steve urobil program, ktorý riešil puzzle a už bol hviezda. Rád sa hral a stále sa rád hrá. On vlastne nechcel zostrojiť osobný počítač pre nás, alebo pre seba na hry. To až Steve Jobs ho chcel pre nás všetkých. Thank god for that!

Vedeli ste, že podľa Steva má Apple konečne v roku 2018 spoľahlivú aplikáciu kalendár? Nuž, neviem čo používal doteraz, ale tá „eplovská“ apka vraj výborne pracuje s časovými zónami. No to by veru už mohla. Sám si užil doteraz dosť problémov pri dátumoch bez časových zón.

A ak chcete vedieť prečo si Steve kúpil Mercedes miesto Tesly, nech sa páči: https://www.youtube.com/watch?v=LMw5u2ggM3w

Understanding OAuth2…For real?

Nuž, zistil som, že áno, rozumieme mu a používame ho tak, ako bol zamýšľaný. Ale predsa len pár vecí vieme vylepšiť. ? Nepoužívať Implicit schému. To ma zarazilo, ale dáva to zmysel. Bezpečnosť. Pogooglite ? PKCE. A ešte ? JWT. Bezpečnosť netreba brať na ľahkú váhu.

The (bright) future of the web

Web sa vyvíja, stále vyvíja a stále k lepšiemu. Technológia ostáva, no používame ju správne? Zaujímavé myšlienky. Odniesol som si z prednášky 3 chyby stránok:

? Content shifting
? Slowness
? Unresponsible web.

Skrátka, web sa nesmie svojvoľne posúvať. Čítate článok a zrazu sa vám posunie o 200px nižšie, lebo sa niekde hore dočíta reklama. Chyba!

Web nesmie byť pomalý. ? V roku 2018 Google zaradí rýchlosť webu ako jeden z ranking faktorov.

A web sa nesmie tváriť, že zamrzol, teda, že má nereagujúce UI.

Prednáška bola silne spätá s Google a Chrome, asi preto, že prednášajúci pracuje v onej spoločnosti. Avšak to nič nemení na fakte, že Google Chrome je len málo od toho aby bol schopný doslova v prehliadači spustiť 20 rokov vývoja kódu v C++, napríklad taký AutoCad. Tak toto je veru „bright“ future! Wau!

Vedeli ste, že Mobile friendly už nie je IN? Už ani Mobile first. Dnes fičí ? Mobile only!

The #1 Challenge of Knowledge Workers: Triple Overload and How To Overcome It

Čo povedali na tejto prednáške je taká pravda, až to bolí… Denne developer strávi ? 2,5 hodiny hľadaním informácií, pričom sa odhaduje, že o ? 14 mesiacov sa zdvojnásobí množstvo dát na planéte oproti dnešku. ? 80% pracovného času strávi developer mítingami a kontrolou inboxu. A čo je najhoršie, v priemere má developer ? 5 minút čistého času medzi vyrušeniami.

K tomuto jeden zaujímavý blog: https://blog.evernote.com/blog/2018/04/12/the-triple-overload-problem-and-what-to-do-about-it/

Reactive programing demystified

Zaujímavé veci dokáže  ? RxJS. Len ho treba správne použiť. Silne developerská prednáška, ako by z oka dokumentácii vypadla. Asi preto som ju nedokončil, chuť na kávu bola silnejšia…

ChatOps 2.0

Okrem toho, že to bola reklama na Slack, tak padla jedna veľmi dobrá myšlienka. ? Prúd informácií v práci a medzi vývojárskymi tímami musí byť tak silný, že bude až otravný. A len keď bude otravný, až tak máte akú takú istotu, že sa aspoň časť informácií zachytí na príjemcoch. Preto je veľmi dôležité mať na všetky informácie jeden kanál a štandardizovať spôsob komunikácie a doručovania informácií čo najviac a vo všetkých oblastiach.

A vedeli ste, že Shopify robí deploy v priemere 1500 krát denne? ChatOps v tom pomáha. Minimálne sa o deployoch vie :-)

The rise of APIs

Myslíte, že TomTom skončil? Nie. Urobil API a ? preorientoval sa na B2B. Dnes ani netušíte, že vlastne používate TomTom, keď si spustíte Apple Maps.

Scrum Repacked

Scrum sa preceňuje. Stal sa z neho pomaly, ale isto nástroj zbytočnej byrokracie a zbytočných procesov. Zabúda sa prečo vznikol. Pre rýchly vývoj bez chýb. Má vývoj zjednodušiť.

Chcete robiť scrum, lebo je to moderné? Nerobte scrum. ? Dodávajte rýchlejšie, pravidelne a bez chýb.

Storytelling in Software Development

Ako definovať požiadavky (stories)? ? Pracujte s obrázkami. Vizualizujte všetko. A ? používajte keywords. Zaujímavé bolo následne aj prenesenie keywords do programátorského kódu a následné využitie pri testovaní a spätných kontrolách…

Habits of Efficient Developers

Prednáška tak žiadaná, že ju okrem miestnosti naživo streamovali do ďalších dvoch sál. Plných sál. To nik nevie aké návyky má efektívny developer? Aj mňa to zaujímalo. Najdôležitejšou je: Vypnite si notifikácie. Všetky!

A viete že ? bugy sú zlé? Najskôr strávite čas ich naprogramovaním, potom čas ich odhalením, potom ich opravou. Nedajbože urobíte bug dvakrát. Nerobte preto bugy :-)

Automatizovaný testing je jedna z možností, ak nie jediná, ako predísť bugom. Pretože ? „Seeing a test fail is the test that tests if the test tests what it is supposed to test“.

A ešte jedna myšlienka, ktorú neviem pustiť z hlavy: ? Definícia multitaskingu je spôsob ako pokaziť viac vecí naraz.

The PHP Journey: To PHP 7 and Beyond

Všetci ho poznáme, všetci sme s ním robili alebo robíme a všetci sme sa na ňom učili. PHP. Študentský projekt, v časoch Perl-u narazil na obmedzenia poplátaného a zle napísaného PHP2 a tak si dvaja študenti napísali PHP3. Od vtedy sú slávni.

Viete prečo a kedy umrelo PHP6?

Malo len pridať nad PHP5 podporu unicode. Bolo ale asi o 30% pomalšie. Odpojili ho od prístrojov 11 marca 2010 o 11:09:37.

PHP7 len zmenšilo pamäťové nároky na zValue – základný stavebný kameň PHP. To zrýchlilo aplikácie ako napríklad Magento či WordPress o viac ako 50%.

PHP8? Snaží sa. Vraj to bude najrýchlejší jazyk na niektoré úlohy. Akurát nie celkom webové, ale napríklad na generovanie fraktálov. Počkáme si.

A viete aký framework odporúča zakladateľ Zend Foundation? ? Laravel a potom Zend Framework… Minimálne zaujímavé.

Na záver niečo čoho sa dožil Uber

Bez komentára… :-)