Upratovanie podľa Scrum-u

Keď ma klaster Košice IT Valley oslovil, aby som na Profesia Days prišla porozprávať o práci v tíme a Scrum metodológii, vedela som, že to bude výzva. Na takéto podujatia chodia ľudia z naozaj každej oblasti, nikdy dopredu nevieme, kto príde počúvať. Preto som chcela tému poňať tak, aby jej rozumel naozaj každý. Bez zložitých pojmov. A tak som preniesla Scrum na situáciu, ktorú všetci veľmi dobre poznajú – sobotňajšie upratovanie.

Predstavte si bežnú východniarsku domácnosť – mama, otec, štyri deti a dvojposchodový dom. Typická sobota, treba upratovať. Ale rodičia musia ísť do Popradu, pomáhať babke, lebo ona chce práve dnes umývať okná. A tak si ráno zavolajú najstaršieho syna a požiadajú ho, aby so súrodencami upratali dom sami, veď sú už veľkí. Do 18-tej vraj nech bude všetko hotové. Najstarší brat je zodpovedný a chcel by rodičom vyhovieť, ale pozná svojich súrodencov a tak sa začne diskusia. Do 18-tej určite všetko nestihnú, napríklad kuchyňa sa upratovala v stredu, tak či ju môžu vynechať. Rodičia privolia a odchádzajú.

Profesia Days 2022

Na raňajkách, keď všetky deti vstanú, im brat vysvetlí situáciu a rozdelia si, kto čo uprace. Najmladšia sestra je snaživka, má rada poriadok. Navrhla, že bude sledovať, či sa všetko stíha. Jeden z mladších bratov je úplný flákač a druhý taký zlatý stred, s dobrou motiváciou urobí, čo je potrebné, inak skôr nie. Keďže sa navzájom poznajú, povedia si, že ešte pre istotu každé dve hodiny zájdu do kuchyne, dajú si sladkosť a povedia si, ako im to ide.

Pri prvej sladkosti všetci hovoria, že paráda, všetko sa stíha. Pri druhej sa už ukázali nejaké problémy, lebo brat-flákač prvýkrát klamal. On totižto ešte ani nezačal. Do toho zavolali rodičia, že o 18:30 príde na návštevu teta Anka a tá sa veru určite aj do kuchyne na najvrchnejšiu poličku pozrie. Tak teda je potrebné upratať predsa aj kuchyňu.

Súrodenci si teda sadnú k obedu, čo im mama vopred nachystala, a upratovanie preplánujú. Ani rodičia, ani teta Anka prádlo v izbách voňať nebudú, preto ho meniť netreba. Dôležitejšie je doupratovať izbu flákača a kuchyňu. Súrodenci spojili sily a o 18:00 každý z nich hrdo odprezentoval svoju prácu.A potom, keď už bola aj teta Anka preč, sa všetky deti zavreli do obývačky a povedali si, že teda flákač sa musí polepšiť a nabudúce to budú robiť tak, aby to bolo menej stresujúce.

Takto približne prebieha vývoj pomocou Scrum metodológie. Rodičia sú klienti, najstarší brat, ktorý rozumie požiadavkám klienta a je schopný ich správne interpretovať tímu, je product owner, najmladšia sestra Scrum master a ďalší súrodenci sú vývojový tím.

Jednotlivé stretnutia sú Scrum eventy. Pri raňajkách si deti urobili plánovanie, každé dve hodiny mali krátky stand-up a pri obede, keď sa zmenili požiadavky, museli v rámci väčšieho stand-upu veci preplánovať. Konečná prezentácia izieb je demo pre klienta a úplne záverečný meeting, kde si súrodenci povedali, čo bolo dobré a čo zlé, je retrospektíva.

Všetky eventy sú rovnako dôležité, ale každá rola môže pokladať jeden z nich za podstatnejší. Pre product ownera to môže byť plánovanie, aby vedel tímu vysvetliť požiadavky a uistiť sa, že im rozumejú. Pre klienta zase demo kvôli prezentácii výsledkov a pre tím stand-upy, na ktorých môžu dostať od kolegov usmernenia a pomoc. A Scrum master môže za najdôležitejšiu považovať retrospektívu, kde vidí, ako je tím spokojný, aké sú jeho slabé stránky, kde môže motivovať ľudí, aby spoločne dokázali nastaviť priebeh ďalších šprintov lepšie. Viac o eventoch, tipoch, ako ich robiť efektívne, a požiadavkách, ktoré sa pri nich musia dodržiavať, ale napíšeme nabudúce.

Hoci nevedomky, Scrum používa každý z nás. Napríklad retrospektívu si robíme pravidelne 31. decembra, pri pohári šampanského, keď spomíname, čo dobré nám rok priniesol a čo by sme chceli od toho ďalšieho. Scrum metodológia sa dá použiť v domácnosti, v zborovni, v reštaurácii. Jednoducho všade, kde sa tím ľudí snaží dosiahnuť nejaký cieľ. A hoci na Profesia Days sedeli v publiku ľudia z rôznych oblastí, verím, že túto myšlienku pochopili a že si domov odniesli inšpiráciu, ako pracovať v tíme o čosi efektívnejšie.

Viac blogov na tému agilného vývoja nájdete v kategórii agilita