Marek Bálint - Bart Talks - Bart Digital Products Marek Bálint - Bart Talks - Bart Digital Products

Marek Bálint: Vždy som mal podporu od kolegov, nikdy som na nič nebol sám

Cieľavedomý cestovateľ s dušou dobrodruha. Náš Marek, ktorý musí (chce ?) prácu dotiahnuť vždy do konca. Úspešného konca.

Marek, povedz nám niečo viac o sebe.

Som mladý chalan z Košíc, ktorý má už od malička vzťah k počítačom. Už keď som mal necelých 10 rokov, fascinovala ma elektronika. Keď som mal 15 rokov, tak sme so strýkom založili Minecraft server, kde sme mali okolo 30 aktívnych hráčov. Vtedy som zistil, že programovanie si pravdepodobne ponesiem počas celého života.

A tak pokračovali moje štúdiá ohľadom programovania dodnes. Spomínam si, že som sa ešte rok pred nástupom venoval samoštúdiu, aby som mal prehľad o nových technológiách – React a Angular.

Je to vyše roka, čo si v barte. Pamätáš na svoje začiatky?

Veľmi dobre si ich pamätám ☺️ Nebolo to jednoduché. Ešte pred nástupom som dostal veľmi zaujímavé zadanie, nad ktorým som sa ako nováčik dosť popasoval. A nakoniec to bolo na výbornú. Keď sa na tom tak zamýšľam, rozumiem, prečo si dali záležať na mojich znalostiach pred nástupom.

Po zadaní prišiel pohovor, ktorý trval do 2 hodín, aby ste zistili, čo všetko viem. Ale nakoniec to všetko dopadlo dobre a moje ročné samoštúdium sa oplatilo.

Ťažšie na cvičisku, ľahšie na bojisku.

Skoro :-) Prvé dni v barte boli skutočne zaujímavé. Človek musí hlavne chcieť a byť odhodlaný, aby vedel toľko informácií vstrebať za pár týždňov. Po dvoch mesiacoch to už bolo omnoho lepšie a som sa len pousmial nad vecami, ktoré som pred dvoma mesiacmi nevedel. Vždy som mal podporu od kolegov. Keď som niečo nevedel, opýtal som sa a diskutovali sme. Nikdy som na nič nebol sám. Práve oni mi dali skúsenosti a príležitosť, naučiť sa nové veci.

Pracovné nasadenie

Prečo si sa rozhodol práve pre bart.sk?
Naplnilo sa to, čo si očakával?

Rok pred nástupom som hľadal firmu v IT odbore. Natrafil som na bart.sk a zistil, že je to plnohodnotná a stabilná IT firma, ktorá funguje už 25 rokov a sídli v Košiciach. Podľa ich webovej stránky boli otvorení prijať aj úplného nováčika bez predošlých pracovných skúsenosti. Videl som ich práce, technológie, tak som si povedal, že to treba skúsiť a risknúť to. Risknúť myslím, to moje samoštúdium.

Firma bart.sk ma rozhnodne naplnila vo všetkých smeroch. Dostal som nový pohľad na ideálnu prácu v dnešnom svete, či je to kolektívom alebo samotnou prácou.

Ideálna práca vravíš? To je aká?

Ideálnu prácu myslím takú, kde má človek okolo seba stabilných kolegov, ktorí mi fakt vždy s radosťou pomohli ak som niečo nevedel. Taktiež máme vo firme minimum fluktuácie, dlhodobé projekty a firemné akcie. A v kuchynke kávu zadarmo :)

Pracuješ v eCommerce tíme. Čo Ťa na tom najviac baví? Je to jednoduchá práca?

Takto sa robí code review.
Takto sa robí code review.

Najviac ma asi baví to, že prinášam zákazníkom nové funkcionality v ich eshopoch. A vďaka nim zvýšia svoj zisk vo firme. Taktiež, ak má človek každý deň niečo iné na práci a nie je v tom istom stereotype, nemôže sa nudiť. Ak ťa práca nudí, tak ťa po čase prestane baviť.

Práca v eCommerce alebo práca hocikde v IT sektore nie je jednoduchá. Človek musí svoj mozog využívať na 100% celý deň, aby vyprodukoval plnohodnotný výsledok. V eCommerce je napríklad potreba si rozdeliť čas podľa typu úloh, ktoré zákazník prioritne potrebuje. Ale to najdôležitejšie je pochopiť požiadavky zákazníka, porozumieť jej, navrhnúť a implementovať to najlepšie riešenie.

Vidíš u seba stále priestor na rozvoj?

Určite, stále. Vždy je potrebný rozvoj. Či po technickej alebo osobnostnej stránke. A trvá celý život. Možno nikdy nebudem vedieť všetko, čo dnes vedia moji kolegovia a kolegyne. Ale priblížiť sa znalosťami k nim určite treba. Prípadne môžem vedieť viac z inej oblasti a budeme sa dopĺňať.

Sopka Teide, najvyšší vrch Španielska na ostrove Tenerife.

A čo tvoj voľný čas, život mimo práce?

Túry, oddych v prírode. To je moje. Ale oveľa radšej cestujem. Najradšej cestujem tam, kde viem, že viem ísť na nejakú túru a vidieť kúsok sveta. Najlepšia túra bola asi v Grand Canyon, kde bolo to pravé kúzlo Ameriky. Pravdaže, aj naše Tatry sú svetový unikát, v ktorých som bol na nie jednom hrebeni :) Taktiež najvyšší bod Španielska, sopka Teide na Kanárskych ostrovoch bola úžasná, pretože tam je zväčša túra v púšti.

Grand Canyon, Arizona, USA

Máš vyvážený pracovný a osobný život?

Zelené pleso, Vysoké Tatry

V dnešnej dobe, keď väčšina IT povolaní pracuje z domu, je náročné mať vyvážený pracovný a osobný život. Musím povedať, že aj mne to dalo zabrať. Nakoľko sme však mali možnosť vykonávať prácu aj z domu, aj z kancelárie, vedel som si to usporiadať tak, aby sa to dalo zvládať lepšie. Takže pomaličky a isto sa k tej rovnováhe blížim.

Marek, ďakujem veľmi pekne za čas, ktorý si venoval
rozhovoru. A veľa šťastných cestovateľských zážitkov prajem! :-) 

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania