Kamil Friga: Projekt drmax.sk prináša vždy nové zaujímavé zadania a výzvy - Bart Digital Products Kamil Friga: Projekt drmax.sk prináša vždy nové zaujímavé zadania a výzvy - Bart Digital Products

Kamil Friga: Projekt drmax.sk prináša vždy nové zaujímavé zadania a výzvy

Milovník futbalu, dobrého jedla, srandy a firemný DJ ľudových piesní. Takto každý pozná Kamila, ktorý pracuje v bart.sk od roku 2015. V rozhovore nám prezradil aj ďalšie zaujímavosti z pracovného, ale aj osobného života.

Ahoj Kamil, predstav sa nám na úvod rozhovoru

Ahojte, moje meno je Kamil Friga, narodil som sa v meste Humenné a ešte stále nie som tridsiatnik, našťastie mám ”len” 28. Žijem v Košiciach, kde som úspešne absolvoval štúdium na Technickej univerzite, na Fakulte elektrotechniky a informatiky, odbor informatika.

Ako si sa dostal k programovaniu?

Svoju prvú webovú stránku s mp3-jkou na pozadí som vytvoril, keď môj brat priniesol z “gympľa“ dokumentáciu Cascading Style Sheets level 1 z predmetu informatika. Po prečítaní som začal písať a tvoriť do poznámkového bloku, jednalo sa teda o kódenie HTML a CSS. Paradoxom je, že môj brat o tomto počine nevie doteraz. Takto mi vlastne nepriamo pomohol spoznať technológie spojené s web stránkami. Neskôr prišli ďalšie jazyky JavaScript, PHP… . Pamätám si taktiež na najlepšie investované moje peniaze. V roku 2007 sme zaplatili s otcom 200 slovenských korún kamarátovi z Česka, ktorý nám spravil na našej web stránke pripojenie k MySQL s PHP formulárom. Na diaľku pozdravujem U2 admina Kyla z Counter Strike komunity. Tento moment pre mňa znamenal výraznejší posun v tejto oblasti.

Aktuálne pracuješ na projekte internetovej lekárne Drmax.sk. V čom je pre teba táto práca zaujímavá/výnimočná?

Po nástupe do bart.sk v roku 2015 som ako nováčik pracoval na rôznych menších projektoch. Neskôr mi bol pridelený projekt Dr.Max, za ktorý aktuálne zodpovedám. Medzi zaujímavosti radím to, že tento e-shop patrí k najpopulárnejším v rámci internetového predaja liekov na Slovensku a stále napreduje. Výnimočnosť charakterizuje prispôsobenie nášho e-shop riešenia ich potrebám a externým službám. Z nášho základného riešenia ostala už len “kostra“. Projekt prináša vždy nové zaujímavé zadania a výzvy, spolupracujúci kolektív na oboch stranách, agile scrum, možnosť rôznorodosti technológií, pár zadaní sme zapracovali s použitím Vue.js, Node.js alebo Slim PHP, základ projektu tvorí PHP Zend Framework.

Vo firme sa venuješ organizovaniu športových akcií. Ako by si zhodnotil našich kolegov v pohybových aktivitách?

Športového ducha máme takmer všetci, trénermi a analytikmi hokeja a futbalu môžeme byť úplne všetci, no s prácou s loptou, hokejkami či iným hracími pomôckami je to o trošku horšie. Šport číslo jedna v našej firme je beh. V tejto oblasti máme úspešných zástupcov a absolventov maratónov. Rekreačne si zahráme futbal, florbal alebo si zajazdíme na motokárach. Musím ale spomenúť, že na pôde TUKE sme dokonca vyhrali futbalový turnaj, ktorého sme boli organizátorom. Viem, znie to zvláštne, ale vecné ceny sme prenechali tímom umiestneným za nami :) Nedávno sme zorganizovali firemný turnaj o lístky na MS v hokeji, kde si zmerali sily vo futbale štvorčlenné tímy. Na niektorých bolo badať presahujúci talent v rámci programovania, keďže pri počítači nie je nutné ovládať dolné končatiny, tie maximálne umiestňujú na stoličku. Náš kolega Maťo mi zakričal po piatich minutách “Kamil piskaj het konec, nevladzem už” (hralo sa systémom 1×10 minút :D) a po troch zápasoch niektorí pôsobili ako po zabehnutom maratóne, ktorý každý rok absolvujeme ako firma.

Úspešne si vyštudoval odbor Informatika. Aký je tvoj názor na vyžadujúcu prax pri uchádzani sa o zamestnanie?

V dobe keď som študoval, tak väčšina mojich spolužiakov brigádovala v nejakej IT firme vrátane mňa. Každému študentovi odporúčam podieľať sa na dostupných projektoch, či už v rámci štúdia alebo na tých, čo sa dejú mimo školy. Viem, že život na internáte je skvelý a párty „nepočká“ ale odbehnúť napr. na dve hodiny na Frontend Masters Košice, ktorý naša firma pravidelne organizuje nie je na zahodenie. Bezplatná akcia kde získate cenné skúsenosti. V ostatnom období sme rozbehli spoluprácu s univerzitami a strednými školami. Projekty ponúkajú nahliadnuť priamo do našej „kuchyne“, kde sa otvára obrovská možnosť ako sa naučiť niečo nové a rozšíriť svoj obzor a pripraviť sa na život po škole.

Nedávno sa ti narodil „synátor“, ako ti to zatiaľ zmenilo tvoj život?

S mojou milovanou manželkou Miškou máme dvojmesačného synčeka Richarda. Na túto krásnu etapu som sa pripravoval len v teoretickej rovine, vyzvedal som taktiež od kolegov, prax ukázala, že je to trošku iné. Jednoznačne sa snažím tráviť, čo najviac času s rodinkou. Z bytu do práce to mám na skok, vo firme sú maximálne tolerantní v prípade potreby, čo beriem ako výhodu, byť pri všetkých dôležitých momentoch v Riškovom živote. Každý deň je akýmsi príbehom. Verím, že s manželkou budeme synčeka viesť na ceste životom najlepšie ako budeme schopní.

Naša spoločnosť podporuje aktivity na TUKE. Ty si aktívnym členom Slávia TU Košice.

Počas štúdia sme založili internátnu futbalovú ligu OI League, ktorá je určená len pre študentov. Po ukončení štúdia bol cieľ jasný – stretávať sa s futbalovou partiou aj naďalej. Ako členovia Slávia TUKE sme založili projekt Univerzitná liga v malom futbale v spolupráci so Slovenským zväzom malého futbalu a Technickou univerzitou v Košiciach na jar tohto roka. Túto ligu môže hrať študent, zamestnanec, absolvent, či priaznivec futbalu. Spoločnosť bart.sk je jej partnerom, za čo veľmi pekne ďakujem.

Otázka na záver. Top 3 aplikácie, ktoré používaš vo svojom smarfóne?

SmartBanking od ČSOB, Bolt na cestovanie taxíkom a pre zábavu Knowledge is Power cez Playstaton 4 s priateľmi u nás doma.

foto: Lukáš Tóth