Bart Digital Products Bart Digital Products

Jednoduché pravidlá pre bezpečné platby online

Aj vy ste si položili otázku, čo sa deje s údajmi z vašej platobnej karty, keď nakupujete na internete? Čo ak by si ich niekto prisvojil a potom míňal moje peniaze?

Prekvapivo som zistila, že odpoveď je pomerne jednoduchá a zrozumiteľná aj pre nás, ktorí sme v tejto dobe trošku stratení. Treba nakupovať iba tam, kde sú údaje z platobnej karty v bezpečí.

Kedy je moja karta v bezpečí?

K tomu, aby elektronický obchod mohol prijímať online platby prostredníctvom platobnej karty, musí mať zmluvu s bankou, ktorá mu to umožní. Banka mu tiež zabezpečí bezpečný softvér. Tento softvér využíva pri akceptácii platobných kariet tzv. 3D Secure riešenie, teda najmodernejšiu aplikáciu kartových asociácií Master Card a Visa, umožňujúcu bezpečné platby kartou na internete.

Zadané údaje v priebehu nákupu sa pritom vôbec nedostanú do internetového obchodu. Komunikácia prebieha výhradne medzi kupujúcim (vami) a bankou. Nikto zo zamestnancov obchodu nemá prístup k údajom o vašej karte. Prenos dát sa uskutočňuje prostredníctvom zabezpečeného protokolu HTTPS, ktorý tieto informácie šifruje. HTTPS spoznáte aj tak, že je v rámci adresového riadku farebne odlíšený (väčšinou zelenou farbou) a teda si ho ľahko všimnete.

Takisto som zistila, že banka neumožní online platby platobnou kartou každému, kto o to požiada: žiadateľov preveruje a vyžaduje od nich podrobné identifikačné údaje.

Banka samozrejme neručí za to, že svoj tovar naozaj dostanete. Ale ručí za ochranu citlivých údajov. No samotný fakt, že banka umožňuje online platbu, je zárukou určitej serióznosti daného internetového obchodu. Znamená to, že týmto obchodom je reálna firma, prípadne živnostník s funkčným účtom v banke.

Ako zaplatím?

Po vlastných skúsenostiach s online nákupmi môžem celkom presne popísať, ako zaplatíte. Prvým predpokladom je nájdenie seriózneho obchodníka/ e-shopu.

Tovar už máte vybratý, chystáte sa platiť a zvolili ste si platobnú kartu. Pri tomto spôsobe platby budete presmerovaní do spracovateľskej banky, s ktorou má obchodník uzatvorenú zmluvu o platbách kartou. Banka vás vyzve k zadaniu nasledujúcich údajov z karty:

  • číslo platobnej karty

  • dátum ukončenia platnosti karty

  • CVV2/CVC2 (posledné trojčíslie na podpisovom prúžku)

Tieto informácie zadávate priamo do platobnej stránky spracovateľskej banky, ktorá zaistí nerozlúštiteľný zakódovaný prenos týchto dát. Obchodníkovi banka iba oznámi výsledok autorizácie, a tým dáva pokyn k vykonaniu objednávky. Týmto sa odstraňuje riziko zneužitia platobnej karty obchodníkom, a tiež to vylučuje voľný prenos nechránených dát vo verejnej počítačovej sieti.

A ako sa dá rozpoznať, že obchodník používa bezpečné riešenie platieb cez internet? Podľa loga kartových asociácií, ktoré toto riešenie podporujú, teda loga MasterCard SecureCode a loga Verified by Visa. Väčšina spoľahlivých obchodníkov ich na svojich webových stránkach má.

Kedy môže nastať problém?

Ak banka nepotvrdí platbu, môže to mať niekoľko príčin: nevyplnili ste správne údaje o platobnej karte, nemáte na svojom účte dostatok finančných prostriedkov, prípadne ste už vyčerpali limit pre internetové transakcie. Tiež, to môže byť tým, že ste nepovolili používanie karty pre online transakcie. V tom prípade zabehnete alebo zavoláte do svojej banky a zaistíte si túto možnosť platby.

Niektoré banky vydávajú dokonca aj špeciálne karty, určené iba pre platby na internete, takže nepoužívate svoju bežnú kartu. Navyše, niekedy umožňujú priebežne meniť limit nákupu: pred transakciou môžete limit zvýšiť a po nej zase znížiť, aby ste mali dvojnásobnú istotu, že nikto nenakúpi za vás :)