Inšpirácie #18 Čo sme zrealizovali, spustili a inovovali v apríli

Prinášame vám prehľad zaujímavých funkcionalít, ktoré sme zrealizovali v mesiaci apríl.


Bart Digital Products
Bart Digital Products

Šafo
Analytik / Programátor

Pelikan.sk – letenky do celého sveta

Na Drupal stránku sme pripravili nové typy podstránok, ako napríklad podstránku pre konferencie: https://reisen.flipo.at/conference

Okrem toho naďalej pracujeme na zlepšovaní správy rezervácie, kde pridávame stále nové funkcionality.

Začali sme tiež pripravovať niekoľko nových pod-projektov vo frameworku Vue.js


Lukáš
Produktový manažér

Daffer.sk – školské potreby

Pre sieť papiernictiev Daffer sme spustili nový eshop. Pôvodné riešenie, ktoré bolo postavené na open source WordPress sme nahradili našim e-commerce riešením, ktoré sme vyvíjali pre zákazníka na mieru.

Hlavnou dominantou nového eshopu je možnosť výberu kompletnej školskej sady pre žiaka. Stačí si vybrať mesto, školu, ročník a eshop Vám ponúkne odporúčané školské pomôcky, ktoré môžete ihneď objednať. Eshop je prepojený s ekonomickým a informačným systémom Chemat. Súčasťou je aj odmeňovací systém.


Laci
Analytik / Programátor

Zachej.sk – kresťanské kníhkupectvo

Na zachej.sk sme spustili predaj ebookov. Jedná sa o komplexnú funkcionalitu, ktorá ovplyvnila takmer každú časť eshopu. Úpravy bolo potrebné urobiť na podstránke produktu, v košíku a napokon aj v samotnom detaile účtu zákazníka. Problémom bolo spúšťanie dvoch druhov e-bookov – na jednej strane sa jedná o predaj “zachejáckych” ekníh, no zároveň aj o predaj prostredníctvom tretej strany.

Technologickou výzvou je generovanie PDF, MOBI a EPUB súborov pre jednotlivých zákazníkov, ktoré ešte stále aktuálne vylepšujeme a testujeme.


Ďuri
Analytik / Programátor

Sos.sk – elektronické súčiastky

Do blokov parametrického vyhľadávania, ktoré obsahujú len číselné hodnoty, sme doplnili možnosť výberu pomocou rozsahu. Zjednodušil sa tak výber viacerých hodnôt.

Pri produktoch na objednávku kde nie je uvedená aktuálna cena, pribudla možnosť získať informáciu o poslednej známej cene (za predpokladu, že je tento údaj k dispozícii).

V apríli sme tiež pracovali na viacerých frontendových optimalizáciách, ktorých výsledkom bolo zrýchlenie načítavania stránky.


Kamil
Analytik / Programátor

Drmax.sk – internetová lekáreň

V mesiaci apríl sme dokončili internú aplikáciu pre partnerov Dr.Max. Riešenie sme realizovali v Node.js a Vue.js.

V rámci e-shopu sme pridali novú funkcionalitu pre sekciu akcie, pod názvom ”Vyber si svoju odmenu za 1 cent”.

V ostatnom období sme spustili možnosť rezervácie produktu priamo na lekárni, z tohto dôvodu sme programovali rôzne štatistiky a prehľady pre nášho klienta v rámci administrácie.

Novinka, ktorú pripravujeme a verím že zaujme viacerých našich zákazníkov je “Sledovanie zásielky”. Jedná sa o samostatnú podstránku na úrovni e-shopu, kde sa dozviete všetko podstatné o vašej objednávke. Aktuálne informácie o tom, čo sa deje s objednávkou v rámci Dr.Max a na úrovni doručovateľskej spoločnosti. Nebudete musieť klikať na “niekedy neprehľadné” stránky doručovateľských spoločnosti, takto budete mať všetko pod jednou strechou, údaje získavame z API služieb UPS, Slovenskej Pošty atď.


Maťo
Analytik / Programátor

Sportnet – rozcestník aplikácii pre šport

Na platforme sportnet sme začali používať testovaciu knižnicu React Testing Library (https://github.com/testing-library/react-testing-library).

Ide o knižnicu, ktorá podporuje testovanie, ktoré svojím spôsobom viac pripomína pohľad používateľa.

Zriedkakedy napríklad targetujeme testovacie elementy podľa id. Poväčšine ich hľadáme napríklad podľa textu, ktorý zobrazujú.

Test môže napríklad vyzerať aj takto:

  1. Vyrenderuj tlačidlo <Button danger>Odstrániť</Button>
  2. Nájdi tlačidlo, ktoré má na sebe napísané „Odstrániť“
  3. Skontroluj, či má červenú farbu (je danger)

Heslom knižnice je „The more your tests resemble the way your software is used, the more confidence they can give you.“, teda čím viac spôsob testovania pripomína spôsob akým sa v skutočnosti softvér používa, tým viac sebavedomia vám samotné testovanie dodá.

Táto knižnica slúži hlavne pre jednotkové testovanie a preto ňou začíname pokrývať našu rozsiahlu UI knižnicu komponentov.

Mišo
Analytik / Programátor

Sportnet – Aplikácia testovanie

V marci a apríli cez Sportnet aplikáciu Testovanie  generálna prokuratúra v rámci výberových konaní uskutočnila testovanie uchádzačov o príslušné funkcie. Celkovo cez aplikáciu a online prostredie prešlo viac ako 500 testov v priebehu týždňa. Aplikácia zjednodušila a zefektívnila testovanie,  vyhodnocovanie a urýchlila celý proces výberových konaní.

Test driven development v praxi

Na jednoduchej aplikácii sme si vyskúšali development formou TDD, teda najskôr sme napísali testy a až následne urobili vývoj. Očakávali sme zvýšenie nákladov na vývoj, no práve naopak, tým že sa nakoniec celý development sústredil len na pokrytie test prípadov, tak sa vývoj zefektívnil a zrýchlil. Využili sme pri tom nástroje ako docker, docker-compose a gitlab CI/CD.


Zaujali Vás projekty, na ktorých pracujeme?