Aplikácia pre superpočítač - Bart Digital Products Aplikácia pre superpočítač - Bart Digital Products

Aplikácia pre superpočítač

Večný problém každého študenta po skončení školy je získanie referencií potrebných na prijatie do zamestnania. Tí aktívnejší ich už získali stážou vo firmách a organizáciách popri škole, alebo zapojením do rôznych IT podujatí v podobe startupcamp-ov, alebo hackathon-ov.

Jednou z najbližších príležitostí, ako získať skvelú referenciu, je aj prvý Hackathon Národného kompetenčného centra pre HPC. Zapojením získate jedinečnú príležitosť podieľať sa na vývoji aplikácie, ktorá bude slúžiť na získanie prehľadu o tom, čo sa práve deje na novom a starom slovenskom superpočítači. Zapojiť sa viete už teraz a okrem získania nových skúsenosti máte možnosť spoznať nových ľudí a vyhrať skvelé ceny! Hackathon sa bude konať online v dňoch od 9. do 16. júla 2021.

V skratke o organizátorovi

Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonné počítanie (NCC) je kontaktným bodom pre všetkých záujemcov o využívanie národnej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry, teda SUPERPOČÍTAČOV. Vzniklo vďaka projektu EuroCC spolu s ďalšími 32 kompetenčnými centrami v európskych krajinách. Na Slovensku tento projekt realizuje Centrum spoločných činností Slovenskej Akadémie Vied, ktoré aj doteraz prevádzkovalo slovenský superpočítač Aurel a spolu s ním ďalšie HPC prostriedky v Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach.

Superpočítače sú dnes už bežnou súčasťou vedy, výskumu a čoraz viac ich využíva aj súkromný sektor a verejná správa. A keďže chce NCC vychádzať svojim klientom čo najviac v ústrety, tak prišlo s myšlienkou hackathonu, kde chce pre nich s vašou pomocou pripraviť používateľskú aplikáciu. Pozrite si, ako to u nich vyzerá. 

Prečo by ste sa mali zapojiť?

  • Naučíte sa niečo nové
  • Spoznáte nových ľudí
  • Získate zaujímavé ceny
  • Obohatíte svoje CV o ďalšiu skúsenosť
  • Rozšírite svoje portfólium referencií
  • Nahliadnete do prostredia superpočítačov

Čo môžete vyhrať?

Víťaz získa 1500 EUR a v hre sú ďalšie zaujímavé ceny ako napríklad tablet reMarkable, čítačka Kindle Oasis, slúchadlá Apple airpods, fitness náramok a ďalšie.

A čo bude výzvou? 

Vývoj aplikácie pre iOS / Android s modulmi určenými na získanie prehľadu o používateľových výpočtových úlohách a dostupných výpočtových prostriedkoch, informáciami o spotrebe energie a využití výpočtových kapacít.

Cieľom hackathonu je vyvinúť open-source aplikáciu, ktorá bude voľne dostupná a v budúcnosti ju bude možné rozšíriť o ďalšie užitočné prvky.

V prípade, že vás témy zaujali a máte akékoľvek otázky súvisiace s hackathonom, neváhajte osloviť organizátorov na hackathon@nscc.sk

Ešte pred samotným podujatím pre vás NCC organizuje aj webinár, kde budete mať možnosť nahliadnuť do prostredia superpočítačov a dozvedieť sa, ako sa v ňom pracuje, ako sa spúšťajú výpočtové úlohy a ako získať o nich prehľad. Počas podujatia budete mať možnosť konzultovať s mentormi a organizátormi, ktorí vám radi pomôžu!

Je to skvelá šanca dať do užívateľskej aplikácii svoj podpis a rozšíriť tak svoje portfólium referencií.