Stano Švidraň: Je super, že v rámci firmy sa je vždy kde posúvať - Bart Digital Products Stano Švidraň: Je super, že v rámci firmy sa je vždy kde posúvať - Bart Digital Products

Stano Švidraň: Je super, že v rámci firmy sa je vždy kde posúvať

Minulý mesiac sme vám priniesli krátky rozhovor s Dominikom. Tento mesiac pokračujeme v predstavení ďalšieho Barťana.

Ahoj Stano, povedz nám na začiatok rozhovoru niečo o sebe

Volám sa Stano Švidraň. Celý život žijem v Košiciach, aj keď to nemám v občianskom preukaze. Stále som verný rodnému Tokaju, konkrétne Slovenskému Novému mestu. Mám 29 rokov a od malička som šiel za cieľom venovať sa elektrotechnike a jej blízkym odvetviam. Po elektrotechnickej priemyslovke som začal študovať na Informatike na TUKE. Už od svojich stredoškolských čias som pomáhal a pracoval v oblasti sietí, telekomunikácii. Okrem iného (ani neviem kedy) som nabral znalosti v oblasti konfigurácie a spravovania serverov a rôznych „toolov“.

Pamätáš si, kedy si prvýkrát počul o bart.sk?

Jasné. Mesiac po dokončení bakalárskeho štúdia som si povedal, že sa skúsim uplatniť v nejakej programátorskej firme, aby som sa mohol zdokonaľovať ďalej popri škole. Osobne som na bart.sk natrafil na známom profesnom portáli. Po osobnom zanalyzovaní, v akej firme by som chcel pracovať, som poslal jednu jedinú žiadosť a to práve do bart.sk. Obratom prišlo zadanie a hneď som vedel, že nemám dostatok znalostí na to aby som to dokončil v takej kvalite ako by som chcel, ale snažil som sa ako to len išlo a nakoniec to aj stačilo. O niekoľko rokov neskôr pri pive s kolegami som zistil, že aj to málo stačilo na dosiahnutie tretieho miesta vtedajších najlepších zadaní. Nováčikom môžem odporúčať, aby sa nebáli. Niekedy zaváži pri tvorbe zadania aj jedna malá nenápadná funkcia/funkcionalita, ktorá má zaujímavú myšlienku.

Na akých projektoch si pracoval pri nástupe do bart.sk?

Na začiatku to boli menšie web stránky a menšie eshopy. Vďaka ním som mal možnosť vyskúšať si spoluprácu takmer so všetkými našimi vtedajšími kolegami. Neskôr som zakotvil na projekte Crossuite, čo je komplexný online informačný a rezervačný systém pre ambulancie. Je super, že v rámci firmy sa je vždy kde posúvať. 

Aktuálne pracuješ na projekte Crossuite, ktorý pôsobí v 16-tich krajinách. Aká je tvoja úloha na tomto projekte?

Momentálne sa vo veľkej miere venujem DevOps a frontend knižnici pre všetky webové aplikácie tohto projektu. V nedávnej histórii som bol súčasťou návrhu a realizácie prechodu na moderné frontendové technológie v spojení s Angular a NodeJS. Technológií, ktoré má táto platforma je viacero, avšak pre mňa svet Javascriptu a Typescriptu je ten prioritný. Trend NodeJS som presadzoval už pred rokmi a dnes už u nás nie je človek, ktorý by nevedel ako frontend či backend spojazdniť minimálne v javascripte. Ale späť k projektu Crossuite. Úžasné bolo to, ako sme vycestovali celý náš tím do Belgicka, kde je hlavný „stan“ tohto projektu. Naživo sme videli, ako sa aplikácia používa. Maličkosti, ktoré sme do aplikácie pridali sú najviac používané. Finále výletu bola ukážka nášho kuchárskeho umenia, „ala“ kotlíkový guláš, ktorý si každý dal s dvojitou dupľou.

Často sa zapájaš ako prednašajúci na Frontend Masters Košice. Ako vnímaš toto podujatie?

Je to super „event“ najmä pre košickú komunitu vývojárov a študentov a taktiež pre nás z bart.sk, lebo máme možnosť niečo čo sme sa naučili a reálne aplikovali posunúť ďalej. Veľa ľudí nás oslovuje a dávajú nám rôzne podnety aké nové veci ešte vyskúšať.
Ja osobne rád prednášam, aj keď prejav musím ešte zlepšovať, keďže sa do témy tak zažeriem, že moje predpoklady o tom čo by malo publikum už vedieť je niekedy za úrovňou základných vedomosti. :D Myslím si, že je toho ešte veľa, čo môžem posunúť našim nováčikom vo firme, ale aj budúcim, ktorý ešte len končia štúdium alebo rozmýšľajú o práci programátora.

Čomu sa rád venuješ vo voľnom čase?

Keďže mám sedavé zamestnanie, tak veľmi rád chodím do prírody. Veľa krát mi stačí vybehnúť do Tatier alebo sa poprechádzať v rodinných viniciach. Samozrejme počas leta rád navštevujem prímorské destinácie alebo kúpaliska v neďalekom Maďarsku.
Taktiež rád športujem. Najradšej mám kolektívne športy. Okrem športovania rád vo voľnom čase študujem nové technológie pre vlastné sebavzdelávanie. Rád si pozriem dobrý film alebo seriálové klasiky ako Dva a pol chlapa či Priateľov.

Top 3 aplikácie, ktoré používaš vo svojom smarfóne?

Mobil používam ako na pracovné tak aj osobné účely. Najčastejšie používam Google Chrome, na debugovanie, testovanie a samozrejme každodenné surfovanie. Ale Chrome je taká klasika. Ak by som ho nebral do úvahy, tak najčastejšie používam Garmin Conect, kde si vždy pozriem splnené ciele, prípadne to, že som sa im ani nepriblížil :D. Život bez Spotify si už ani neviem predstaviť. Túto aplikáciu používam doma, v práci, ale aj v aute. A v neposlednom rade, ak sa mi nechce variť, tak mám do istoty v mobile aplikáciu bistro.sk.

foto: Lukáš Tóth