Bart Digital Products Bart Digital Products

SSL certifikát: Zvýši bezpečnosť vášho webu alebo eshopu a podporí vaše SEO

Ak ešte nemáte na vašej web stránke alebo eshope implementovaný SSL certifikát, tak je najvyšší čas, pretože niektorým vašim zákazníkom sa nemusí obsah vášho webu/eshopu zobraziť, kedže prehliadač Google Chrome upozorňuje všetky stránky, ktoré fungujú na HTTP protokole, a do ktorých používateľ zadá akékoľvek dáta.

Čo je SSL certifikát

SSL (Secure Sockets Layer) je nekomerčný otvorený protokol a v súčasnosti jedna z najviac používaných metód na zabezpečenie dátových prenosov v rámci internetu medzi serverom a prehliadačom (používateľom).

Ako zistím, či má môj web alebo eshop SSL certifikát?

To, že sme pripojení na webové stránky zabezpečené pomocou SSL protokolu, spoznáme podľa adresy stránky, ktorá obsahuje naviac písmeno „s“, napr. https://www.bart.sk/, alebo podľa upozornenia prehliadača ikonkou zámku. Výhodou SSL protokolu je aj to, že po technickej stránke sú servery aj prehliadače na využitie pripravené a prevádzkovateľ stránok (webmaster) musí zabezpečiť presmerovanie na adresu s HTTPS protokolom a všetko je prakticky bez problémov funkčné.

Prečo implementovať SSL certifikát?

Existujú dva hlavné dôvody:

  1. zvýšenie bezpečnosti
  2. podpora SEO

1. Zvýšenie bezpečnosti

SSL certifikát, inštalovaný na server, má za úlohu zabezpečiť dátový prenos proti „odpočúvaniu“ a potvrdiť pravosť servera – prevádzkovateľa webových stránok. SSL certifikáty by mal používať každý, kto zhromažďuje prostredníctvom internetových stránok dôverné údaje (osobné údaje, heslá, čísla kreditných kariet, …), súčasne ak dôverné údaje ponúka k nahliadnutiu prostredníctvom www stránok či aplikácií (rôzne administrácie, kde sa vyžaduje prihlásenie pomocou hesla) a tiež každý, kto chce svojim zákazníkom/návštevníkom stránok oznámiť informáciu – ÁNO, tieto stránky prevádzkuje naša spoločnosť, čo potvrdzuje náš certifikát, vystavený dôveryhodnou autoritou.

Dá sa povedať, že pre svoj projekt by si mal zabezpečiť SSL certifikát každý, kto má záujem chrániť informácie, ktoré prúdia medzi prehliadačom používateľa a jeho servermi, aby boli chránené pred hackermi a ďalšími online podvodníkmi. Na akejkoľvek webstránke, vyžadujúcej prístup po zadaní hesla, by malo byť použitie SSL certifikátov pre zabezpečenie serverov samozrejmosťou.

2. Podpora SEO

Samotný Google pred časom zaradil zabezpečenie webu/eshopu prostredníctvom SSL certifikátu medzi faktory, ktoré ovplyvňujú pozície vo výsledkoch organického vyhľadávania.

Kde zakúpiť SSL certifikát?

Všetkých našich klientov, ktorý majú u nás webhosting smerujeme na web sslmarket.sk, kde je široká ponuka SSL certifikátov a taktiež majú veľmi dobrú a rýchlu podporu pri riešení požiadaviek.

Aký SSL certifikát vybrať?

Existuje niekoľko druhov SSL certifikátov. Delíme ich podľa typu, podľa overenia a podľa autority. Pre väčšinu projektov postačuje RapidSSL, ktorý je najlacnejším, ale zároveň aj výborným riešením. Aby ste bližšie zistili, ktorý certifikát vám bude najviac vyhovovať použite jednoduchého sprievodcu pri výbere SSL certifikátu.

Ako zakúpiť SSL certifikát?

Ako som už spomínal, ideálne je zakúpiť certifikát z web stránky sslmarket.sk

Je potrebné zaregistrovať sa a certifikát kúpiť pre konkrétnu doménu.
Technický kontakt zadajte: podpora@bart.sk, Lukáš Barč
Administratívny kontakt a fakturačné údaje nastavte na vašu spoločnosť.
Overenie nastavte: súborom na FTP
 
Po registrácii nám, aj vám príde na email požiadavka ohľadom dodania CSR verejného kľúča, ktorý vám zašleme, a ktorý je potrebné vložiť do vášho účtu na sslmarket.sk. Spoločne s CSR vám zašleme aj objednávku na nový balík prác. Certifikát je potrebné nainštalovať na server zo strany nášho administrátora a zo strany programátora je potrebné zmeniť a otestovať konfiguračné súbory, nastaviť presmerovania z http:// na https:// aby ste neprišli o pozície vo vyhľadávačoch, hromadne zmeniť http:// odkazy, ktoré sa nachádzajú v obsahu. Je to práca na 2-4 hod. v závislosti od daného projektu, kde sa SSL certifikát implementuje.
 

Na čo nezabudnúť?

Ak používate Google Search Console a Google Analytics, nezabudnite, že aj tu je potrebné zmeniť doménu z http:// na https://. To isté platí aj pre iné webové nástroje, ktoré máte implementované na eshope.

V Google Analytics je to veľmi jednoduché:

V Google Search Console je potrebné vytvoriť nové vlastníctvo:

použité zdroje: sslmarket.sk

Opatrnosti nie je nikdy dosť. Prečítaj si viac na tému bezpečnosť!