3 postrehy, ktoré ste si mohli odniesť z Frontend Masters vol.22

Keď sme premýšľali nad ďalším dielom Frontend Masters, vedeli sme, že chceme publiku ponúknuť niečo iné. Svojho času sme boli jediní, ktorí event tohto typu v Košiciach organizovali. Online materiálov bolo vtedy málo a IT komunita vítala každú možnosť naučiť sa od odborníkov niečo nové. Odvtedy sa však chuť vzdelávať košických vývojárov rozrástla a teraz môžu developeri prednášku z programátorskej sféry navštíviť prakticky každý týždeň. Čím sme teda prilákali účastníkov na tú našu? Novým formátom, na ktorom sme odovzdali ľuďom niečo, čo nikde inde získať nemohli – naše vlastné skúsenosti.

Nosnou témou FM22 bol dopytovací jazyk GraphQL, konkrétne jeho využitie v našom najnovšom projekte – webovej aplikácii na požičiavanie áut. Pôvodne sa mali pred projektor v Technicom-e postaviť dvaja programátori, Ady za riešenie na frontende a Mišo za backend. Spoločne si pripravili prednášku o 10 momentoch, kedy si pri vývoji s GraphQL povedali WOW! Adyho však skolila choroba a tak sme museli improvizovať. Mišo na seba prevzal celú technologickú časť a Marek poskytol svoj unikátny biznisový pohľad na spoluprácu s Moris Slovakia. 

Aby sme vám priblížili, aké to celé bolo, rozhodli sme sa vybrať podľa nás 3 najzaujímavejšie myšlienky, ktoré na podujatí naši kolegovia predstavili. 

Pravidlá spolupráce si treba dohodnúť vopred

Marek vo svojej časti niekoľkokrát spomenul, že základom fungujúceho vzťahu s klientom je správne nastavenie spôsobu a pravidiel spolupráce. Iba vďaka tomu vedia obe strany, čo očakávať. Popísal tiež, že na začiatku komunikácie s klientom sme mali len základnú špecifikáciu projektu, z ktorej bolo ťažké zadefinovať presnú cenu a dátum ukončenia prác. Stanovený bol preto len rámcový rozpočet. Klient nám ale plne dôveroval, pristúpil na kontinuálny vývoj v 2-týždňových intervaloch a pri každom deme bol príjemne prekvapený z toho, akú funkcionalitu portálu sme mu boli schopní dodať.

Okrem toho Marek vysvetlil aj spôsob fakturácie či výpočet ceny práce, čo sú informácie, ktoré by programátori za iných okolností určite len tak nezískali. Zároveň sa mohli účastníci dozvedieť, kedy považujeme projekt za dokončený.

Príprava schém je 80% percent roboty 

Najdôležitejšou časťou vývoja bola nepochybne analýza a návrh fungovania aplikácie, pri ktorých naši developeri strávili 3 mesiace. GraphQL si totiž vyžaduje dôkladnú prípravu, aby fungoval čo najoptimálnejšie. Mišo si však celý proces výrazne zjednodušil. Navrhol riešenie v schémach už v procese analýzy a ušetril si tak cenný developerský čas. 

Pomohol mu pri tom aj Apollo server, ktorý umožňuje návrh schém v peknom prostredí a tiež prehľadnú definíciu všetkých parametrov. Spolu s analýzou sme klientovi v úvode odprezentovali aj klikateľný grafický mockup stránky, vďaka čomu si vedel výsledok vopred predstaviť.

Nadšenie je nákazlivé

Technológiu GraphQL sme na projekt pre Moris Slovakia vybrali z 2 dôvodov. V prvom rade si ju Mišo chcel vyskúšať a v druhom sa na aplikáciu, ako ukázala analýza, perfektne hodila. Práve Mišove zanietenie pre vec a technologická rozhľadenosť boli teda hlavnými hnacími motormi, ktoré projekt úspešne naštarovali. Navyše sa Mišo skvele dopĺňa s Adamom, ktorý ako študent síce ešte nemá toľko skúseností, no vynahrádza to nadšením pre prácu a chuťou učiť sa. 

Na projekte pre Moris sa nám teda podarilo vytvoriť skvelý pár – skúseného programátora/analytika s ambíciou odovzdať svoje skúsenosti ďalej, a začiatočníka s obrovskou motiváciou vzdelávať sa. Nadšenie týchto dvoch developerov pre projekt sa nám podarilo preniesť aj na klienta, ktorý bol následne motivovaný spolupracovať ešte aktívnejšie a nezriedka nám poskytoval súčinnosť aj v neskorých večerných hodinách. 

A čo sa na podujatí najviac páčilo účastníkom? 

Frontend Masters začal ako interná vzdelávacia aktivita. Teší nás, že tento rozmer sa nestratil a že aj na 22. pokračovaní tohto podujatia sme v publiku našli známe tváre našich kolegov. Poprosili sme ich preto o spätnú väzbu. Vedeli sme totiž, že bude naozaj úprimná. 

Kamil
Kamil

„Najviac sa mi páčil kontrast medzi Mišovou technickou časťou a Marekovou projektovou vsuvkou. Za mňa je toto smer, akým sa majú podujatia robiť v budúcnosti.“

Bianka
Bianka

Páčilo sa mi, ako poňal prednášku Mišo a že hovoril autenticky, z vlastnej skúsenosti. Marek zase vykreslil projekt z úplne iného pohľadu. Myslím, že viacero ľudí tento nečakaný zvrat v dobrom prekvapil.

Oliver 
Oliver

„Z podujatia ma najviac zaujala informácia, že zákazník nám dovolil na jeho projekte použiť úplne novú technológiu, s ktorou nemal ani on, ani my veľa skúseností. Myslím, že to bol z jeho strany veľmi odvážny krok, určite to chcelo veľa dôvery a je super, ako dobre to dopadlo. Čo sa týka samotného eventu, páčilo sa mi, že to nebola len prednáška, ale malo to aj interaktívne časti ako diskusia alebo kvíz na konci. Len škoda, že som na ňom skončil až druhý.“

A na záver sľúbený záznam:

Chcete sa zúčastniť workshopu na tému GraphQL v praxi?