Online nástroje, ktoré vám uľahčia život

Nie nadarmo existuje výrok, že čas sú peniaze. Každému z nás sa totiž občas stane, že inak jednoduchej úlohe venujeme oveľa viac času, ako by sme mali. Niekedy za to môže zdĺhavé googlenie, inokedy nedostatok informácií. Na všetko však existuje riešenie, tak prečo si neuľahčiť život použitím jednoduchých nástrojov, ktoré sú dostupné pre každého?

Žijeme v dobe, kedy technológie predvídajú naše potreby, znižujú pracovné zaťaženie či dokonca zvyšujú produktivitu. Inovácie nepoznajú hranice, preto sa deň za dňom objavujú stále nové riešenia, vďaka ktorým sa pre nás zdĺhavá úloha dokáže stať maličkosťou na dve kliknutia. Ani my nechceme zaspať na vavrínoch, a tak podobné zlepšováky prijímame s otvorenou náručou. Ak pri slove vychytávka zvyšujete pozornosť tiež, čítajte ďalej. Prinášame vám overené tipy na online nástroje, ktoré vám ušetria čas aj peniaze.  

TinyWow | bežní používatelia

TinyWow prináša bezplatnú možnosť online konverzie, vďaka ktorej si ušetríte nejednu vrásku na čele. Obsahuje viac ako 220 nástrojov pre úpravu a konverziu najrôznejších typov súborov (dokumenty, obrázky, videá, hudba a ďalšie). Ak vás trápi bezpečnosť podobných stránok, TinyWow sľubuje vymazanie súborov do 1 hodiny po ich nahratí.

Online nástroje - ukážka zo stránky https://tinywow.com/.
Snímka obrazovky zo stránky https://tinywow.com/.

Výsledok? Ideálny nástroj pre bežných používateľov, ktorí nevyužijú plný potenciál platených nástrojov. Zabudnite na nekonečné googlenie – vďaka TinyWow máte všetko, čo potrebujete, na jednom mieste.

Fontjoy | dizajnéri

To, akú kombináciu písma si zvolíte pre váš dizajn, netreba podceňovať. Skúsení dizajnéri majú zaužívané spôsoby, na ktoré sa pri výbere písma spoliehajú. Pre menej skúsených môže poslúžiť online nástroj Fontjoy, ktorý využíva technológiu machine learning a pomocou neurálnej siete dokáže vybrať tie najlepšie kombinácie písma, resp. fontov.

Výber fontov totiž podlieha určitým zásadám. Autori stránky uvádzajú, že fonty, ktoré sú si veľmi podobné, ale zároveň zdieľajú jemné odlišnosti, vytvárajú v kombinácii vizuálny konflikt. To isté platí aj o fontoch, ktoré sú od seba natoľko odlišné, že to pôsobí rušivo. Bežne sa teda využívajú fonty z rovnakej rodiny či od konkrétneho dizajnéra. Fontjoy tento výber uskutoční za vás.

Online nástroje - ukážka zo stránky https://fontjoy.com/.
Snímka obrazovky zo stránky https://fontjoy.com/.

Výsledok? Stránka je úplne zadarmo, takže je dostupná pre každého. Medzi jednotlivými kombináciami sa preklikávate použitím jednoduchého tlačidla a k dispozícii máte názov každého zobrazeného fontu. Za nás skvelá vychytávka!

Readme.so | developeri

Dobrá správa pre vývojárov – koniec pracnému spracovaniu readme súborov. Readme alebo textový súbor, ktorý slúži ako forma dokumentácie, zväčša obsahuje detaily vyvíjaného projektu, aplikácie či hry, inštrukcie a popis jednotlivých sekcií. Vytvorenie kvalitného a obsiahleho readme súboru však môže zabrať cenný čas aj energiu. S riešením prišla autorka projektu readme.so, ktorý si obľúbia začiatočníci aj pokročilí.

Ide o jednoduchý editor, ktorý umožňuje vytvárať readme súbory prehľadne, štruktúrovane a, v neposlednom rade, rýchlo. Vybrať si viete z množstva predvolených sekcií alebo si jednoducho vytvoríte vlastnú. Jednotlivé sekcie viete zároveň ľahko preusporiadať a ich obsah editovať. Súčasťou editora je aj náhľad toho, ako sa váš readme súbor bude zobrazovať.

Dôležitosť readme vnímame aj počas výberového procesu, keď hodnotíme vypracované zadanie. Netreba na ne zabúdať, a to bez ohľadu na to, či sú určené pre vašu vlastnú potrebu, pre súčasných či budúcich kolegov, alebo pre samotných používateľov.

Online nástroje - ukážka zo stránky https://readme.so/.
Snímka obrazovky zo stránky https://readme.so/.

Výsledok? Editor vyniká spomedzi dostupných markdown editorov, a to najmä vďaka svojej funkčnosti. Obsahuje všetko, čo by sme od kvalitného readme editora očakávali – jednoduché UI so zoznamom potenciálnych sekcií, editor s predvoleným obsahom, správnu syntax a náhľad vášho textu.

ChatGPT | marketéri

O novom chatbotovi, ktorý je postavený na umelej inteligencii, sme už písali v článku, ktorý sa venuje budúcnosti programovania. Využitie ChatGPT sa však nedá obmedziť len na sféru IT. Umelá inteligencia totiž hýbe svetom, a to aj vo vodách marketingu. Dobrý copywriter si síce dokáže poradiť s nejedným textom, no aj tomu najlepšiemu tvorcovi sa z času na čas zíde pomocná ruka.

Chatbotovi stačí napísať príkaz na napísanie blogu, príspevku na sociálne siete, emailu či akéhokoľvek písaného obsahu, ktorý v aktuálnej chvíli potrebujete. Pomôže vám s kreatívnym blokom, strohému textu dodá “šťavu”, navrhne chytľavý úvod, navnadí vaše publikum či dokonca pridá CTA na záver. Na svoje si prídu blogeri, emailoví marketéri, ale aj majitelia/prevádzkovatelia eshopov či bežní užívatelia.

Online nástroje - ukážka zo stránky https://chat.openai.com/.
Snímka obrazovky zo stránky https://chat.openai.com/.

Výsledok? Chat GPT dokáže spoľahlivo generovať pútavý text a to hneď v niekoľkých jazykoch, vrátane slovenčiny. Má však aj svoje muchy. Ak sa rozhodnete využiť ho, mali by ste mať na pamäti, že takto generovaný text síce dokáže splniť požadovanú funkciu, no celkom určite postráda jedinečnosť, ktorú by ste vášmu obsahu dodali práve vy.

Existuje celý rad inovatívnych nástrojov, ktoré prinášajú hodnotu ako jednotlivcom, tak aj firmám. Nezáleží na tom či podnikáte, pracujete alebo len hľadáte spôsoby ako zlepšiť svoju osobnú produktivitu. Podobné bezplatné riešenia jednoducho šetria čas i vaše financie, zefektívňujú vaše pracovné postupy a v konečnom dôsledku aj každodenný život. Ak ste tak ešte neurobili, určite stojí za to ich vyskúšať.

Koniec koncov, aj záver tohto článku vznikol s pomocou jedného z nich :)

Viac skvelých nápadov nájdeš v kategórii Inšpirácie.