ChatGPT – aká je budúcnosť programovania?

6. decembra napísal do nášho firemného chatu Ady informáciu, že skúšal ChatGPT a že to máme otestovať tiež, lebo je to super sranda. Konverzácia pod touto správou pokračuje dodnes. Umelej inteligencii sme dali naprogramovať analógové hodiny, automatizované testy aj vykresliť v C-čku stromček z hviezdičiek (úloha zo strednej školy). Všetko zvládol na výbornú. A tak sa pýtame – nahradí nás?

ChatGPT je definovaný ako prototyp chatbota postaveného na umelej inteligencii, ktorý využíva deep learning a internet na to, aby generoval zmysluplný text. Je to teda vylepšená verzia bežného chatovacieho robota, ktorý sa naučil, okrem všeličoho iného, aj programovať. Teraz vie na základe pokynov nakódiť prakticky čokoľvek. Najefektívnejší je vraj v Pythone (v ktorom je podľa dostupných zdrojov napísaný), ale pozná aj Go, JavaScript, PHP či TypeScript. Bonusom je, že rozumie po slovensky.

Predchodca Codex

AI, ktorá dokáže programovať, ale nie je novinkou. V 2021 bol rovnakou spoločnosťou, ktorá vytvorila ChatGPT, predstavený Codex. Tento model sa učil navrhovať kód na základe 54 miliónov repozitárov v GitHube a dodnes ho na svoje fungovanie využíva GitHub Copilot – vylepšenie, ktoré vám pri programovaní v reálnom čase navrhuje časti kódov alebo aj celé funkcie. Copilot píše miestami naozaj skvelé veci, a inokedy po ňom zas treba radšej všetko zmazať. Stále teda potrebuje mať nad sebou programátora, ktorý vie kód zodpovedne vyhodnotiť.

Smerujeme k dokonalosti (?)

IT je jedno z najrýchlejšie sa meniacich odvetví. A my sa musíme meniť s ním. Keď sme prešli z textového editora na IDE aplikácie, pomohlo nám to viac sa sústrediť na samotné písanie kódu, pretože softvér sa postará o syntax. Myslím, že ChatGPT bude pre nás rovnako užitočným nástrojom – namiesto prepisovania stokrát vymyslených algoritmov sa budeme môcť naplno venovať návrhu architektúry.

Potvrdzujú to slová samotného CTO Open AI, ktorý povedal, že konkrétne Codex vníma ako nástroj pre programátorov – stále vyžaduje, aby riešenie vymysleli, ale odstraňuje z neho náročnú alebo repetitívnu prácu. Rovnaké tvrdenie podľa mňa platí o ChatGPT. My v bart-e sa o svoju pozíciu teda nebojíme. Naopak, teší nás, že vďaka AI budeme môcť byť efektívnejší a rýchlejší. A ktovie, možno raz s pomocou nových nástrojov dosiahneme aj dokonalosť –  kód úplne bez bugov.

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii barťania.