Keď máš prax, kurz ti netreba - ja som zvládol certifikáciu za víkend - Bart Digital Products Keď máš prax, kurz ti netreba - ja som zvládol certifikáciu za víkend - Bart Digital Products

Keď máš prax, kurz ti netreba – ja som zvládol certifikáciu za víkend

V našej firme pracujem od roku 2008, začínal som v čase, keď nás bolo dokopy asi sedem :)  Ako to už býva, s rastom firmy prichádzali aj nové výzvy a príležitosti. Jednu z nich mi ponúkol Marek v roku 2017 – byť súčasťou nového projektu, veľkého ecommerce riešenia pre fashion spoločnosť, ktorá prevádzkuje niekoľko eshopov. Tu som sa prvýkrát stretol s Magento ecommerce platformou a tu sa vlastne začal proces mojej certifikácie. 

Keď máš prax, kurz ti netreba - ja som zvládol certifikáciu za víkend - Bart Digital Products

Skúmal som, učil sa, debugoval, vyvíjal, aj pohromžil, ale posúvalo ma to vpred. Postupným naberaním skúsenosti vo mne dozrieval pocit, že by to chcelo nadobudnuté vedomosti nejako overiť. Možnosť certifikácie na Magento Professional Developera som evidoval už skôr, no vhodný čas na jeho realizáciu prišiel minulý rok. Najprv som zvažoval, že pred testom absolvujem nejaký kurz alebo prípravu, no vzhľadom na niekoľkoročné skúsenosti s vývojom na Magente som si jeden piatok povedal, že to proste skúsim, veď Magento “poznám celkom dobre”. No a v nedeľu som už bol Adobe Certified Professional.

https://www.credly.com/badges/28d79cda-2735-48c4-ab51-0ccdba1786e9.
Keď máš prax, kurz ti netreba - ja som zvládol certifikáciu za víkend - Bart Digital Products

Celá certifikácia prebiehala síce online, no pod drobnohľadom. Podmienky boli jasne dané: v miestnosti len ja a hrobové ticho, na stole iba klávesnica, myš, kamera a jeden monitor. Žiadne otáčanie, vstávanie, či rozptyľovanie sa alebo časté podozrivé pozeranie mimo monitor. Po predstavení sa a úvodnej inštruktáži, prišla na rad identifikácia – ukázanie občianskeho preukazu z jednej aj druhej strany, “štúdium” mojej tváre. Potom som musel skúšajúcemu ukázať kamerou pracovný stôl a tiež celú miestnosť, z každého smeru.

Po akceptácii som mohol pristúpiť k samotnému testu, na ktorého dokončenie bolo vymedzených 120 minút. Po kliku na “Begin test” mi začalo byť horúco :) .  Prvé otázky som zvládol ľavou zadnou, potom to už išlo ťažšie – odpovedal som, ale niektoré otázky som si pre istotu ešte odložil, aby som sa k nim vrátil neskôr. Po viac ako hodine a pol od začiatku testu som bol pri poslednej otázke. Potom som sa vrátil k “odloženým” otázkam, no nakoniec som sa rozhodol veriť svojmu prvému úsudku a nechal som všetky odpovede tak, ako som ich označil prvýkrát.

Keď máš prax, kurz ti netreba - ja som zvládol certifikáciu za víkend - Bart Digital Products

Po niekoľkých dňoch mi prišiel email s gratuláciou k úspešne zvládnutému testu. Veľmi ma to potešilo, pretože som si takto potvrdil svoje vedomosti a zároveň som to bral ako odmenu za prácu, ktorá ma baví. To, že test som zvládol bez prípravy, je výsledkom toho, že ma Magento veľmi zaujalo a venujem sa mu nielen v práci, ale často aj mimo nej. Bola to veľmi dobrá skúsenosť, a preto je mojim ďalším cieľom získať certifikát Adobe Certified Expert – Adobe Commerce Developer.

 

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania