Digitálne inšpirácie #59: Čo inovatívne sme spolu zrealizovali v septembri

Septemberové inšpirácie sú znova plné noviniek. Naše najväčšie projekty, Crossuite a SportNet, sa posunuli opäť o krok bližšie ku Cloudu. Obľubené e-shopy klientov DSI Slovakia a NK-Plus získali nové dizajnové šablony. Zachej.sk sme spojili s databázami e-titulov a na Imitrade.sk spustili praktickú kalkulačku potlače. Navyše si, vďaka nášmu webu pre projekt Po škole s McDonald’s Cupom, v tomto školskom roku budú môcť školáci poriadne zašportovať. 

#health

Transfer Crossuitu do cloudu bol úspešný! 

Andrea
Andrea

V posledných inšpiráciách sme písali o presune Crossuite aplikácii alfa a gama do cloudu, a veľkom technologickom update s tým spojeným. Dnes môžeme spokojne konštatovať, že migrácia bola úspešná. Podaril sa nám transfer značnej časti používateľov z alfy na jeho upgradnutú cloudovú dvojičku epsilon. Aj keď sa po presune objavili viaceré problémy, rýchlo sme ich vyriešili a dnes už používatelia fungujú na novom cloudovom serveri bez problémov. Čo sme tým dosiahli? Citeľne sa odbremenil starý server, kde sa eliminovali pondelkové výpadky, ktoré značne spomaľovali aplikáciu a bránili efektívnej práci používateľov.

Naďalej pracujeme na presune používateľov z verzie gama na cloudovú deltu. Tento presun je ešte masívnejší. Preto máme už v tejto chvíli zoznam dodatočných úloh vytvorený na základe pripomienok a požiadaviek nahlásených klientmi na novej cloudovej epsilon verzii aplikácie. Učíme sa na vlastných chybách a robíme všetko preto, aby sme ich neopakovali. Už teraz, pred samotnou migráciou, teda scenár presunu testujeme. Veríme, že začiatkom októbra ho zvládneme už takto vyladený aplikovať do praxe a používatelia na starom serveri aj na novom cloude budú ešte spokojnejší.

#sport

Športové krúžky sú deťom bližšie aj vďaka SportNet-u

Lukáš Grochoľ - Bart Digital Products
Lukáš

V septembri sa začal ďalší školský rok a s ním aj nová ponuka školských futbalových krúžkov. Popri už tradičnom projekte Dajme spolu gól, ktorý začína svoj piaty online ročník, a v minulom roku premiérovom projekte Disney Playmakers, sa k nim tentokrát pridáva aj projekt Po škole s McDonald’s Cupom. Je určený pre deti od 8 do 11 rokov a má za cieľ podporiť záujem školákov o kolektívne športy, najmä futbal. Žiakov a žiačky 3. a 4. ročníka čaká zábavný športový krúžok, ktorý hravou formou motivuje k pohybu, posilňuje tímového ducha, koncentráciu, samostatnosť i sebadisciplínu. Krúžok realizuje Slovenský futbalový zväz spoločne s generálnym partnerom McDonald’s Slovakia. 

Registrácia škôl do projektu Po škole s McDonald’s Cupom prebieha cez nový, nami vytvorený web kruzkymcd.sk. Po schválení registrácie organizátormi projektu systém školám automaticky vygeneruje zmluvy, ktoré podpíšu, pošlú na zväz a následne získajú materiálne a ďalšie vybavenie na realizáciu krúžku. Neskôr budú vedúci krúžkov využívať web na zápis dochádzky školákov a popis konkrétneho obsahu jednotlivých hodín. Veríme, že im takýto moderný spôsob dokumentácie ušetrí čas, aby sa mohli v čo najväčšej miere venovať tým, na ktorých skutočne záleží – deťom.

Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.

SportnetOnline na ceste do oblakov

Michal Hricišín - Bart Digital Products
Michal 

Platforma SportnetOnline sa v septembri vydala na dlhú, ale veríme, že správnu cestu migrácie do Cloudu. Ako prvý krok sme zvolili presun Mongo databázy do Mongo Atlas cloudu. Aby sme to urobili čo najoptimálnejšie, samotnému transferu predchádzali viaceré rokovania s expertmi priamo z MongoDB. Už prvé dni po “nainštalovaní“ databázy do Mongo Atlas platformy nám ukázali, že ideme správnym smerom. Napríklad máme zrazu oveľa pohodlnejší prístup k monitoringu a na základe neho sme zoptimalizovali najkritickejšie časti aplikácií – súťaže a CMS. Tiež máme lepší prístup k jednoduchému škálovaniu a k backupom. Momentálne pracujeme na optimalizácii, aby boli vzniknuté prevádzkové náklady čo najnižšie. Verím, že Cloud sa nám osvedčí naplno a čoskoro vám napíšeme aj o ďalších “vychytávkach” dostupných len v MongoAtlas, ako napríklad Atlas Search, alebo Atlas Triggers.

#ecommerce

Nové dizajnové šablóny pre sesterské eshopy

Laci Perduk - Bart Digital Products
Laci

Len máloktorý z našich klientov prevádzkuje iba jeden eshop. Obyčajne ide o niekoľko internetových obchodov, ktoré zdieľajú databázu produktov i administračný systém a klient má tak možnosť spravovať všetky súčasne. Zároveň môžu mať tieto tieto weby aj jednotnú dizajnovú šablónu. Tú programujeme na mieru podľa požiadaviek klienta a dát z rôznych analytických nástrojov. Následne ju nasadzujeme na všetky sesterské weby. 

Tento mesiac prešli spoločne veľkým redizajnom eshopy xxlnabytok.sk, kostrej.sk a mixnabytok.sk. Aktuálne zdieľajú novú dizajnovú šablónu vytvorenú tak, aby spĺňala všetky požiadavky na čo najlepšie UX a uľahčila používateľom nákupný proces. Celý systém je postavený na javascriptovom frameworku next, ktorý zabezpečuje hladký a rýchly chod eshopov.

Redizajn sme realizovali aj pre nášho klienta DSI Slovakia. Aktuálna podoba jeho populárneho webu jbl.sk je používateľsky prívetivejšia a obsahuje oveľa viac obsahu. Medzi ne patria napríklad nové kategórie produktov Odborníci odporúčajú, sekcie článkov ako Nákupný radca či rozcestník Naše technológie. Podobne, ako XXL nábytok, aj tento eshop zdieľa administráciu, databázu aj šablónu so sesterskými webmi patriacimi pod firmu DSI. 

Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.

Nákupný košík s kalkulačkou

Samuel Sepeši - Bart Digital Products
Samuel 

Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.

Pre obsahovo robustný eshop s reklamnými predmetmi imitrade.sk sme v septembri spustili novú kalkulačku. Pri výbere produktu s potlačou môže klient priamo v rámci nákupného procesu na webe vložiť do systému svoje logo, vybrať nastavenie potlače (typ, farby, rozmery) ako aj dodatkové služby, a následne si produkt objednať. Administratívni pracovníci eshopu majú vďaka tomu oveľa menej práce s komunikáciou s klientmi, a zákazníci zase lepší prehľad o sume, ktorú za potlač produktu platia. Kalkulačka je postavená na frameworku next.js, čo zabezpečuje rýchlosť a optimálne fungovanie.

Zachej už aj s ponukou e-titulov

Bianka Šimková - Bart Digital Products
Bianka 

Eshop Zachej.sk ponúka po novom okrem fyzického tovaru aj možnosť kúpy e-titulov. Najskôr to boli e-knihy (vo viacerých formátoch – pdf, mobi, epub), potom sme pridali e-časopisy a najnovšie aj audioknihy. Viaceré tituly pripravuje priamo vydavateľstvo Zachej, ďalšie získavame od externých dodávateľov, na ktorých databázy sme cez API eshop prepojili. Vďaka tomu je zabezpečená automatická denná aktualizácia titulov, či už ide o novinky alebo zmeny cien. 

Administrátori eshopu Zachej majú v systéme možnosť vybrať si, ktoré zo stoviek importovaných produktov sa rozhodnú pre zákazníkov publikovať. Vybrané e-tituly sa následne premapujú tak, aby sa svojou štruktúrou zhodovali so spôsobom zobrazenia ostatných produktov. Neskôr sa s API externého dodávateľa komunikuje pri tvorbe objednávky pre daný produkt, pri dopyte na ukážku e-titulu aj pri jeho sťahovaní. Spomínaná ukážka sa zobrazuje v PDF formáte na tzv. prelistovanie, alebo vypočutie priamo na podstránke produktu. Po zaplatení objednávky si môže používateľ kúpené tituly stiahnuť priamo zo svojho zákazníckeho profilu. Niektoré časopisy sú navyše k dispozícii zadarmo.

Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.

Zaujali vás projekty, na ktorých pracujeme?