Ako išiel Kubo na vandrovku a hľadal si IT job v Spojenom kráľovstve - Bart Digital Products Ako išiel Kubo na vandrovku a hľadal si IT job v Spojenom kráľovstve - Bart Digital Products

Ako išiel Kubo na vandrovku a hľadal si IT job v Spojenom kráľovstve

Kubo bol našou súčasťou od júna 2018. Spolu s priateľkou sa však rozhodli spoznávať Spojené kráľovstvo, konkrétne Wales. Aj napriek tomu, že Kubo od nás z bart.sk odišiel, kontakt a dobré vzťahy sme si s ním udržali dodnes. Sľúbil, že nám dá vedieť a rád vyzdieľa svoje skúsenosti aj pre ostatných čo uvažujú podobne.

A teraz už otvorená správa, za ktorú mu všetci ďakujeme:

“Ahoj Marek,
sľúbil som, že sa ozvem. Síce som sa plánoval ozvať skôr, ale tak asi lepší pohľad na to mám teraz, keď som tu už skoro rok.”

“Nemali sme nikoho, kto by sa za nás zaručil”

“Keď sme tu prišli letecky na týždeň, tak sme si našli dom v jednom menšom meste za celkom dobrú cenu, ktorú sme museli zaplatiť na pol roka dopredu kvôli tomu, že sme nemali ani trvalý pobyt, ani nikoho, kto by sa za nás zaručil. Takto sme mali aspoň ubytovanie isté. Keďže máme psov, tak bolo jednoduchšie nájsť si ubytovanie teraz, ako potom so psami.”

So sťahovaním do novej krajiny je spojené aj hľadanie novej práce.
Veľa programátorov si myslí, že sa o nich v zahraničí pobijú, ale niekedy to nejde podľa plánu.

“Prácu sme začali riešiť až potom, keď sme sa tu nasťahovali. Popravde, čakal som, že keď tu prídeme, prácu si nájdem pomerne rýchlo a práve Silvia to bude mať ťažšie. Ale opak bol pravdou. Silvia si našla prácu do jedného mesiaca ako veterinárka. Mala veľa pohovorov, či už cez telefón alebo osobne, no nič sa nečrtalo. Avšak po mesiaci sa jej ozvali z dvoch kliník, z ktorých si jednu vybrala. Teraz, skoro po roku, už sama operuje a robí to, čo by mal veterinár aj robiť – nie ako v Košiciach, kde bola viac-menej sestrička.”

 “Na pohovor vyberali skúsenejších, prípadne domácich”

“Ja som si hľadal prácu skoro pol roka. Na začiatku som mal nejaké ponuky, ktoré boli buď niečo ako robenie šablónových stránok alebo veľa ponúk tu bolo na C#, v čom som nerobil. Väčšinou som len išiel na pohovor, kde si vyberali skúsenejších, prípadne domácich. Možno to bolo aj kvôli tomu, že sa blížil Brexit a mesto pri nás nemalo až tak veľa IT firiem, ktoré sa venujú programovaniu. Neskôr som sa už začal pozerať aj po práci z domu.”

Tŕnistá cesta k vytúženému cieľu

“Potom, niekedy začiatkom marca, som dostal ponuku tu v meste – programovanie v C# ako junior developer. Nebol som celkom spokojný, ale chcel som to už prijať. Krátko na to sa mi podarilo nájsť prácu z domu v PHP a React pre jednu londýnsku firmu. Teraz sú to skoro 4 mesiace, čo tu pracujem a som spokojný.“

“Nakoniec sme obaja natrafili na férových zamestnávateľov“

“Napokon sa nám podarilo obom nájsť prácu v odbore a v marci sme sa aj sťahovali do nového domu, bližšie k väčšiemu mestu. Ale nebolo to ľahké. Hlavne hľadanie práce, či už pre mňa alebo Silviu. Prešli sme si veľmi veľa firiem a recruiterov. Vo väčšine ignorujú správy, telefonáty alebo si dohodneme pohovor, kde nikto z danej spoločnosti nepríde. Dokonca sa mi stalo, že som si dohodol pohovor, kde som cestoval hodinu a strávil som tam 5 minút, lebo sa ma opýtali len dve otázky. Je tu oveľa viac neprofesionálne jednanie od firiem, resp. od HR, ale nakoniec sme obaja natrafili na férových zamestnávateľov.“

Korona

“Počas korony sme obaja pracovali. Silvia bola doma 6 týždňov, ale mala to zaplatené, takže toto sa nás veľmi nedotklo.”

Koľko zarábajú slovenskí programátori v zahraničí?

“Veľmi sa to líši. V meste Swansea, kde bývame, bolo pre C# junior pozíciu 26 tisíc libier ročne. Ale väčšinou pre PHP sa to pohybuje okolo 30 tisíc libier. Mal som aj jeden pohovor, kde to bolo 50 tisíc libier ročne, ale to už hľadali lead developera.”

Jakubovi držíme palce, aby sa mu aj naďalej darilo.
A keď sa už rozhodne vrátiť späť, tak vie, kde má dvere otvorené a kde ho s radosťou privítame.

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania