Bart Digital Products Bart Digital Products

What’s next ? Hľadanie správnej cesty.

Môžeme hľadať aktívne a začať od seba. Niekto sa spolieha, že to za neho vyrieši okolie. Prípadne si môžeme dať na podporu kariéry na stenu obraz s majákom a pokojnou vodou v pozadí. Rozbúrená hladina vody by nám podľa Feng Shui priniesla len problémy. Prípadne si založte akvárium a umiestnite ho na sever. Ak začnete stagnovať je potrebné ho vyčistiť.

Správnu cestu pre našu spoločnosť bart.sk sme sa pokúsili cez víkend hľadať v príjemnom prostredí Levočskej doliny.

Piatok

Položili sme si tri otázky, ku ktorým sme viedli diskusiu a každý z mojich kolegov povedal možno úprimne svoj názor.

Otázka prvá: Čo každý z nás od samotnej práce očakáva a čo by chcel robiť ?

V rámci štvorhodinovej diskusie padlo veľmi veľa názorov, medzi ktorými sa našli aj klasické ako potešenie z práce, osobný rozvoj a dobrý kolektív. Niektoré názory ma príjemne prekvapili, o iných som zase vôbec netušil.

Pre mňa však bolo dôležité, že našu prácu nevnímame ako robotnícku profesiu. Väčšina z nás chce myslieť, tvoriť, skúšať a experimentovať. Veľké príležitosti vidíme v technickej kreativite. Netuším, či si uvedomujeme, že preto treba aj niečo obetovať, ale v každom prípade chuť programovať ma každý z nás.

Otázka druhá: Ako si predstavujeme rozvoj firmy do budúcnosti ?

V našej firme máme nadštandardné a naozaj veľmi neformálne vzťahy. Len traja z našich 20tich kolegov mali pred prácou v našej spoločnosti aj iné zamestnanie. Všetko u nás budujeme zvnútra firmy. Myslím, že máme tých najlepších web programátorov a analytikov. Majú svoj názor a sledujú nové trendy a technológie, ktoré chú využiť na našich projektoch.

Všetko má však svoje výhody a nevýhody. Poslednú dobu hlavne v súvislosti s rozvojom našej firmy ma čím ďalej tým viac trápi otázka, či je to správna cesta ? Pýtal som sa kolegov, či nie je čas na to, aby sme získali aj pohľad zvonku ? Aby nám pomohol riadiť firmu niekto, kto už má skúsenosti s riešením podobných problémov. Problémov a výziev, na ktoré stále hľadáme odpoveď a správne riešenia. Aj keď by to pre mňa znamenalo vzdať sa vedenia tejto spoločnosti.

K tomuto vám odpoveď nenapíšem. Zatiaľ ju nepoznám. V každom prípade však naznačím to, čo odznelo viackrát: „máme jedinečnú možnosť budovať si pracovné prostredie podľa seba“ a „možností ako byť súčasťou niečoho vytvoreného máme skoro v každej inej IT firme“.

Otázka tretia: To pečené prasiatko, čo nás na tej drevenej doske čaká je naozaj tak dobré ako vyzerá ?

 

Sobota

Niekedy sme sa takto na chatách stretávali ešte ako spolužiaci z vysokej školy.

Dnes už je to aj s partnermi, rodinami a deťmi.

  

A tak ako sme my robili prvé pracovné kroky v rámci bart.sk, tak aj naše deti robia prvé životné kroky v prostredí našej firmy.

Prvé kroky

Aj preto sa odpovede na druhú piatkovú otázku hľadajú o to ťažšie.

Prekonávanie prekážok

Nedeľa

Investujeme do našej budúcnosti a športom rozvíjame odvahu a ochotu prekonávať prekážky.

A čo tá správna cesta ? Ako ju nájsť a ktorým smerom sa vybrať ? Spôsob, ako cieľ dosiahnuť nemožno predpísať a zadefinovať ako niečo záväzne platné. Vyžaduje to jednoznačné rozhodnutie a spätné hodnotenie, aby sme vedeli, či stále ideme správnym smerom. Spočíva to v chápaní svojich rozhodnutí, premýšľaní o tom, čo sme urobili a aké skúsenosti sme získali. Je potrebné zachovať možnosť zmeny a odvahu k ďalším pokusom.