Bart Digital Products Bart Digital Products

Teambuilding v Belgicku: Spoznávanie kultúry, gastronómie a reálna skúsenosť s aplikáciou, ktorú vyvíjame od roku 2006

V polovici septembra sa šesťčlenná výprava z našej spoločnosti vydala na teambuilding-ovú akciu do Belgicka, kde strávili nabitý predĺžený víkend. Teambuilding a celý program im zorganizoval náš dlhoročný klient Crossuite.

Program tripu bol nasledovný:

14.9.
– odlet skoro (veľmi skoro) ráno
– návšteva Crossuite kancelárie
– zmoknutie v belgickom daždi
– návšteva Antverp + ochutnávka Ginu, belgického piva a národného jedla: hranoliek

15.9.
– návšteva klienta nášho klienta
– presun do Brúg
– teambuildingova hra v centre
– garden party

16.9.
– tréning na maratón (len poniektorí)
– prehliadka historické centra Brúg
– presun do Antverp
– stres z check-in-u

17.9.
– odchod skoro ráno
– meškajúce lietadlo
– prílet domov


Mirka
Mirka

Projekt Crossuite už dlhodobo patrí k našim stáliciam. Prvotnú komunikáciu s klientom sme začali v roku 2006 a odvtedy spoločne s týmto projektom rastieme my aj klient.

Tému spoločného stretnutia riešime už dlho, no skĺbiť čas 16 ľudí v dvoch rôznych krajinách nie je úplne jednoduché. Product ownera máme v Košiciach pravidelne, no prvý pokus o stretnutie ostatných členov tímu prebehol až minulý rok. Dvaja členovia „belgickej delegácie“ túto návštevu vyhodnotili ako pozitívnu, hoc ich hlava bolela určite ešte aspoň 3 dni po dojazde domov.

Otvorením leteckej linky do Kolína, 2 hodiny autom od Antwerp, sa nám naskytla skvelá možnosť, ako poslať celú posádku tímu na kontrolu belgickej časti tímu. Nakoniec nás vycestovalo 6 a užili sme si 4 dni zábavy, ochutnávania belgických špecialít tekutej aj tuhej konzistencie :)

Vzájomne sme sa spoznali, uvideli používanie nášho softvéru v praxi…videli sme v priamom prenose, ako každá maličká chyba dokáže narušiť chod zabehnutej ambulancie. Funkčnosti, ktoré sa nám zdali nepodstatné majú pre nás zrazu inú hodnotu a naučili sme sa, že zákazníci, ktorí s našim produktom pracujú sú pomerne dosť náchylní na zmeny a „updaty”.

Preto keď nejaký „release” spravíme, musí byť bezchybný, alebo aspoň blížiaci sa k bezchybnosti. Inak softvér nemusí dostať od klienta ďalšiu šancu. Ja osobne sa ešte teším tomu, že tváre, ktoré predtým boli len menom v emaily či Mantise, sú zrazu reálne a vieme s kým presne komunikujeme. Že najbližšie, keď budem testovať softvér alebo pripravovať nový wireframe pre klienta si predstavím reálneho človeka, ktorý softvér používal a ako. A určite viem, že toto poznanie niektoré moje návrhy zmení, pretože myslieť si, ako človek pracuje s produktom a reálne vidieť ako to je, sú dve rozdielne veci.

Na záver ešte dodám, že tak, ako sme my mali šancu ochutnať belgické špeciality, tak aj belgická partia ochutnávala tie naše. Okrem kotlíkového guláša, ktorý sme pre nich pripravili, to boli prevažne tie končiace sa na „ica”. Súboj v slovenskej hádzanej žiaľ pre nich skončil prehrou.


Erik
Erik

V rámci prehĺbovia dobrých vzťahov medzi nami a naším zahraničným zákazníkom (Crossuite) sme sa (skoro) celý tím z „podpalubia” (rozumej dolného poschodia) zúčastnili teambuildingu v Belgicku. Štvor dňový program, ktorý nám Belgičania pripravili bol natrieskaný od prvej do poslednej minúty.

Najviac zaujímavá bola návšteva reálnej kliniky, ktorá používa produkt, ktorý sme vyvinuli. To, že som vošiel do priestorov kliniky, a ako prvé som uvidel ako jeden z lekárov pracoval s novou aplikáciou bol na nezaplatenie (na všetko ostatné tu bol MasterCard). Vidieť klienta akým spôsobom používa program a to, že sú pre neho oveľa viac dôležité drobnosti (napríklad obyčajné pridanie poznámky k vyšetreniu) určite pomôže v budúcom skvalitňovaní našich služieb. Odteraz určite lepšie pochopím niektoré požiadavky, ktoré sa mi doteraz možno zdali ako druhoradé, alebo nepodstatné.

Vrcholom návštevy bolo, keď sme naraz videli nás (bart.sk), nášho zákaznika (Crossuite), zákazníka nášho zákazníka (lekára) a zákazníka zákazníka nášho zákazníka (pacienta) na jednom mieste.

Zvyšok bol taktiež super, ale ako nová skúsenosť pre mňa ta návšteva ďaleko prevyšovala zvyšok výletu.


Stano
 Stano

Úžasný zážitok, ako po pracovnej, tak aj po cestovateľskej stránke. Veľké zadosťučinenie vidieť pracovať reálnych ľudí so systémom a vecami, na ktorých som sa podieľal. Taktiež som pochopil, ako niektoré maličkosti môžu priniesť neočakávane veľký prínos (jedno políčko, či systém poznámok).

Bol som šokovaný tak veľkými rozdielmi oproti nášmu konzervatívnemu Slovensku, napr. národne jedlo hranolky a vyprážané kúsky mäsa, taktiež bežne vidieť päťdesiatročných slobodných ľudí o dvanástej v noci po baroch a medzi sebou spoločne koketujú a flirtujú. Mnoho tolerancie a zároveň zachovaný perfekcionizmus. Malé mestečká dokážu využiť turizmus na plno (čokolády, wafle, kaviarne). Chladnejšie, ale o to stabilnejšie počasie ako u nás. Všetko to pekné zakončil guláš pre našich hostiteľov a ukážka, že nezáleží z akého národa sú ľudia, ale že dokážeme spolu komunikovať a zabávať sa.


Avatar
 Matúš 

Teambuilding v Belgicku hodnotím veľmi kladne. Okrem návštevy Crossuite offic-u, sme navštívili aj niektoré kliniky, kde sa používa nami vyvíjaný produkt. Spoznali sme Belgických kolegov, s ktorými spolupracujeme a okrem oficiálnych vecí, sme spoločne absolvovali aj tímovú aktivitu/hru v meste Brugge. Neskôr sme strávili spoločný večer na garden party, kde sa varil guláš. Predposledný deň sme strávili prehliadkou historického centra mesta Brugge a nakupovaním suvenírov. Napriek svojej antipatii k lietadlám,  by som si takúto cestu do Belgicka ešte niekedy rád zopakoval.


Avatar
Luigi 

Veľmi sa mi páčila prednáška Crossuite sales manažéra, ktorý nám ukázal ako Crossuite prezentuje aplikáciu potencionálnym klientom a počas prezentácie zdôrazňoval kľúčové výhody, ktoré potencionálnych klientov zmenilo na reálnych. Nechýbalo ani porovnanie s konkurenciou, ktorá v dnešnom digitálnom svete dosť zaostáva. Následujúci deň sme mali možnosť stretnúť ľudí, ktorí používajú Crossuite na dennej báze, čo bola pekná skúsenosť. Neskôr sme sa z Antverp presunuli do mesta Brugge. Tam pre nás kolegovia z Crossuite pripravili príjemný program, vďaka ktorému sme sa viac spoznali a mohli si počas neho pozrieť aj centrum mesta a jeho pamiatky.


Monika
Monika 

Tento teambuilding bol pre mňa zaujímavý. Prvýkrát som s kolegami cestovala tak ďaleko a hneď na pár dní a pritom nešlo len o zábavu, ale aj o nový pohľad na našu prácu. Videla som, že našu aplikáciu používajú skutoční ľudia, videla som hlavne ako ju používajú. Je to skúsenosť, ktorú môžem využiť pri mojej ďalšej práci a ešte sme sa pri tom aj zabavili a navštívili nové miesta. Jediným záporom bolo asi počasie, ale celkovo som rada, že som tam bola.

Chceš sa aj ty stať súčasťou nášho 30 členného tímu?