Misia za inšpiráciami: Cesta dlhá skoro 5 000 km, s teplotným rozdielom 30°C

Ahoj Mišo. Aký si mal víkend? Nechceš ísť do Tel Avivu?

Chcem, čo by nie…“

Takto nejako odštartovala moja účasť na podnikateľskej misii v Izraeli, spoluorganizovanej združeniami Sapie a IT Valley Košice. Účelom bolo inšpirovať slovenské IT firmy tým, ako to v Izraeli funguje – od izraelskej infraštruktúry až po podporu startupov zo strany izraelskej vlády a armády.

Ubytovanie priamo na pláži v Tel Avive bolo majestátne a výhľad na Stredozemné more ihneď odbúral všetky moje úvodné obavy. A program? Ten bol naozaj inšpirujúci.

Poľnohospodárstvo na púšti

V pondelok, prvý deň misie, sme sa presunuli autobusom do mesta Be’er Sheva. Čakalo nás niekoľko prednášok – v knižnici, na univerzite, či v podnikateľských centrách. Všetky stretnutia boli veľmi inšpirujúce. Mr. Beni Keshet, riaditeľ Sekcie inovácií, nám vysvetlil, ako sa dokázalo púštne mesto revitalizovať a inovovať.

Je to mesto mladých. Mesto, ktoré výrazne napreduje, rozširuje sa a kde fungujú školy i poľnohospodárstvo (na púšti!). Pomáhajú mu v tom startupy a technológie. Izrael je napríklad sebestačný v rámci pitnej vody – majú technológiu, ktorá slúži na odsoľovanie morskej vody. Poviem vám, krajšie ovocie som neochutnal ani na mojich potulkách po Seychelách!

Cyberbezpečnosť a 1-atómové tranzistory

Prednášku na univerzite nám robil profesor, ktorý už v deväťdesiatych rokoch minulého storočia presvedčil izraelskú vládu o dôležitosti kybernetickej bezpečnosti. Vďaka nemu sa kybernetická bezpečnosť v Izraeli vyučuje už aj v predškolskom veku. 

„Malé deti tiež neučíme šoférovať auto, ale učíme ich ako prechádzať bezpečne cez cestu. Tak, ako sú súčasťou cestnej premávky, tak isto sú súčasťou kybernetického sveta, a musia sa v tom vzdelávať od malička, najmä z pohľadu cyber security.“

Niekoľko ďalších zaujímavostí z pôdy univerzity v Be’er Sheva:

  • Zhruba za rok a pol je možné technologicky zdvojnásobiť výkon procesorov. Ten je priamo úmerný počtu tranzistorov. V súčasnosti sa dá vyrobiť tranzistor, ktorý sa skladá z 30 atómov. O desať rokov už bude pravdepodobne tranzistor tvorený len jedným atómom. Vtedy sa zrejme zastaví zvyšovanie výkonu súčasných CPU a nastane éra kvantových počítačov.
  • Jedna generácia softvéru uplynie za jeden rok. Preto je veľmi ťažké predpovedať, ako sa bude vyvíjať SW napríklad o 3 roky. Je to, ako keby sme chceli predpovedať, čo sa stane vo svete o 3 ľudské generácie, teda o cca 90 rokov…
  • AI nie je priemysel. Je to technológia. Celkom stará technológia. Jej základy boli položené už v roku 1953, no až približne o 50 rokov neskôr boli počítače natoľko výkonné, že dokázali spočítať modely umelej inteligencie.

60 úspešných startupov ročne

V Be’er Sheve sme ďalej navštívili Cyber7 a Tech7. Sú to komunitné centrá podporované mestom, štátom a izraelskou armádou. Slúžia ako stredisko inovácií a základňa pre startupy, ktorých ročne vznikne v Izraeli okolo 1500. Tu získajú zázemie, mentorov aj podporu. A hoci prvý rok z nich prežijú na trhu len 4%, je to dosť na to, aby bol Izrael centrom inovácií a technológií.

Po náročnom dni sme sa večer presunuli do starého mesta Jaffa, ktoré je súčasťou Tel Aviv. Bolo fascinujúce navštíviť prístav starý viac ako 4 000 rokov. Mesto dýchalo biblickou históriou a pohľad na moderný Tel Aviv bol na nezaplatenie.

A to izraelské jedlo! Mňam.

Programovateľné mesto

Druhý deň sme mali naplánovanú návštevu EIT Hub Izrael a Tel Aviv University Cyber Center. Výhľad zo 61. poschodia na Slovensku len tak nezažijete. Najviac ma však zaujala návšteva CityZone Tel Aviv.

Predstavte si nasledujúci scenár: Máte skvelý nápad ako optimalizovať dopravné zápchy v meste s využitím umelej inteligencie. Mesto má na to všetko potrebné – diaľkovo riadené semafory, kamery na všetkých križovatkách a pod. Prídete na magistrát a predstavíte im projekt, ktorý bude vyhodnocovať pohyb na semaforoch a následne ich riadiť tak, aby bola premávka čo najplynulejšia. A teraz si predstavte, aké všetky povolenia a papierovačky by boli potrebné, aby sa váš projekt, ktorý je v štádiu Startupu, resp. experimentu s neistým výsledkom, dostal do praxe… 

Na Slovensku by to určite trvalo roky. V CityZone Tel Aviv to ide lusknutím prsta. Ide totiž o špeciálnu inovačnú časť mesta, kde sú takéto experimenty povolené – bez zbytočných povolení a zbytočnej byrokracie. Tento fungujúci Startup je jeden z mnohých, ktoré sa pasujú s nástrahami moderného veľkomesta, akým Tel Aviv je.

Poobede, aj napriek nepriazni počasia, sme sa presunuli na konferenciu SLOVAKIA – THE TECHNOLOGY TALENT HUB. Bolo inšpirujúce vypočuť si panelové diskusie s účastníkmi Slovenských úspešných firiem ako Matsuko, či Vacuumlabs, alebo Sudolabs.

200 startupov na jednom mieste

Posledný deň našej misie sme sa presunuli na technologickú konferenciu DLD INNOVATION FESTIVAL a Cyber tech. Tu sa už jednalo o klasické IT konferencie, kde vystavovalo, spolu so stálicami Bosh, Siemens či Microsoft, vyše 200 startupov. 

Silný zážitok bol aj dostať sa z Izraelu, čo zahŕňalo vypočúvanie na letisku, prehliadky a kontroly. Zvládli sme to bez problémov aj vďaka silnej podpore slovenskej diplomacie v Izraeli, ktorá nám celý čas robila sprievodcu.

A čo som si odniesol z celej misie? Že Izrael je ostrovný štát. Áno, je to pravda, aj keď na mape to tak nevyzerá. Z jednej strany majú more a z každej ďalšej strany nepriateľa. Naučili sa s tým žiť, makajú na sebe a podporujú všetky inovácie. Áno, majú povinnú vojenskú službu, a to pre chlapcov aj pre dievčatá. Ale robia ju s hrdosťou. Zrejme aj preto, že armáda je tam jedným z hlavných zdrojov inovácií a cyber bezpečnosti. Nemožnosť spoľahnúť sa na partnera – susedný štát – robí Izraelcov sebestačnými v mnohých oblastiach. Inovujú, vylepšujú a zavádzajú technológie do každodenného života. A či sa mi oplatilo vidieť Tel Aviv na vlastné oči? Určite! :-)

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii barťania.