Mirka Francová - Bart Digital Products Mirka Francová - Bart Digital Products

Mirka Francová: Mám rada systematickosť a ak ide všetko podľa plánu

Aktuálna situácia nás prinútila pracovať  z domu. Je to pre nás nová skúsenosť a ako sa nám ju darí zvládať si môžete prečítať v rozhovore s ďalším Barťanom, teda Barťankou.

Čo je tvojou pracovnou náplňou v bart.sk?

Kontrola a optimalizácia procesov, projektový manažment.

Ako aktuálna situácia ovplyvnila interné procesy v spoločnosti?

Po 2 týždňoch, kedy naša spoločnosť funguje na homeoffice môžem povedať, že jediný rozdiel vidím v tom, že spoločne nesedíme v tých istých priestoroch. Nastaviť naše procesy tak, aby sme plnohodnotne všetci dokázali pracovať z domu nám trvalo jedno dopoludnie. Stand up meetingy, demá, retrospektívy sa presunuli na Google Meet, iná interná komunikácia prebieha na Slacku, špecifikácie, zadania a plánovanie si riešime cez GitLab a Jiru. Veľmi nám pomohlo, že už dlhodobo fungujeme na G Suite a teda máme mnoho toolov, ktoré sú vhodné pre prácu na diaľku odskúšaných. S novými sa učíme pracovať podľa potreby. Napríklad nám počas jedného online meetingu vznikla potreba kresliť grafy a diagramy. Vyskúšali sme Google Jamboard, vyzdieľali si navzájom obrazovku a mohli sme pokračovať v kreslení a analýze. Druhé veľké plus je, že naša spoločnosť funguje na princípe agilných metód, konkrétne scrumu a sme naučení na každodenné standupy, spoločné plánovania v krátkych cykloch, demá, prezentácie výsledkov klientom atď. Takže naozaj sa u nás zmenila iba forma týchto meetingov. Vďaka rozbehaným VPNkam a tomu, že vačina programátorov používa mini počítače (INTEL NUK), s ktorými je veľmi ľahká manipulácia a bolo jednoduché ich preniesť domov sme boli aj technicky dobre pripravení.

Ako vyzerá tvoj bežný deň na homeoffice?

Ja som človek, ktorý má rád plán a systematickosť, takže základom bolo pre mňa vytvoriť si akúsi rutinu. Ráno vstávam okolo siedmej, ihneď sa prezliekam do formálnejšieho oblečenia. Vizáži sa venujem rovnaký čas ako keby som šla do práce. Teda asi 5 minút. Do ôsmej pripravím raňajky sebe aj dcére, najem sa, pripravím si podklady pre prácu, prebehnem maily a o 8.15 mi už začína prvý standup. Prvé kolo online meetingov mi končí okolo jedenástej. Okolo dvanástej mám hodinu až dve prestávku, kedy sa venujem dcére, ktorá je teraz tiež doma. Snažíme sa na hodinku trošku vypadnúť vonku na slnko (naháňame vitamín D), najeme sa, pomôžem jej s úlohami a o druhej už začínam druhé kolo meetingov. Pracujem do tej pol šiestej až šiestej. Potom sa už venujem sebe a dcére.

Máš nejaké tipy na prácu z domu? Čo tebe osobne pomáha sústrediť sa na prácu?

Okrem už spomínanej systematickosti, je základné pravidlo u mňa nezapínať cez deň telku ani práčku :D. Jedlo sa snažím mať pripravené deň vopred, aby som nezabíjala čas prípravou obedu. Keďže mojím pracovným miestom je obývačka, tak nikdy večer nejdem spať skôr, ako je uprataná.
Rušil by ma totiž prach na stole alebo omrvinka na podlahe. Veľmi mi pomáha, že mám rozplánované meetingy a viem kedy, s kým, v akom čase môžem komunikovať. Tým, že fungujeme na diaľku a nie v tej istej budove mám pocit, že ľudia sú viacej na meetingy pripravení, lebo vedia, že toto je doba, kedy sú tí ostatní k dispozícii. Toto hodnotím veľmi pozitívne. Nieje to totiž ako v spoločných priestoroch, kde proste zájdeš za tým človekom kedykoľvek, stretneš ho na káve, či diskutuješ pri obede. Narazila som aj na negatíva, ale to si nechám na vyhodnotenie po pár týždňoch.

Ak nepracuješ, ako najradšej tráviš voľný čas?

Aktívnym oddychom. Som bežec, uprednostňujem dlhé vzdialenosti ako maratón a to si vyžaduje systematický tréning. Preto každý deň buď behám, cvičím alebo oboje a už pár mesiacov dozadu som našla veľkú záľubu v joge. Našťastie sa tieto aktivity dajú praktizovať aj teraz. No pre prípad, ak by sme sa dopracovali k celkovému obmedzeniu vychádzania, som už zainvestovala do bežiaceho pásu :).

Top 3 aplikácie v tvojom smartfóne?

Aktuálne mi telefón “horí”, lebo každú chvíľu dostávam nové úlohy a zadania pre dcéru na EduPage. Takže jedna z týchto aplikácii je určite EduPage. Predtým som ju využívala maximálne na kontrolu známok a jej príchodu do školy. Teraz sa dá povedať, že celá komunikácia so školou funguje cez túto aplikáciu.

Garmin Connect je druhá, cez ňu som spojená so športovým svetom ale po novom si cez ňu už kontrolujem aj dĺžku a kvalitu spánku.

No a určite WhatsApp, cez ktorý komunikujem s priateľmi.

Ako to vyzerá u nás na homeofficoch? :)

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania