Medzinárodný maratón mieru: Murphyho zákony naozaj fungujú - Bart Digital Products Medzinárodný maratón mieru: Murphyho zákony naozaj fungujú - Bart Digital Products

Medzinárodný maratón mieru: Murphyho zákony naozaj fungujú

Aj tento rok sme sa už tradične zúčastnili najstaršieho maratónu v Európe. Bol to v poradí už 96. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Keďže beh je v bart.sk športom číslo jedna na štart sa postavil jeden štafetový tím, štyria polmarátonci a dvaja maratónci.

Marec 2019 – Začiatok tréningov

Pozvánku od kolegov zabehnúť 12 km úsek štafety som prijal s radosťou, pretože šport je neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Na túto aktivitu by si mal nájsť čas každý, pretože okrem zdravia, nám šport dáva veľkú motiváciu byť lepším vo všetkých oblastiach. Osobne som si nastavil cieľ trénovať 2 až 3 krát do týždňa a na každom tréningu som sa snažil dosiahnuť lepšie a lepšie výsledky. Na zaznamenávanie behu som používal aplikáciu Strava. Podľa mňa je to najlepšia „sociálna sieť“ pre bežcov a cyklistov, kde sme si spolu s kolegami dokázali sledovať aktuálne výsledky a motivovať sa navzájom.

Jún 2019 – Ukončenie štúdia

Čo pre študenta znamená začiatok leta? Správne! Posledné zápočty, skúšky a pre mňa, ako pre tretiaka, bakalárska práca a štátnice. Nájsť si čas na tréningy bolo naozaj ťažké, ale minimálne raz týždenne sa mi to podarilo. Bakalárka obhájená, štátnice spravené, som „happy“, pokračujeme v príprave…

 

Júl – september 2019 – Teraz už naozaj trénujem

Tréningy išli ako po masle. Jeden z najlepších tréningov bol tréning s Mirkou a Šafom na Bankove, kde nás zastihol brutálny dážď a taktiež tréning na dovolenke v Chorvátsku, kde som mal v pláne obehnúť celý ostrov Vir, ale už v polovici som prestal vidieť civilizáciu, keďže infraštruktúra tam je ešte len v počiatkoch.

Týždeň pred MMM – Murphyho zákony naozaj fungujú

Prechladol som, bežecká obuv, ktorá mi vydržala viac ako tri roky sa na poslednom tréningu pred maratónom rozpadla na „totálku“, počasie sa každým dňom zhoršovalo. Ale my sa nevzdávame nikdy ?.

06.10.2019 – Medzinárodný maratón mieru

Konečne nastal deň môjho prvého maratónu. Počasie sa menilo každú chvíľu: pár minút bolo zamračené, neskôr slnečno, ale vietor fúkal neustále. Keďže som bežal tretí úsek štafety a nemal som možnosť štartovať v dave ľudí, išiel som sa pozrieť na štart a môžem povedať že je to neskutočný zážitok. Po štarte som sa pomaly presunul na 10-ty kilometer trasy a po pol hodine som už sledoval prvých zahraničných bežcov (Keňanov).

Prvých 12 km Lukáš zabehol približne za 1:10:00, ďalších 9 km Tomáš dal za hodinu. Náš časový cieľ bol „pod 4 hodiny“. Počas svojho behu som sa cítil veľmi dobre, obiehajúc unavených maratóncov ? a ešte lepšie som sa cítil keď som uvidel môj finálny výsledok cca 54 minút. Pre mňa to bola maximálna spokojnosť.

Posedenie po vynikajúcom výkone

Už tradične sme maratón uzatvorili výborným burgrom v reštaurácii Restart Burger. O náš úspech sme sa podelili aj s našimi polovičkami, ktoré boli hlavným zdrojom motivácie a podpory.

Výsledky Barťanov

Marek (maratón) – 03:28:30
Mirka (maratón) – 03:42:30
Dominik (polmaratón) – 01:45:22
Šafo (polmaratón) – 01:36:08
Luigi (polmaratón) – 02:17:48
Matúš (polmaratón) – 02:02:09
Lukyňo (štafeta 12 km) – cca 01:10:00
Tomáš (štafeta 9 km) – cca 01:00:00
Sančes (Ja ? štafeta 12 km) – cca 00:54:37
Ondro (štafeta 9 km) – cca 00:48:00

Poďakovanie

Chcem veľmi pekne poďakovať firme bart.sk za príležitosť zúčastniť sa najstaršieho a jedného z najlepších maratónov v Európe, kolegom za motiváciu a taktiež všetkým, ktorí nám držali palce a povzbudzovali nás počas behu ?.