Matúš Vikartovský - Bart Digital Products Matúš Vikartovský - Bart Digital Products

Matúš Vikartovský: Vždy sme ťahali za jeden povraz a ako team nás to viac spojilo

Rodený Košičan, milovník kníh, člen tímu Dr. Max a programátor, ktorý sa nechá nahovoriť aj na účasť na maratóne. To je náš kolega Matúš.

Matúš, ty si vyštudoval obchodnú akadémiu a potom si sa dal na informatiku. Prečo tá zmena? 

Strednú školu som si vybral obchodnú akadémiu. No stále viac ma to ťahalo k matematike – vede a počítačom. Preto bol výber vysokej školy pre mňa úplne jasný a tak som sa prihlásil na odbor Informatika na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach.

Nikdy nezabudnem na prvú prednášku, bolo to z fyziky – elektroniky a ja som sa sám seba pýtal, že na čo som sa to ja dal, keď fyziku som videl naposledy na základnej škole.

Samozrejme – na prednáške som absolútne ničomu nerozumel. Rýchlo som však dobehol zameškané a tak po piatich rokoch som vysokú školu úspešne absolvoval.

Bart.sk ale nebolo tvoje prvé zamestnanie.

Nebolo. Po škole som pracoval v jednej korporátnej firme v Košiciach dva a pol roka. Časom som však prišiel na to, že korporát nie je nič pre mňa a tak som hľadal nové výzvy. Poslal som životopis do bart.sk a podarilo sa – som tu! Už je to šiesty rok…

 

A čo tvoj voľný čas?

Záujmov mám celkom dosť, snažím sa žiť aktívnym spôsobom života. Niekedy som hrával hokejbal a neskôr floorball, teraz je to skôr beh – do toho ma namočili pred pár rokmi kolegovia vo firme, keď ma prihlásili na štafetu MMM. Nezostávalo mi nič iné, iba začať trénovať. No a nejak mi to ostalo a odvtedy som ešte nejakú tu štafetu zabehol a takisto aj svoj prvý polmaratón. Okrem behu som sa od minulého roka vrátil k bicyklu (asi po 15 rokoch) a v zime zasa veľmi rád lyžujem. Celoročne je to samozrejme turistika, v lete štveranie sa po kopcoch, v zime niečo menej náročné. 

 

Veľmi rád čítaš. Pravda? Je však aj niečo, čo o Tebe málokto vie?

Pravda :-) Keď je zlé počasie, tak veľmi rád čítam knihy – špeciálne z obdobia druhej svetovej vojny. A či je niečo, čo o mne nikto nevedel? To netuším, ale myslím, že pečiem dosť dobré langoše.

Takže langoše, hovoríš :-) A tvoj najobľúbenejší? 

Ja osobne najviac preferujem s cesnakom, tatárskou omáčkou a so syrom. Každopádne ale, fantázii sa medze nekladú a v zásade pripravím akýkoľvek langoš, podľa požiadaviek mojich hostí :-)

A čo spomínaná druhá svetová vojna? Prečo Ťa zaujala? 

Už od detstva som sa zaujímal o históriu vo všeobecnosti, ale čím ďalej, tým viac som sa začal zameriavať na históriu druhej svetovej vojny. Bol to najväčší ozbrojený konflikt všetkých čias a navyše, bolo to relatívne nedávno. Malo by to byť pre ľudstvo poučenie, že toto nie je riešenie a východisko z celospoločenskej a hospodárskej krízy. Na druhej strane ale, veľmi sa zaujímam o vojenské technológie z danej doby, nakoľko sa za tak krátky čas veda (nie len vývoj zbraní, ale celkovo), posúvala míľovými krokmi dopredu. Tak isto ma fascinujú taktické aspekty jednotlivých vojenských operácií, od tých veľkých a všeobecne známych, až po menšie, nie až tak širšej verejnosti známe.

Míľovými krokmi, dá sa povedať, sa posúva aj projekt Dr. Max, na ktorom pracuješ. 

Dá sa povedať, že pre klienta Dr.Max pracujem druhý rok. Koncom minulého roka sme sa ako firma podieľali na spúšťaní úplne novej verzie ich e-shopu. U nás v bart.sk pracujeme na tomto projekte piati – štyria programátori a scrum masterka. Spolupracujeme s ďalšími firmami z Českej Republiky, ktoré zabezpečujú takisto vývoj, ale aj testovanie a ostatný manažment projektu, ako napríklad deploy na rôzne prostredia, správa týchto prostredí, kontrola kvality kódu a pod. Vývoj bol rozdelený medzi viacero teamov, každý team mal na starosti inú časť aplikácie. My piati sme vytvorili samostatný team, kde nám postupne boli pridávaní kolegovia z Česka. Postupom času sme narástli na nejakých 10 ľudí.

Dal sa udržať work-life ballance pri takomto projekte? 

Ale áno, teda, snažil som sa o to. Vzhľadom na to, že termín odovzdania projektu nám bol známy viac menej rok dopredu, tak myslím, že všetci zúčastnení sme mali dosť času pripraviť sa na to a dokázali sme sa zariadiť tak, aby to bolo prospešné pre klienta a zároveň, aby sme nemali veľké obmedzenia v našich súkromných životoch. Keď sa za uplynulým rokom spätne obzriem, dovolím si povedať, že to, keď sme koncom roka v práci trávili všetci piati trochu viac času, pôsobili sme ako jeden celok, vždy sme ťahali za jeden povraz a ako team nás to viac spojilo. Nehovoriac o tom, že každého z nás, skúsenosti z minulého roka posunuli ďalej, či už v technických zručnostiach, alebo aj v tzv. soft skilloch.

Rozšírili sa tvoje vedomosti od momentu, od kedy si nastúpil do bartu? 

Určite áno! Za šesť rokov som vo firme prešiel rôznymi projektami. Od veľkých aplikácií (Crossuite) a e-shopov (Dr.Max, Topánkovo) cez stredne veľké aplikácie (skladový systém pre e-shop) až po aplikácie šité na mieru (Inteligentný dom seniorov). Pracoval som na projektoch v teamoch, ale aj samostatne, v rôznych programovacích jazykoch. Niektoré som sa učil doslova za behu, snažil som sa nebáť novej príležitosti, naučiť sa stále niečo nové. V tomto ohľade mi práca v bart.sk veľmi vyhovuje. Snažím sa viac zameriavať na backendové technológie, tam sa cítim viac komfortnejšie, ale v prípade potreby samozrejme pracujem aj na frontende.

Je niečo, čo by si chcel najbližšie obdobie dosiahnuť? 

Čo sa práce týka, tak neustále sa zlepšovať v technológiách, s ktorými pracujem. A tohto roku (ak bude čas) sa naučiť nejaký nový, či už programovací jazyk, alebo framework, alebo niečo… Minulý rok som to trochu zanedbal a navyše, vždy sa je kam posúvať. No a ešte byť dobrým kolegom pre ostatných. A mimo práce? Uvidíme, čo tento rok prinesie :-)

Top 3 aplikácie, ktoré najčastejšie používaš vo svojom smartfóne?

Nie som veľký mobil-maniak, takže skôr také klasiky ako Messenger, Strava (beh, bicykel), Spotify.

Matúš, ďakujem veľmi pekne za čas, ktorý si venoval
rozhovoru a prajem Ti úspešný celý rok! 

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania