Bart Digital Products Bart Digital Products

Keď sa chce, tak sa dá… Alebo ako som si vyplnil zvyšok voľného času

Začiatok roka 2014 – viacero nových projektov s novými technológiami a možnosťami, ako sa dopracovať k výsledku. V duchu hesla Think Different a KISS (Keep It Simple and Stupid) som začal aj ja pátrať po novej technológii a možnostiach.

V hlave mi už dlhú dobu rezonovalo spojenie no-SQL. Stále som sa tomu bránil. Posledné projekty v práci, kde sa orientácia zmenila viac na dáta a ich konzistenciu ma však nakopli. Začal som teda pátrať. A dopátral som sa až ku MongoDB University, kde som sa zapísal práve včas na dvojmesačný kurz.

Tak som si povedal, to dáš… Pár hodín týždenne, sem tam nejaký homework a ideš, veď niečo o mongu už vieš.

A veru. Prvý týždeň – malina. Nejaký setup, nejaká inštalácia. A homework na 100% hotový.
Druhý týždeň ešte ľahšie. Všetko sa zdalo byť v pohode, tešil som sa na ďalší „čelindž“. A potom to prišlo…

Povinnosti v práci, doma, treba ísť na nákup a občas aj s malou na ihrisko. A ešte aj zabehať som si chcel ísť… No a čo, veď kurz je to ľahký, to dám, času bude dosť v nedeľu, deň pred deadlinom. A veru som nad tým strávil noc. Už to nebolo med lízať. Zložité témy, súvislosti, replikácia, sharding.
Vtedy som si uvedomil, aké to mali moji spolužiaci – diaľkári ťažké. Cez deň v práci, po práci vytúžený čas s dcérou, večer tréning, rýchla večera… a štúdium až večer po desiatej. Neraz som sa o jednej zobudil pri „sledovaní“ prednášok…

Konečne posledný týždeň pred záverečnou skúškou. V práci bolo naozaj natesno a nestíhal som po večeroch urobiť zadania. Nechal som si to, ako inak, na poslednú chvíľu – na pondelok večer.
Zabudol som však, že vtedy idem s manželkou na LUCIE. Koncert, na ktorý som sa tešil pol roka, lístky som mal už v predpredaji. Neostalo nič iné, len si po výbornom koncerte s ešte rozbúchaným srdcom sadnúť za notbuk a dokončiť posledné domáce úlohy aby predo mnou ostal len záverečný test.

Večerné štúdium sa napokon vyplatilo. Na záverečnú skúšku som sa vrhol s vyhliadkou na červený diplom. Tentokrát som však už bol opatrný. Vedel o tom už aj môj The BOSS, a zadelil som si aj prácu tak, aby som to hravo stihol. Stihol som to hneď na druhý deň od zverejnenia otázok a týždeň som netrpezlivo čakal na výsledky.

Nebol to ľahký týždeň. Odpovede bolo možné stále meniť, podľa ľubovôle. Otázky, ktorými som si nebol na 100% istý som mal stále pred očami. Ale možno to bol zámer, pretože som celý týždeň strávil čítaním manuálov a materiálov aby som sa ujistil, že to mám správne. Týždeň nakoniec zbehol a môžem sa pochváliť certifikátom o úspešnom ukončení kurzu MongoDB for Developers.

Vzdelanie školou nekončí. Vtedy len začína. O to viac v našej branži.

Verím, že v najbližšej dobe spustíme prvé lastovičky pre našich zákazníkov postavené na MongoDB.

MongoDB