Jakub Čentík: Mojou náplňou práce je vytvárať digitálne zážitky - Bart Digital Products Jakub Čentík: Mojou náplňou práce je vytvárať digitálne zážitky - Bart Digital Products

Jakub Čentík: Mojou náplňou práce je vytvárať digitálne zážitky

Aby sme nespovedali len našich programátorov, tak tento mesiac sme sa rozhodli vyspovedať nášho UI/UX dizajnéra. Volá sa Jakub a viac vám prezradí v rozhovore.

Ako si sa dostal k tvorbe dizajnu?

K dizajnu som sa dostal už ako dieťa na základnej škole, keď nám rodičia kúpili domov prvý počítač. Keďže som v tom čase navštevoval aj základnú umeleckú školu, tak som mal k umeniu ako takému blízky vzťah. Svoj prvý web, za ktosom dostal zaplatené, som vytvoril so spolužiakom už na základnej škole.

Čo by mal podľa teba ovládať kvalitný UI dizajnér?

V prvom rade by mal mať estetické cítenie, mal by sledovať aktuálne trendy v dizajne a samozrejme, by mal poznať aj základné princípy tvorby dizajnu. Ak sa bavíme o webovom dizajnérovi, tak veľkou výhodou je aj to, ak ovláda HTML a CSS. Okrem toho by si mal byť vedomý, že dizajn nenavrhuje pre seba, ale pre používateľov, a preto je dôležité, aby sa orientoval aj v témach ako sú UX.

Kde čerpáš inšpiráciu?

Ako väčšina dizajnérov sledujem weby, ako sú Dribbble a Behance. Taktiež mám v Google Chrome nainštalované rozšírenie „Muzli“ od InVision, ktoré zbiera obsah z viac ako 150 webov zameraných na dizajn. Avšak inšpiráciu nečerpám len na internete, ale všímam si aj veci okolo seba. Či už je to nápojový lístok v kaviarni, titulka časopisu v novinovom stánku alebo akýkoľvek iný druh umenia.

Ako si sa dozvedel o bart.sk a čo je tvojou pracovnou náplňou?

O bart.sk som sa dozvedel v predošlom zamestnaní, kde som pracoval na marketingovom oddelení.

V bart.sk pracujem na pozícii ui/ux dizajnéra. Mojou náplňou práce je tvorba dizajnu s ohľadom na správanie používateľov. Inak povedané, moja náplň práce je vytvárať digitálne zážitky.

Ktorý projekt bol pre teba najväčšou výzvou?

Na to nedokážem jednoznačne odpovedať. Každý nový projekt je pre mňa výzva a vždy som sám zvedavý, čo z toho vznikne.

Ako postupuješ pri tvorbe dizajnu?

Ako prvé sa s klientom dohodnem na osobnom stretnutí, na ktorom sa oboznámim s projektom a zozbieram potrebné informácie. V prípade, ak sa bavíme o redizajne už existujúceho webu a klient disponuje dátami z analytických nástrojov, vyžiadam si k nim prístup. Vďaka týmto údajom tak dokážem lepšie pochopiť cieľovú skupinu. Následne navrhnem základný koncept, na ktorom si definujeme farebnosť, použité písmo a celkový štýl dizajnu. V ďalšom kroku sa pustím do finálneho návrhu, ktorý postupne pretváram do klikateľného prototypu. Počas celého procesu aktívne komunikujem s klientom. Vďaka prototypu má klient jasnú predstavu o tom, ako bude produkt vo finále vyzerať. Na záver spravím používateľské testovanie, pre overenie, či sa zákazník dokáže v dizajne rýchlo a jednoducho orientovať. V prípade, ak objavím chyby v použiteľnosti, vykonám potrebnú zmenu a overím, či zmena problém vyriešila.

TOP 3 mobilné aplikácie, ktoré používaš vo svojom smartfóne?

Internet banking od Tatra Banky, Spotify a v poslednej dobe si občas zahrám hru Battlelands Royal :-)

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania