Foodly: Ako zarobiť 3000 EUR za 24 hodín - Bart Digital Products Foodly: Ako zarobiť 3000 EUR za 24 hodín - Bart Digital Products

Foodly: Ako zarobiť 3000 EUR za 24 hodín

Naši kolegovia  sa zúčastnili a vyhrali 2. Miesto v T-Systems Hackathon 2019. Čo sa im na hackathone páčilo a čo budú robiť s výhrou sa dočítate nižšie.

Ako to prebiehalo?

Prvým bodom programu bolo zahájenie podujatia spojené s prezentáciou nápadov jednotlivých tímov. Účastníci, ktorí prišli bez tímu, mali možnosť sa pripojiť k ľubovoľnému tímu. Energiu sme si mohli doplniť kedykoľvek pripravenými bagetami, prípadne energetickými nápojmi. Organizátori pre nás pripravili aj večeru a v nedeľu pred prezentáciami aj obed. O 12tej bol oficiálne odštartovaný hackathon a aj my sme začali pracovať na svojom nápade.

Aký bol náš nápad?

V rámci hackathonu sme pracovali na webovej aplikácií s názvom Foodly. Jedná sa o inteligentný nákupný zoznam, ktorý by mal užívateľom pomôcť s výberom zdravých alternatív potravín bez potreby vedomostí z oblasti zdravej výživy. Jednotlivé položky v zozname sú reálne produkty z obchodných reťazcov, ktoré sme získali prostredníctvom web crawler-u. Naša aplikácia k jednotlivým produktom zobrazuje tzv. “index zdravia”. Ten predstavuje všeobecné skóre aká zdravá je daná potravina. Čím vyššie skóre, tým zdravšie jedlo. Index je výsledkom nášho algoritmu, ktorý sme navrhli z vedomostí rôznych kníh zaoberajúcich sa zdravou výživou. Algoritmus zohľadňuje glikemický index, zloženie, pomer nasýtených / nenasýtených tukov, cukry a omnoho viac. Okrem toho výsledný “index zdravia” je prispôsobený podľa preferencií používateľa. Napríklad, ak má používateľ intoleranciu na lepok, alebo laktózu – nehodiace sa potraviny sú odfiltrované podľa zvolenej preferencie.

Aké máte odporúčania pre budúcich účastníkov?

Najdôležitejší je nápad. Odporúčame si ešte pred hackathon-om premyslieť svoj nápad tak aby ste vedeli odpovedať na tieto základné otázky:

  1. Komu a ako chcem pomôcť svojou aplikáciou?
  2. Kto a prečo by ju chcel odomňa odkúpiť?

Ak viete odpovedať zmyselne na tieto otázky máte zaručené, že nápad má zmysel a perspektívu.
V rámci hackathon-u máte 22h (+2h na prípravu prezentácie a doladzovanie) na zmotnenie vášho nápadu. Preto sa nesnažte za ten čas vyprogramovať Rím. Určte si jasné MVP (Minimum Viable Product), ktoré okrem toho, že ukáže najpodstatnejšiu myšlienku vášho nápadu, aj ste schopný v časovom limite zrealizovať. Je oveľa jednoduchšie rozširovať funkčný prototyp, ako sa obávať či to vôbec stihnete dokončiť.

Čo bude ďalej?

Okrem už spomínaných 3000€, sme v rámci výhry získali aj rok zdarma mentoringu a podpory v Innovlab, kde budeme môcť premeniť náš nápad na výsledný produkt. Ako to dopadne, uvidíme :).

Fotogaléria z Hackathonu

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania