Expo Part 4 - Dubai 2020 - Bart Digital Products Expo Part 4 - Dubai 2020 - Bart Digital Products

Expo 4. časť: Dubai 2020

V poslednej 4-tej časti si povieme viac o aktuálnej svetovej výstave Expo Dubai 2020, ktorá prebieha v Spojených arabských emirátoch od 1.10.2021 do 31.3.2022. V článku sa zameriame primárne na tematický týždeň Health & Wellness, ktorý nám je ako vystavovateľovi blízky.

Fakty na úvod

Svetová výstava Expo 2020 tu mala byť, ako vám už napoveda názov v roku 2020. Avšak kvôli pandémii sa odohráva až na prelome rokov 2021 – 2022

Výstava je rozdelená do piatich kategórii zameraných na témy súvisiace s udržateľnosťou, mobilitou a príležitosťami. Súčasťou je aj odpočinková zóna v podobe parkov AI Forsan a Jubilee Park z vyhliadkovou vežou, ktorá ponúka 360-stupňový výhľad na celé Expo.

Jednotlivé pavilóny sú rozmiestnené na ploche 438 ha. Organizátor odhaduje, že výstavu si pozrie až 25 miliónov návštevníkov z celého sveta. Vzhľadom na pandémiu ide o naozaj veľké číslo, a počas celého trvania platia veľmi prísne nielen bezpečnostné, ale aj hygienické opatrenia.

Slovenský pavilón

Slovensku pôvodne hrozilo, že medzi 192 krajinami na výstave bude chýbať. Nakoniec však všetko dobre dopadlo. Slovenský pavilón sme otvorili s menším oneskorením a nedávno 27.1.2022 sa v Slovenskom pavilóne konal Národný deň Slovenskej republiky. Toto výnimočné podujatie podporila svojou prítomnosťou a slávnostným príhovorom aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Slovenský trojpodlažný pavilón s plochou vyše 2000 m2 nájdu návštevníci v srdci tematickej zóny Mobilita. Cieľom slovenskej expozície je vytvorenie príťažlivého priestoru pre prestížnu prezentáciu Slovenska a pre nadväzovanie vzťahov s jednotlivými návštevníkmi, krajinami, ako aj obchodnými partnermi. Hlavnými exponátmi slovenského pavilónu sú vodíkové auto MH2, vesmírne mobilné roboty Androver I a II, vírnik Nisus a VRM simulátor. Účasť slovenských podnikateľských subjektov zastrešuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu SARIO

Ako môžeme vybudovať zdravší svet?

Odpovede na túto otázku budú prezentované v tematickom týždni Health & Wellness a sú stredobodom pozornosti na Expo 2020 od 30.1.2022 do 14.2.2022.

Počas tohto obdobia budú prezentované transformačné inovácie a technológie súvisiace so zdravím. Pri pohľade na to, ako pandémia COVID-19 otestovala náš prepojený svet, naše zdravotné systémy a spoločnosť ako celok, výstava Expo ponúka príležitosť spojiť sa a navrhnúť zdravší a lepší globálny svet. 

Zahŕňa napríklad aplikáciu MeeTwo pre duševné zdravie so sídlom v Spojenom kráľovstve, ktorá pomáha tínedžerom hovoriť o zložitých problémoch. Alebo projekt Coolar, ktorého technológia chladenia na báze vody nezávislá od elektrickej energie, umožňuje zdravotníckym zariadeniam mimo siete v rozvojových regiónoch spoľahlivo uchovávať život zachraňujúce lieky a vakcíny. 

Jedným z vystavovateľom je aj naša spoločnosť bart.sk ktorá na výstave prezentuje digitálne produkty, ktoré zlepšujú život predovšetkým v oblasti zdravia. Napríklad Crossuite je akreditovaný informačný a rezervačný systém pre zdravotnícke zariadenia. Aplikáciu využívajú lekári na správu agendy a pacienti na objednávanie vyšetrení. Využíva ju vyše 8.000 doktorov a 4,5 milióna pacientov v 23 krajinách sveta.

Expo 2020 podporuje množstvo inovácií a projektov súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou na celom svete. Nikdy v histórii svetovej výstavy sa nezišlo toľko národov a toľko kultúr, aby urobili toľko dobra pre ľudstvo.

Expo Dubai 2020, photo via Time Out Dubai 2020

Nielen práca ale aj dovolenka a wellness

Návštevu Expo 2020 môžete spojiť aj s príjemnou dovolenkou v Dubaji, pričom relax a oddych zažijete na tých najkrajších pieskových plážach a v kvalitných hoteloch. Koná sa v ideálnom období, kedy nie sú na Arabskom polostrove tie najväčšie horúčavy a je vhodná doba na spoznávanie miest ale aj púšte, ktorú je možné preskúmať na štvorkolkách, na jeepoch, bicykloch alebo aj na ťavách. Viac o ubytovaní a atrakciách aktuálnej výstavy v Dubaji si môžete prečítať aj tu.

Palm Islands Dubai, photo via CK Satur

District 2020

Expo nie je len výstava ale aj živé laboratórne prostredie a testovacie miesto pre nové technológie a nápady. A je tiež navrhnutá na vytvorenie inteligentnejšieho a vyváženejšieho spôsobu života v podobe District 2020, mesta zameraného na potreby svojej mestskej komunity, ktoré tu zostane aj po skončení výstavy.

Poskytne spravovaný obchodný ekosystém poháňaný inováciami, ktorý spája globálne mysle a zahŕňa technológie a digitálne inovácie na podporu rastu priemyslu. Bude domovom inkluzívnej a rôznorodej komunity, ktorá hľadá vyváženejší spôsob života – miesto, ktoré uprednostňuje pohodu, inšpiruje nové nápady, uľahčuje rast a umožňuje ľudský potenciál.

Expo Dubai 2020, photo via Time Out Dubai 2020

A čo ďalej?

Expo Dubai 2020 prinieslo svetu témy globálneho charakteru. V každej oblasti, či už v podobe inovácii, kultúry alebo nových technológii predstavuje míľnik vo vývoji ľudstva a zlepšovania života. Najbližšie Expo 2025 bude hostiť japonská Osaka, ktorá prinesie tému „Navrhovanie budúcej spoločnosti pre naše životy“ s podtémami „Záchrana životov“, „Posilnenie životov“ a „Spájanie životov“.

Zdroje: Expo 2020, Expo Slovakia, Satur.sk

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania