Expo Part 3 - Dubai 2020 - Bart Digital Products Expo Part 3 - Dubai 2020 - Bart Digital Products

Expo 3. časť: Zaujímavosti

Vystavy Expo boli počas svojej histórie a exkluzívnosti aj skvelým javiskom pre premiéry rôznych zaujímavostí, ktoré dnes už považujeme za samozrejmosť.

1876, A.G. Bell predviedol prvý telefón na svete, photo via Expo Dubai 2020

150 rokov zaujímavosti

Za dobu svojej histórie boli tieto výstavy neodmysliteľne spojené s priemyselnou revolúciou, umožnili krajinám predviesť svoju kultúru, silu a ukázať svoju architektonickú a technologickú zdatnosť. Odhalili vynálezy ako telefón, písací stroj či výťah, ale aj najnovšie architektonické technológie v podobe Eiffelovej veže či Sochy slobody.

Tu je zopár ďalších zaujímavosti v priebehu histórie:

1876 – Philadelphia, Storočná výstava

Alexander Graham Bell predviedol prvý telefón na svete a verejnosti sa po prvý raz ukázali aj nové jedlá ako popcorn a kečup Heinz.

1878 – Paríž, Výstava Universelle 1878

Obrovská parou poháňaná vzducholoď Henriho Giffarda vyniesla návštevníkov až 600 metrov nad Paríž.

1880 – Melbourne, Medzinárodná výstava v Melbourne

Expo bolo pre Melbourne príležitosťou na rozvoj infraštruktúry a priemyslu, čo mestu umožnilo inštalovať elektrické svetlá, telefóny, výťahy a električkový systém.

1889 – Paríž, Výstava Universelle z roku 1889

Hlavným symbolom veľtrhu bola Eiffelova veža. Nebola hneď populárna a niektorí po zatvorení expozície viedli kampaň za jej demontáž

Paris Exposition 1889, photo via Expo Dubai 2020

1893 – Chicago, Svetová výstava: Kolumbijská výstava

Na veľkú radosť návštevníkov bolo nainštalované prvé obrovské koleso na svete (Ruské koleso).

1900 – Paríž, Výstava v Paríži 1900

Prvá linka parížskeho metra medzi Porte de Vincennes a Porte Maillot bola otvorená špeciálne pre Expo.

1905 – Liège, Výstava Universelle et Internationale de Liège

Medzi najvýznamnejšie patrila lupa odtlačkov prstov predstavená parížskou políciou, ako aj chronofónny projektor Léona Gaumonta, ktorý bol jedným z prvých zariadení na synchronizáciu filmu so zvukom.

1935 – Brusel, Výstava Universelle et Internationale de Bruxelles

Spoločnosť Lancôme Company vystavovala svoje prvé parfémy a výrobca čokolády, Côte d’Or, vyrábal čokoládové miniatúry, ktoré sa mali použiť ako vzorky.

1939 – Svetová výstava v New Yorku

Toto Expo bolo založené na budúcnosti so sloganom „Úsvit nového dňa“ a predstavovalo prvé televízne vysielanie, ktoré prvýkrát videla masová verejnosť.

Svetová výstava v New York 1939, photo via Expo Dubai 2020

1958 – Brusel, Expo 58

Vystavená bola vysoká úroveň nových technológií, ako napríklad faksimile sovietskej vesmírnej rakety Sputnik, makety jadrových elektrární, ako aj prístroje a komponenty vyrobené zo syntetických materiálov, automatizované stroje, nové motory a počítače.

1962 – Seattle, Expozícia 21. storočia

Na Expo sa predstavila Space Needle navrhnutá Johnom Grahamom a Edwardom Carlsonom, 185 metrov vysoká veža s otočnou reštauráciou na vrchole, na ktorú sa dalo dostať vonkajšími výťahmi pripomínajúcimi vesmírne kapsuly. V budove patriacej IBM boli vystavené prvé počítače.

1970 – Osaka, Expo 70

Medzi najpozoruhodnejšie exponáty patril elektrónový mikroskop s až 500 000-násobným zväčšením a model vlaku s elektromagnetickou podložkou schopný ísť rýchlosťou až 500 km/h. Nechýbali ani vzorky mesačných hornín.

Seattle 1962, photo via Expo Dubai 2020

Trvalo udržateľný rozvoj a vzdelávanie v centre pozornosti Expo

V priebehu rokov BIE prispôsobila výstavy Expo potrebám neustále sa meniaceho sveta. S rastúcim záujmom medzinárodných organizácií o sociálnu a ekonomickú nerovnosť a nové povedomie o životnom prostredí nestačilo len predvádzanie priemyselného pokroku a výstava Expo sa tým, že spojila medzinárodnú komunitu, stala jedinečnou platformou pre vzdelávanie a rozvoj.

Po stanovení vzdelávania ako primárneho cieľa výstavy v roku 1972 vydala BIE v roku 1994 uznesenie, v ktorom sa uvádzalo, že výstava musí riešiť zásadné problémy našej doby a riešiť problém ochrany životného prostredia. Odvtedy je pre Expo hlavným cieľom trvalo udržateľný rozvoj.

Úspech Expo privádza do BIE nové členské štaty

Od roku 1931 BIE reguluje viac ako 50 výstav, z ktorých každá priťahuje milióny návštevníkov. V roku 2010 prekonal Šanghaj rekord so 73 miliónmi návštevníkov.

Úspech týchto podujatí, nezávislosť nových krajín a éra globalizácie otvorili svet výstav Expo do Ázie, Stredného východu a Afriky. Dnes je členmi BIE 170 krajín.

Navštevnosť, doprava a rozloha

Je známe, že svetové výstavy navštívi v priemere 200 000 ľudí denne a viac. A približne 50 až 70 miliónov návštevníkov počas ich šesťmesačného trvania. Montrealské Expo 67 prilákalo 54 miliónov návštevníkov, Osaka Expo ’70 64 miliónov návštevníkov, Seville Expo ’92 41 miliónov návštevníkov a Šanghajské Expo 2010 prilákalo 70 miliónov návštevníkov.

V dôsledku toho je doprava a iná infraštruktúra na registrovanej výstave dôležitým problémom (Svetová výstava v Seville v roku 1992 sa pýšila lanovkou, jednokoľajkou, loďou a autobusom) a celkové náklady na hosťovanie a zastúpenie na svetovej výstave sú dosť vysoké.

Svetové výstavy sú tiež masívne svojou rozlohou. Niekedy majú rozlohu 300 alebo 400 hektárov (Montreal Expo 67 mal 410 hektárov, Osaka Expo 70 mal 330 hektárov, Seville Expo ’92 mal 215 hektárov. Pavilóny, ktoré sa zúčastňujú na svetovej výstave Expo, môžu byť tiež veľké, niekedy s veľkosťou 5 000 až 10 000 metrov štvorcových, samy osebe sú mini mestské bloky a niekedy môžu byť vysoké aj niekoľko poschodí.

Expo Dubai 2020, photo via Exhibition World

Expo Dubai 2020

Aktuálne prebieha výstava Expo Dubai 2020, ktorá má rozlohu 432 hektárov, najväčší výťah na svete (ako inak), nádherné pavilóny a veľa ďalších zaujímavosti, o ktorých si povieme viac v ďalšej časti. Hlavnou témou je “Connecting Minds, Creating the Future”. Spájanie a tvorba lepšej budúcnosti je blízka aj našej DNA v bart.sk. Ako vystavovateľ sme pri tejto príležitosti natočili 2-minútové video, v ktorom predstavujeme, ako naše digitálne produkty zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce a prispievajú tak k zlepšeniu budúcnosti nás všetkých.

Zdroje: Expo 2020BIE Paris

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania