Andrea Andresz: Stať sa testerkou je to najlepšie, čo som mohla urobiť

„Spravím si testerský kurz!” – veta, ktorá Aďke doslova zmenila život. Keď nás pred necelými tromi rokmi oslovila, svet softvérového vývoja bol pre ňu ešte stále veľkou neznámou. Mala však niečo oveľa dôležitejšie, ako roky praxe – odhodlanie a obrovskú motiváciu pracovať na sebe. Dnes je zodpovedná za testovanie eHealth aplikácie na medzinárodnom projekte a úspešne búra všetky mýty o tom, že dvere IT sú otvorené len pre ľudí s technickým vzdelaním. Čo všetko jej na tejto ceste pomohlo a ako sa popasovala s najväčšími výzvami?

Aďka strávila veľkú časť svojho dospelého života cestovaním a objavovaním nových destinácií.

Začnem možno nezvyčajnou otázkou: Čím si chcela byť, keď si bola malá? 

Postupne od princeznej, učiteľky, doktorky, čašníčky, až k právničke. Dodnes by som ale ihneď išla robiť špiónku alebo pirátku (ale len do Karibiku 😀).

To je celkom široký záber :) Tvoja kariérna cesta sa však vybrala tým technickejším smerom, až si sa napokon “našla” v roli testerky. Kedy si sa začala zaujímať o testing ako taký?

O práci testerky som sa dozvedela už v mojom predošlom zamestnaní. Ale naozaj som sa o ňu začala zaujímať až počas materskej, keď som sa začala zamýšľať, čo ďalej. Uvedomila som si, že americký pracovný čas, v ktorom som fungovala dovtedy, mi už z rodinných dôvodov jednoducho nebude vyhovovať. Testing ma zaujal najmä preto, že bol blízky mojej predchádzajúcej práci. Skúmala som preto viaceré možnosti, prechádzala som ponuky a hľadala osobné skúsenosti iných ľudí, až som sa rozhodla, že idem do toho.

So zmenou kariéry sa viaže aj strach z neznámeho, ktorý ľudí často od tohto kroku odradí. Ty si si však išla za svojím a úspešne sa prepracovala na pozíciu softvérovej testerky. Čo bolo tvojím “hnacím motorom”?

Chcela som nájsť niečo, čo ma bude baviť, bude zároveň dostatočne flexibilné a zapadne do rodinného života. Ja totiž rada skúšam nové veci a len málokedy dám niečomu stopku 😀

Beriem to tak, že ak by to aj náhodou nevyšlo, určite príde zase niečo iné, nové. V čase, keď som si robila prvé kurzy, som, samozrejme, pociťovala neistotu. Dôležitú úlohu v celom procese však zohral môj manžel, ktorý ma v mojom rozhodnutí podporoval a počas tohto obdobia bol veľmi nápomocný. Práve podpora blízkych je z môjho pohľadu naozaj kľúčová v otázke zmeny kariéry.

V tíme sa zaoberáte testovaním belgickej eHealth aplikácie Crossuite. Ako si spomínaš na svoje testerské začiatky?

Bolo to síce už dávno, ale pamätám si, že zo začiatku bolo naozaj ťažké vôbec porozumieť, čo to tá kopa programátorov rozpráva. Množstvo skratiek, neznámych výrazov, programátorského žargónu. A do toho samotná aplikácia Crossuite, je to komplikovaný systém, ktorému človek neporozumie za deň ani za týždeň. Pamätám si, že prvý deň som bola v obrovskom strese. Bolo to pre mňa veľa zmien naraz. Všetci boli ale od začiatku úžasní, veľmi nápomocní a strach postupne opadol. 

Dnes už je Andrea neodmysliteľnou súčasťou QA tímu.

Ako toto rozhodnutie hodnotíš s odstupom času?

Rozhodnutie nastúpiť do Bartu hodnotím aj po 2 a pol rokoch ako to najlepšie, čo som mohla urobiť. Svoju prácu mám rada. Stále sa niečo deje, mení, takže určite nehrozí žiadna nuda 😀.

Samozrejme, ako všade, sú aj náročnejšie momenty, ale určite by som nemenila.

Čo ťa na tejto práci baví najviac a naopak najmenej?

Najviac ma baví asi tá analytická časť – vymýšľať, písať a následne aj skúšať testovacie scenáre, a tiež testovať nové funkcionality. A najmenej ma baví asi to, keď to musím robiť 100-krát za sebou, lebo stále niečo nejde 😀.

Majú to podľa teba kolegovia/kolegyne s technickým vzdelaním v práci jednoduchšie?

Určite majú náskok čo sa týka rôznych pojmov, používaných technológií a lepšej znalosti kódu. Ale každá minca má 2 strany. Ja sa na to možno pozerám viac z pohľadu zákazníka a konečného užívateľa, čo je pri testovaní tiež veľmi prínosné.

A ako na teba vplýva prevažne mužský kolektív, v ktorom pracuješ?

Svojich kolegov mám rada a myslím, že som si na túto zostavu už tak zvykla, že by som to nemenila. Vždy je sranda a, našťastie, aj oni ma berú ako súčasť kolektívu a nerobia rozdiely (aj keď aj toto môže byť dvojsečná zbraň 😂).

Stretla si sa niekedy s údivom tvojich známych, keď sa dozvedeli, že pracuješ v IT?

Myslím si, že v dnešnej dobe to už nie je žiadne prekvapenie, hlavne v Košiciach, keďže tu je toto odvetvie veľmi rozšírené a viacero mojich kamarátok pracuje na rôznych pozíciách v IT firmách. Ťažšie sa moja práca vysvetľuje rodine a hlavne jej starším členom.

K zmene kariéry si sa odhodlala počas materskej dovolenky. Vyžadovalo si to (a pravdepodobne stále vyžaduje) dobrú organizáciu a multitasking. Čo ti pomáha zvládať všetky svoje povinnosti? 

Ja som vždy mala veci naplánované a predpripravené. S príchodom detí som si však začala uvedomovať, že je jedno, koľko času tomu investujem, život môže mať úplne iné plány. Kľúčom k úspechu je prispôsobiť sa novým okolnostiam, rýchlo reagovať na zmeny, zvládať asi tak 100 vecí naraz, a ešte sa nad tým celým aj zasmiať :).

Zvládať rodinu, prácu na fulltime a vytvoriť si čas aj na seba dá bezpochyby zabrať. Máš nejaký “tajný recept” na udržanie rovnováhy medzi osobným a pracovným životom? 

No nie som si istá, či ja sama udržiavam ten balans správne. Ale moja rodina je vždy na prvom mieste. Snažím sa veci aj delegovať. Napríklad, pri chorobách prichádzajú na scénu starí rodičia, ktorí sú v tomto úžasní a vždy ochotní pomôcť. Občas je naozaj ťažké skĺbiť všetky povinnosti či krúžky s pracovnými povinnosťami mňa aj manžela. Našťastie je ale moja práca dostatočne flexibilná a niektoré veci sa dajú dorobiť aj mimo bežného pracovného času.

Máš medzi tým všetkým čas aj sama na seba? Čo robíš, keď ti je “dopriate” voľno? :)

Rada čítam, teraz v zime chodíme lyžovať (sama, s kolegami aj s rodinou) a korčuľovať, a veľmi rada cestujem a organizujem nám naše výlety. Minulý rok som sa tiež dala na štafetový beh, a to si tiež vyžadovalo čas na prípravu.

Nedávno si viedla prednášku pod záštitou združenia Ženský algoritmus, kde si v roli hlavnej speakerky rozprávala o svojich testerských skúsenostiach viac ako 25 ženám. Ako s odstupom času hodnotíš túto skúsenosť? V čom vidíš prínos takýchto podujatí?

Lenka zo Ženského algoritmu ma oslovila cez našu Scrum Masterku Mirku. A keďže novým výzvam málokrát poviem nie, tak som sa samozrejme dala aj na túto. Nikdy predtým som neprednášala pred väčším množstvom neznámych ľudí, takže som celkom stresovala, ale bola to dobrá skúsenosť, a určite to neľutujem. Zistila som, že aj keď je ťažké postaviť sa pred ľudí a hovoriť, rozhodne to nie je nemožné. 

Séria prednášok bola určená presne pre ženy, ktoré uvažujú o zmene kariéry, alebo sa chcú niekam posunúť. Predstavila som si, ako mňa motivovalo vidieť a počuť ženy, ktorým sa to podarilo, keď som to plánovala ja. Myslím si, že tieto prednášky sú hlavne o tej motivácii a nejakom vnútornom povzbudení.

Prednáška „Úvod do testingu“ sa uskutočnila v Decembri 2023.

Čo by si na záver odkázala ženám, ktoré stoja pred podobným rozhodnutím, ako si kedysi stála ty?

Choďte určite do toho. Ak by vás to aj náhodou po čase nebavilo alebo by sa vám nepodarilo presadiť sa tak, ako si to predstavujete, veľa vás to naučí. Tieto skúsenosti a vedomosti vám už nikto nezoberie a dajú sa zúročiť aj v iných oblastiach života (či už pracovných alebo osobných).

Nezostáva nám nič iné, len súhlasiť :) Ďakujeme za inšpiratívny rozhovor!