TOP 5 barťanských udalostí roka 2023

Štatistiky hovoria, že tretinu svojho života prežijeme s kolegami. Pri fakt dobrých kolegoch sa ale toto číslo zvyšuje, pretože okrem hodín v práci s nimi ochotne strávite aj víkend v horách, večer na prednáške, či noc pri programovaní :) Dôkazom je rebríček najlepších udalostí nášho roka, ktorý sme zostavili práve z názorov tých najpovolanejších – barťanov a barťaniek. Ktoré to sú a, čo je ešte dôležitejšie, zopakujeme si ich aj tento rok? Čitajte.

Rekordná firemná lyžovačka

Predstavte si, že sa plní očakávaní vyberiete na firemnú lyžovačku do Poľska a hneď po príchode vás privíta snehová kalamita. Zapadne vám auto, prípadne aj lyže, no aj napriek tomu zažijete výnimočný víkend v tej najlepšej spoločnosti. Čerstvý sneh má predsa len svoje čaro a užiť si ho mohli nielen lyžiari či skialpinisti, ale aj tí z nás, ktorí prišli na chatu s cieľom utužiť tímového ducha. Zážitky našich kolegov hovoria za všetko :) 

Na firemnej lyžovačke v Zakopanom som stála na lyžiach prvýkrát po 7 rokoch. Kolegovia ma skvele namotivovali a dodali odvahu lyžiarky opäť oprášiť, a dopadlo to tak dobre, že túto zimu lyžujem pravidelne, aj s mojimi deťmi. Teším sa na ročník 2024 a zážitky, ktoré prinesie.
– Aďka

Biznisový Frontend Masters

Keď chcete zistiť, ako sa používa GraphQL, stačí vám tento dopyt zadať do vyhľadávača a vybrať si z bohatej ponuky vzdelávacieho obsahu. Jedno video dokonca sľubuje, že vás to všetko naučí len za 40 minút! No ak chcete vedieť, čím je tento jazyk naozaj výnimočný, na aké projekty sa hodí, a ako vlastne prebieha vývoj produktu “na zelenej lúke”, potom odporúčame záznam z 22. dielu podujatia Frontend Masters.

Mišo v ňom porozprával o najväčších prednostiach GraphQL, ktoré objavil pri jeho implementácii na projekt pre Moris Slovensko, a Marek zas prispel biznis pohľadom týkajúcim sa cenotvorby a financovania vývoja vlastnej aplikácie. V novom formáte prednášok, ktoré spájajú najmä informácie o technológiách z praxe, sa chystáme pokračovať aj naďalej. Najbližšia nás čaká už na jar. Prídete? :)

Prednáška pre vysokoškolákov plná chýb

Keď sme dostali možnosť prednášať vysokoškolákom na TUKE, povedali sme si, že im chceme odovzdať niečo unikátne a naše. Niečo, čo na Googli určite nenájdu. Rozhodli sme sa odhaliť im neprikrášlený pohľad do sveta IT so všetkými jeho výzvami aj nástrahami.

Marek sa študentom otvorene priznal, že byť šéfom vývojárskej spoločnosti nie je len o počítaní úspechov, ale aj o zvládaní omylov. Popísal najväčšie prešľapy, ktorých sme sa vo firme dopustili, aj to, ako sa nám ich podarilo prekonať, a nebál sa zodpovedať ani žiadnu z otázok publika. Lebo veď kto iný, ak nie práve budúci programátori, by mali vedieť, že práve z vlastných chýb sa človek poučí najviac?

Na TUKE sa chystáme vrátiť opäť. Náš kolega Martin si pre študentov pripravil opäť niečo iné, ba dokonca trochu kontroverzné – odpoveď na otázku: Prečo sa programátorom radšej nestať? Už teraz sa tešíme, akú diskusiu táto téma vyvolá. Sledujte preto naše sociálne siete. Určite vám o tom napíšeme viac.

Páčili sa mi Marekove prednášky na TUKE. Obzvlášť tá prvá, na ktorej rozprával sám, a to hlavne kvôli jeho ľudskému prístupu a otvorenosti. Zaujalo ma, že sa nehanbil vymenovať chyby, ktoré v kariére spravil či už on, alebo iný človek vo firme, a zároveň nám vysvetlil aj to, ako sa z nich poučil.
– Oliver

Vyladený firemný hackathon

Čo vás na prácu naladí lepšie, než dobrá hudba? Podľa nášho Adyho, ktorý sa okrem programovania venuje aj spevu, sa skvelému playlistu vyrovná len máločo. A zdá sa, že jeho názor zdieľa aj veľká časť kolegov, lebo keď sa rozhodol zorganizovať tzv. hudobný hackathon, neváhali ani minútu a prihlásili sa. 

Spoločne si dali za úlohu vytvoriť systém pre automatické spúšťanie hudby na chodbách, pričom projekt mal rešpektovať rôzne pravidlá a obmedzenia. Výsledkom je riešenie, ktoré nielenže prehráva pesničky, ale poskytuje aj informácie o aktuálnej skladbe a umožňuje pridávanie ďalšej hudby do playlistu. 

Hackathon nám pripomenul, že v tíme nie je dôležité, či ste začiatočník alebo skúsený programátor. Každý môže prispieť unikátnym pohľadom na vec. A keď sa k tomu pridá ešte aj správna motivácia, počet hodín strávených pri kódení jednoducho nehrá žiadnu rolu :)

Za mňa bol určite TOP akciou roka 2023 hudobný hackathon, pretože je jeho výsledok ešte stále počuť cez reproduktory :) Veľmi ma potešila účasť kolegov z rôznych tímov, ich zanietenie pre nápad, ochota prísť v piatok večer a snaha nielen všetko do rána dokončiť, ale ešte to aj ďalšie dni ladiť do dokonalosti. 
– Ady

Takmer 24-hodinový vianočný večierok

Možno to bude znieť zvláštne, ale náš tohtoročný vianočný večierok sa začal vlastne už o deviatej ráno. 

Raňajkovali sme v príjemnej spoločnosti a pripomenuli si, že Vianoce nie sú len o materiálnych potešeniach, ale aj o pomoci druhým. Poobedňajšia káva a kvíz overili naše vedomosti o firme a na samotnom večierku sme pri niekoľkých pohároch remeselného piva zhodnotili celý náš rok aj plány do toho ďalšieho. 

A čo bolo ďalej? Hlavne veľa hluku :) Tak to býva, keď sa tímy zlejú do jednej partie a vy sa ocitnete vo vášnivej debate s kolegom, o ktorom ste si pôvodne mysleli, že okrem rovnakého zamestnávateľa určite nemáte vôbec nič spoločné. 

Večierok nám opäť raz ukázal, že máme okolo seba na skvelý tím, vďaka ktorému si z každého roka odnášame kopec zážitkov. S plným nasadením sa teda púšťame do výziev nového roka a sme zvedaví, čo nám táto nová kapitola prinesie.

Nezažil som toho ešte v bart-e veľa, ale najlepší bol podľa mňa vianočný večierok. Bol to vlastne môj prvý „pracovný“ večierok vôbec a bolo to super vidieť ľudí, ako sa dokážu zabaviť, a ako zábava neskončila po zavretí podniku, ale pokračovala ďalej priamo vo firme, pri gitarách a speve. 
– Filip

Osobne by som, paradoxne, ako nie príliš spoločenský človek, vypichol ako naj deň vianočného večierka. Super nálada pred večierkom – hranie na hudobné nástroje priamo v kancelárii – a aj samotný večierok bol skvelý. Výborná spoločnosť, miesto a aj pivo. 😀 Za mňa naj večierok, ktorý som v Bart-e zažil.
– Juraj

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii barťania.