Cybertech Global UAE - Dubai 2021 - Bart Digital Products Cybertech Global UAE - Dubai 2021 - Bart Digital Products

Cybertech Global UAE – Dubai 2021

Exotika, technologická bezpečnosť, nové podnikateľské prostredie a zmena pohľadu na štátnu organizáciu.

Bolo veľmi príjemné sa po tak dlhej dobe osobne zúčastniť asi jedinej medzinárodnej konferencie, ktorá sa v tejto COVID-19 dobe konala.

Cybertech Global každoročne ponúka veľké množstvo odborných prezentácií zo segmentu najnovších technológií a riešení v oblasti kybernetickej bezpečnosti naprieč rôznymi oblasťami priemyslu.

Významnosť podujatia podporil svojou návštevou počas prvého dňa aj korunný princ Dubaja, Šejk Mohammed bin Hamdan bin Rashid al-Maktoum.Najväčší úspech v tomto roku zožala diskusia medzi bývalým šéfom MOSSAD-u, Tamirom Pardo, a bývalým šéfom CIA, Davidom Petraeusom.

Zhrnutie odborného programu

  1. Ak chceš ochrániť všetko, neochrániš nič.
  2. Priority zabezpečenia je potrebné nastaviť na základe vedomostí a dát.
  3. Buď zabezpečený lepšie ako “chlapík od vedľa”. 

Popri odbornom programe, ktorý ponúkala konferencia Cybertech Global, ma veľmi zaujímala aj možnosť spoznania podnikateľského prostredia. Pre lepšie pochopenie regiónu som sa zúčastnil aj niekoľkých B2B a B2G rokovaní s poprednými arabskými spoločnosťami:

Yum! Brands, ktorá je vlastníkom KFC, Pizza Hut a Taco Bell. Transformácia modelu ich stravovania bol prirodzený posun vpred, nakoľko kvôli aktuálnej pandémii Covid-19 prišla spoločnosť o príjmy zo stravovania priamo v prevádzkach.

Etisalat najväčší telco operátor na strednom východe. V súčasnosti pôsobí v 15 krajinách Ázie, Stredného východu a Afriky.

Veľmi zaujímavé bolo v tejto dobe aj stretnutie s Dr Osama El Hassanom, ktorý je podpredsedom spoločnosti Emirates Health Informatics Society a vedúcim sekcie eHealth v Dubajskom zdravotnom úrade. Cieľom ich projektu v Dubaji je zabezpečiť prístupnosť, efektívnosť a integrovanosť systému zdravotnej starostlivosti, ochrany verejného zdravia a zlepšenia kvality života v Emirátoch. 

Zopár postrehov

  1. Na rozdiel od nášho regiónu je trh v IT extrémne konkurenčný, na trhu práce je výrazne viac ponuky ako dopytu z dôvodu blízkosti Indie, Egypta, Jordánska a Afriky.
  2. Vnímal som silné ambície znižovať závislosť na IT vo forme platenia za softvér v merateľných jednotkách – napr. percentom z objednávok alebo v prípade rôznych CRM v závislosti od počtu záznamov v DB.
  3. Pracovná sila je v čistom príjme porovnateľná s nákladmi v našom regióne. Cena našej práce je však výrazne vyššia kvôli daniam a odvodom.
  4. Z dlhodobého hľadiska nás okrem kultúrnych rozdielov dokáže odlíšiť dôraz na kvalitu, naše know how a procesy.

A záverom určite doporučujem pravidelne sledovať web agentúry SARIO a ďalšie podujatia, ktoré pre podnikateľov organizujú. Výborná organizácia celého priebehu, bez zbytočnej byrokracie a veľmi profesionálne zabezpečenie, ktoré som od štátnej agentúry nečakal.

A ešte jeden zaujímavý tip na optimalizáciu daňového zaťaženia, ktorý mi poradil ďalší podnikateľ zo Slovenska, ktorý bol taktiež na podujatí.

A či to stálo za to?

5 PCR testov, napätie z možnej karantény v rozsahu 10 dní na hotelovej izbe v prípade možného pozitívneho výsledku? Áno, stálo to za to :-)

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania