Bart Digital Products Bart Digital Products

Barťania navštívili vinohrady Ostrožovič vo Veľkej Tŕni

Chvíľa, na ktorú čaká každý z nás. Oddýchnuť si po dobre odvedenej práci. Ako každá firma ani naša nezaháľa s firemnými akciami. Pred odchodom na Vianoce k rodine sme absolvovali event vo vinohradoch Ostrožovič vo Veľkej Tŕni, v dedinke, ktorá sa nachádza na juhu východného Slovenska. Po príchode na pôdu 8 hektárového areálu nás čakala nádherná scenéria s krásnou prírodou. Verím, že v tej chvíli zasiahla tokajská oblasť srdce každého z nás.

Po príchode nasledovalo klasické zoznámenie sa na recepcii a proces ubytovania. Následne sme sa všetci zišli v konferenčnej miestnosti s názvom Vínná sála v Tokajskom dome. Marek nám na úvod pri kozube poďakoval za odvedenú prácu v roku 2018, ktorý bol z historického hľadiska pre firmu najlepší. Na margo poznamenal pár štatistikých údajov a v skratke nás oboznámil s plánmi a víziami na rok 2019.

Po vyhodnotení pracovného roka sme sa presunuli do tokajskej túfovej pivnice, ktorá je situovaná priamo pod Tokajským domom. Hĺbka tejto pivnice je 13 metrov a jej strážcom je socha kráľa Bela IV. Pred vstupom do pivnice sme si pre istotu s kolegami vzali bundy kvôli teplote v pivnici, ktorá dosahovala približne 10° C.

Pod vedením miestneho someliéra sme absolvovali prezentáciu a ochutnávku vín. Odborná prezentácia okorenená vtipom potvrdila, že pán Ostrožovič je obklopený vo vinohradoch správnymi ľuďmi. Veríme, že to rovnako platí aj pre našu firmu.

VEDELI STE?

O tom či bude mať víno 3 alebo 6 putňový výber rozhoduje množstvo pridaných hrozienok na mieru tzv. gönczkého suda (136 l). Napríklad pri 4 putňovom tokajskom výbere sa zalievajú 4 putne (cca 100 kg) cibéb 136 litrami tokajského muštu alebo vína. Tokajské výbery musia zrieť minimálne 3 roky, z toho aspoň 2 roky v drevenom sude v tokajskej pivnici.

Po príchode z pivnice na nás čakal krásny pečený … a viete čo, kvôli dobrým vzťahom s vegetariánmi nebudeme konkretizovať. Na jedle si ale pochutnal každý z nás, aj Martin Orendač.

Tradičnú tombolu sme tento rok pozmenili a namiesto kupovania lístkov sme vyberali z čarovnej mikulášskej čapice len jeden lístoček. Čarovnú čapicu priniesol pár dni pred odchodom do Veľkej Tŕne sam osobne Mikuláš. Na lístku sme našli meno kolegu, ktorému sme následne mali vymyslieť resp. zakúpiť darček do príchodu do Tokaja.

Po odovzdaní darčerkov nasledoval voľný program. Ten pokračoval hudbou, spevom (karaoke), osviežením v jacuzzi, či popíjanim vínka v spoločenskej miestnosti (Hodovňa v penzióne Tokaj).

Po zábavnej dlhej noci nastal čas prebúdzania. Niektorí s väčšími bolesťami hlavy, iní s chladnou hlavou pred šoférovaním. Skvelé raňajky nám dodali energiu a pri trávení sa nám dostalo veľkej pocty, keď sa pri nás zastavil pán Jaroslav Ostrožovič. Ten nám bližšie predstavil, čo je tým najväčším čarom jeho vinohradov. Ako sa hovorí, „Kto sa veľa pýta, ten sa veľa dozvie“. To platilo aj v tomto prípade. S úsmevom nám tento pán, ktorý už roku 1980 pod rodičovským domom na ručnom mlynčeku mlel a lisoval svoje prvé hrozno, odpovedal na naše otázky ohľadom histórie, viníc, technológie výroby, procesu zberu, klímy, predaja a exportu, či rozboru konkurencie.

Pred odchodom sme poďakovali tým najlepším spôsobom a to kúpou vína. Rôznorodosť chutí mala za následok to, že každý z nás odchádzal s presvedčením, že si vybral to pravé.

Na zdravie a prajeme všetko dobré do nového roka 2019.

foto: Lukáš Tóth