Barbara Chrascik - Bart Digital Products Barbara Chrascik - Bart Digital Products

Barbara Chraścik: Zodpovednosť za projekt ma vedie k samostatnosti a zlepšovaniu sa

Klavír, samoštúdium cudzích jazykov a vášeň pre hrady a zámky. Takto poznáme našu kolegyňu Basiu, ktorá pochádza z Poľska, no rozhodla sa žiť a pracovať na Slovensku. V rozhovore sa spolu dozvieme, prečo práve k nám poslala jediný svoj životopis, ako zmenila situácia koronavírusu jej prácu z domu a prečo pre Basiu slovenčina nebola veľkou prekážkou. Alebo bola?

  

Basia, zaujímavosťou je, že si zaslala jediný životopis a to k nám do bart.sk.

A už som tu dlhšie ako rok :-) Je to moje prvé zamestnanie v oblasti IT, a ak mám pravdu povedať, tak je to môj dream job. Do bartu som poslala svoj prvý a zároveň jediný životopis. Úspešne som absolvovala svoj prvý reálny pohovor.

Veľmi milo ma prekvapilo, že už po krátkom čase som dostala svoj prvý projekt zdravotne-matrace.sk. Samozrejme, predchádzala tomu najprv spolupráca s Lacim, ktorý sa mi venoval a pomáhal mi s databázami a back-endom, nakoľko som sa predtým zameriavala hlavne na front-end, čiže na používateľské rozhranie stránky. Naučila som sa veľa praktických vecí a vďaka samostatnej práci sa zlepšujem v programovaní. Od kamarátov z vysokej školy som veľakrát počula, že sa v práci nudia, prípadne sa stane, že na nich zabudne nadriadený a nemajú čo robiť. Ja som priestor na nudu nemala, a stále nemám, čomu sa veľmi teším.

Vráťme sa trošku späť v čase. Čo ťa viedlo k programovaniu?

Úplne prvýkrát som sa s programovaním stretla na strednej škole. Mala som šťastie, pretože moja škola mala dobrých IT učiteľov a jeden z nich nás učil programovaniu webových stránok. Veľmi ma to zaujalo. Vtedy som zistila, že programovať webové aplikácie je skutočne to, čo ma baví robiť. V treťom ročníku na vysokej škole sme už mali povinnú prax, tak som sa začala pozerať, aké možnosti praxe mám na Slovensku. Objavila som inzerát bart.sk, dostala som sa na stránku pridaj sa k nám a hneď som vedela, že toto je firma, v ktorej chcem pracovať dlhšie, ako len počas praxe.

“Na tabuli za mnou bolo vyskloňované slovo a vďaka tomu sa mi lepšie komunikovalo“

Už odmalička som každý rok trávila prázdniny na Slovensku a všetky rozprávky boli toho času v češtine. Takže slovenčina mi problém nerobila. Rozprávať viem, rozumieť rozumiem, no jediná ťažká vec bolo písanie. Veľmi mi pomáhali kolegovia, za čo som im veľmi vďačná. Všetko, čo som zo začiatku písala, pre istotu skontrolovali a chyby mi vysvetlili. Pamätám si, že keď som prvýkrát komunikovala so zákazníkom, tak sme na tabuľu za mnou vyskloňovali slovo ortopedické :-) Vďaka tomu sa mi oveľa lepšie komunikovalo.

Teraz sa cítim byť aj v gramatike istejšia a na kontrolu posielam kolegovi už len nejakú veľmi zložitú vetu.

“Vymenila som len počítač a už som bola v škole”

Keďže mám dva domovy, jeden v Poľsku a druhý na Slovensku, tak ma situácia vzhľadom na koronavírus obmedzila v tom, že som nevedela cestovať domov do Poľska. Lockdown ma zasiahol práve na byte v Košiciach. No vďaka tomu som sa mohla venovať hre na klavír, na ktorú som práve pre cestovanie nemala čas.

Zo začiatku lockdownu bola práca z domu, v mojom prípade z Košíc, veľká výhoda a skoro všetkým z nás to vyhovovalo. Pre mňa to bolo plus, pretože som nemala žiadne výdavky na cestovanie a bez problémov som sa vedela prepínať medzi školou a prácou. Postačovalo len vymeniť počítač. Zriadila som si doma kanceláriu, kde som sa vedela lepšie sústrediť a efektívnejšie riešiť problémy. Nevýhodou bolo, že som nemala kolegov po ruke a komunikácia cez messenger nikdy nenahradí osobný kontakt.

No už je to piaty mesiac, čo pracujem z domu a musím povedať, že čím dlhšie som doma, tým horšie sa mi pracuje. Úprimne povedané, neviem sa už dočkať návratu do firmy :-)

Máš nejaký skrytý talent, o ktorom nikto z nás nevie? Teda, doteraz nevedel :-)

Poskladám 3000 ks puzzle cez víkend a viem hýbať ušami. (smiech)

TOP 3 aplikácie v Tvojom smartfóne, ktoré používaš.

Najpoužívanejšia je určite Duolingo – podľa mňa je to najlepšia aplikácia na učenie sa jazykov. Používam ju skoro každý deň už 5 rokov a učím sa prostredníctvom nej hlavne francúzštinu a nórčinu. Okrem Duolinga sú to ešte Messenger a Spotify.

Ďakujem za čas, ktorý si venovala rozhovoru a verím, že sa už čoskoro uvidíme osobne. 

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania