Bart Digital Products Bart Digital Products

Aký skutočne bol WebSummit 2018 v Lisabone?

To, ako WebSummit 2018 vnímame s odstupom času, a aj to, či sa na ňom oplatí zúčastniť v roku 2019, sme načrtli na FrontendMasters vol. 9.

Tí z vás, ktorí sa ho nemohli zúčastniť však nemusia zúfať. Pripravili sme článok, v ktorom sa o lisabonskom WebSummite 2018 dozviete všetko podstatné.

Čo je to WebSummit?

Patrí medzi najväčšie technologické konferencie na svete. Za všetko hovoria čísla uvedené nižšie.

Pred tým, než si kúpite lístky na budúci rok, skúste zistiť, či je WebSummit pre vás to pravé orechové.

Pripravili sme si pre vás preto niekoľko tipov a odporúčaní, ktoré sa pri návšteve summitu v budúcnosti môžu hodiť.

Tip č. 1:  Správny mindset

Čísla hovoria za všetko, konferencia bola skutočne obrovská. A aj jej povaha sa týmto číslam musela prispôsobiť. Zatiaľ čo my ako developeri sme očakávali technicky zamerané prezentácie a tešili sa na to, že si domov odnesieme množstvo nových vedomostí, ktoré poľahky zaimplementujeme do našich projektov, opak bol pravdou. Uvedomili sme si, že je technicky nemožné zorganizovať event v takomto rozsahu a zároveň si udržať „hĺbku“ odovzdávaných vedomostí tak, ako sa to dá pri menšom workshope.

Nosnými témami celého podujatia boli až na zopár výnimiek „meta-technické“ problémy. Teda otázky, ktoré technológie analyzovali z pohľadu ľudí. Kedy AI ovládne svet? Ako riešiť ekologické problémy, ktoré sme si vytvorili? Aká je súčasná pozícia žien v technologickom svete? Bol som rád, že je konečne vidieť reálnu snahu elity technického sveta spolupracovať na riešení otázok a problémov, ktoré so sebou vývoj techniky priniesol.

Tipom číslo jeden je teda správne sa na konferenciu nastaviť. Vyraziť na summit v roku 2019 nie ako developer, ale ako vizionár, investor a všeobecne ako človek, ktorého v IT zaujíma big picture a nie konkrétna implementácia, kód, framework alebo technológia.

5 November 2015; Ryan Smith, CEO, Qualtrics, and Mike Butcher, Editor At Large, TechCrunch, on the Centre Stage during Day 3 of the 2015 Web Summit in the RDS, Dublin, Ireland. Picture credit: Stephen McCarthy / SPORTSFILE / Web Summit

Okrem správneho mindsetu je potrebné si kúpiť lístky a nezabudnúť na zopár ďalších drobností. Poďme sa teda pozrieť na to, čo nezmeškať budúci rok.

Tip č. 2: Kúpte si lístky v predstihu

Predregistrácia je už aktuálne dostupná na websummit.com/2for1, kde môžete získať 2 lístky za cenu jedného (aktuálne 850 eur) a ich cena sa bude s blížiacim sa termínom konferencie zvyšovať.

Tip č. 3: Využite všetky zľavy, ktoré si pre vás organizátori nachystajú

Počas celej dĺžky konferencie boli k dispozícii rôzne zľavy a tipy pre účastníkov. Najužitočnejšia bola pre nás najmä 50% zľava na MHD, čo vám úšetrí asi 25 eur na osobu. Za pomerne prijateľné ceny sa však dá fungovať aj s Uberom. Následne sa našli zľavy na futbal, technologické produkty a mnoho ďalších odporúčaní na podujatia v Lisabone.

Na záver je ešte dôležité podotknúť, že v cene lístka nie je žiadna strava, iba voda a káva. Je teda potrebné si pripraviť rozpočet korešpondujúci s touto skutočnosťou.

Tip č. 4: Užite si Lisabon

Aj napriek tomu, že naše developerské očakávania neboli úplne naplnené, naplnili sa aspoň tie cestovateľské. Lisabon je krásne prímorské mesto, ktoré vám ponúkne všetko od zaujímavých historických pamiatok až po skvelú kuchyňu. A keďže konferencia vám svojím programom určite nezaberie všetok čas, odporúčame navštíviť niektoré z top lisabonských pamiatok, napr. oceanárium.

Čo nás zaujalo najviac?

Mišo

Jednoznačne som bol prekvapený veľkosťou celého eventu a celkovo jeho organizáciou. Na to, že prišlo do Lisabonu 69 tisíc ľudí, čo je vlastne toľko ľudí ako naše celé Košice IV, tak týmto eventom žila nie len celá Altice Arena, ale celý Lisabon a dokonca aj okolie Lisabonu. No a samozrejme ma zaujali aj technologické novinky a využitie VR, AI a ML v praxi. Okrem zábavných odhadov na zistenie počtu potrebných káv podľa vášho výzoru tváre, to boli najmä aplikácie pre vzdelávanie, alebo pre zlepšovanie kvality života a aplikácie s enviromentálnym podtónom.

Laci

Ak by som si osobne mal vybrať jedinú vec, ktorá ma zaujala najviac, boli by to jednoznačne partnerské workshopy od Amazonu, ktorých som sa zúčastňoval. Všetky prezentácie boli ako sa dalo čakať o AWS (https://aws.amazon.com/) a to najpoužitelnejšie bolo podľa mňa predstavenie AWS Lamba funkcií.

Jedná sa o funkcie, kúsky kódu, ktoré si pripravíte a spustíte priamo na Amazone. Vy sa postaráte iba o kúsok kódu a Amazon o to ostatné – server, spustenie, korektné načasovanie, množstvo výkonu, monitoring, notifikácie. Takýto prístup bol nazvaný serverless, teda programovanie, pri ktorom nás vôbec nezaujíma ako, kde alebo na akom stroji bude kód spúšťaný.