Bart Digital Products Bart Digital Products

Ako som podľahol Apple a vývoju pre iOS

Marek (the boss) ma raz požiadal, aby som sa pozrel aj na mobilné technológie. A ja som sa aj pozrel. Zaujal ma hlavne Apple. Možno preto, že vtedy už bývalý kolega, Stano – doteraz  môj dobrý kamarát – mal iPhone. A pritom všetci si v tom čase robili z Apple srandu. Hlavne z iPadu. Vraj obrovské zariadenie, na čo to je každému?

Tak som začal pátrať a vyústilo to k tomu, že si veľmi v Objective-C a v iOS bez nejakého zariadenia s OS-X a počítača od Apple nezaprogramujem. Dostal som teda MacBook Pro. Kupovaný ešte na Hlavnej ulici v Košiciach, spolu s ISIC kartou kolegu Dana, aby sme dostali aspoň malú študentskú zľavu. Za vlastné som si kúpil redukciu na veľký monitor. Stála tuším 40 € – najdrahšia koncovka, akú som v živote kúpil.

MacBook som doma otvoril a pravdupovediac som sa ho bál dotknúť. Nádherné zariadenie. Chvíľu som s ním teda bojoval, hlavne s divnými klávesmi, klávesovými skratkami a rôznymi 4-prstovými gestami nad touch-pade. A kúpil som si aj knižku Objective-C. Prečítal som z nej asi len polovicu, lebo o programovaní pre iPhone toho veľa nenapísala. Najviac som sa naučil vďaka staršiemu pánovi, ktorý prednášal na Stanfordskej univerzite o vývoji pre iOS. Doteraz sú jeho prednášky dostupné cez iTunes-U.

Prvý projekt, do ktorého som sa pustil, bola iPhone aplikácia pre Kamdomesta. Aby som to priblížil aj časovo, tak MacBook som dostal niekedy začiatkom leta 2011. To sme akurát chystali s priateľkou svadbu, takže som toho veľa nenaprogramoval. Dostal som sa k tomu reálne až niekedy pred Vianocami, kedy som už čo to zvládal a niečo mi hovoril aj Navigačný Controller a Table View Controller…

V marci alebo apríli 2012 sa aplikácia pre Kamdomesta publikovala na AppStore (to bol tiež boj, ale o tom inokedy :-))

Nenormálny úspech, lebo som predbehol aj kolegu, ktorý robil to isté pre Android. A ešte väčší úspech získala tým, že sa stala TOP 1 v priebehu asi týždňa. Jednoducho neskutočne povzbudivé do ďalšieho vývoja.

screenshot kamdomesta

Toho času som mal už veľa ďalších aplikácií rozrobených, napríklad pre realitku Atomia alebo poisťovákov WinnersGroup. Vtedy sme sa spolu s kolegami pustili aj do mega projektu GetPosition, ale to už je iný príbeh…

Objective-C (ako jazyk) je ako celý Apple. Dlho si na to treba zvykať, ale potom je to už jedna báseň a ťažko sa od toho odchádza. Veľa technológií, návrhových vzorov a spôsobov programovania som od vtedy použil aj v mojom materskom PHP, ale tam to nie je ono. Predsa len Objective-C je trochu vyšší jazyk a hlavne bol stvorený na úplne iný účel ako PHP.