Bart Digital Products Bart Digital Products

Ako bolo na Google Developer Days v Krakove? (rozhovor)

Zúčastnil si sa podobného podujatia prvýkrát, alebo už si niečo podobné absolvoval?
Áno, toto bolo prvýkrát čo som sa zúčastnil takejto konferencie.

Čo si očakával od Google Developer Days?
Od konferencie som očakával hlavne novinky a trendy, ktorými sa moderný software development uberá a v najbližšej budúcnosti bude uberať.
Nové zážitky, znalosti a skvelá atmosféra boli len príjemným spestrením už tak dosť kvalitnej konferencie. Môžem úprimne skonštatovať, že sa splnili všetky moje očakávania, dokonca som ostal milo prekvapený.

Ako by si zhodnotil kvalitu konferencie?
Úroveň bola vysoká, taká ako sa na firmu ako Google patrí, všetko bolo dobre zorganizované.

Konferencia sa konala v ICE Congress Centre v Krakove, ktorá bola skvelo navrhnutá a využitá pre potreby konferencie. Počas celých dvoch dní prebiehali v dvoch veľkých halách prednášky na rôzne témy, od noviniek v Androide, cez web development, cloudovú platformu Firebase až po umelú inteligenciu a jej využitie v praxi.

Zároveň sa v menších miestnostiach konali praktické cvičenia zamerané na rôzne témy, kde účastníci pracovali s mentorom. Občerstvenie naozaj prekvapilo, bolo dostupné naozaj všetko, od kávy, rôznych džúsov, ovocia až po chlebíčky, polievku a hlavné jedlo. Mysleli naozaj na všetkých a často som si pri jedlách všimol označenie alergénov a takisto či je jedlo vhodné pre vegánov.

V záverečnom prejave bolo kladený dôraz na snahu zmenšenia rozdielov medzi ľudmi na základe pohlavia, rasy a pod. takže aj toto bolo skvelým dôkazom toho, že im na tom naozaj záleží.

Aké témy z konferencie ťa zaujali najviac?
Najviac ma zaujali témy ohľadom umelej inteligencie, machine learning a knižnice TensorFlow. Takisto zaujímavé možnosti ponúka platforma Firebase pre serverless architektúru aplikácie.

Bola nejaká prednáška, na ktorú ešte dlho nezabudneš?
Ako som spomínal, bolo tam veľké množstvo prednášok na rôzne témy, takže každý si určite prišiel na svoje. Mňa najviac zaujala oblasť umelej inteligencie, ktorá dokáže riešiť veci podobne ako ľudský mozog. Konkrétne ma zaujala prednáška od Sary Robinson a takisto aj cvičenie s ňou, kde som mal možnosť reálne si vyskúšať Google Cloud Vision API a Natural Language API.
Cieľom Googlu v tejto oblasti je sprístupniť umelú inteligenciu všetkým vývojárom a programátorom naozaj jednoduchým spôsobom(stačí poslať jedinú požiadavku na API).

Čo z podujatia by si chcel v praxi využiť ako prvé?
Ako prvé by som chcel určite použiť ponúkané API pre umelú inteligenciu, keďže je to veľmi zaujímava oblasť a myslím že do budúcnosti to bude veľmi žiadaná oblasť.
Čo sa týka Google Cloud platformy, všetci vieme, že existujú konkurenčné služby ako MS Azure a Amazon Web Services. Dovolím si tvrdiť, že značnou výhodou Google Cloud je práve umelá inteligencia, keďže

Google má dosť dát na vytrénovanie modelov. Aby som to zhrnul, táto konferencia mi dala veľa nových informácií a poznatkov ktoré určite využijem v praxi.

Jednotlivé prednášky z Google Developer Day 2017 si môžete pozrieť na Youtube.

Chceš sa aj ty stať súčasťou nášho 30 členného tímu?