Kariéra Expo - Bart Digital Products Kariéra Expo - Bart Digital Products

Aká náročná je cesta k programovaniu?

„Programujem pol života a myslel som si, že to viem. Potom som prišiel do Bartu, dostal som nakódiť eshop na predaj klimatizácií a uvedomil som si, že neviem.” Takto odštartoval svoju prednášku na IT Valley pódiu podujatia Kariéra Expo náš kolega Martin. Nechcel však nikoho demotivovať, práve naopak – jeho cieľom bolo ukázať poslucháčom a poslucháčkám, že programovanie nie je cieľ, ale cesta. Nekonečná a plná možností.

Kým sa väčšina ostatných vystavovateľov zamerala prioritne na hiring (podujatie sa predsa len volalo Kariéra Expo :), my sme chceli ísť proti prúdu a namiesto omieľania superlatívov, ktoré naša spoločnosť má (a že ich nie je málo!), sme sa zamerali na edukáciu. Martin v prednáške vysvetlil napríklad to, že produkty vytvorené rukami programátorov sú všade okolo nás – dokonca aj na chladničkách sú už dnes appky, ktoré samozrejme musel niekto nakódiť.

Zdroj:and-here-i-thought-www-reddit-com-r-memes-searchrime-move-cree-with-e-41975215.png

S týmto úžasným pokrokom sa spája aj množstvo komplikácii, ktoré musia IT špecialisti na celom svete denne prekonávať. Ako urobiť web, ktorý sa bude dobre zobrazovať vo všetkých rozlíšeniach, na každom tablete aj na tých nových rozťahovacích telefónoch? Ako zabezpečiť, aby bola appka bezpečná a dokázala čeliť čoraz komplikovanejším hackerským útokom? A čo SEO a rýchlosť? Google predsa zobrazí vo vyhľadávaní len to, čo vyhovuje jeho technickej špecifikácii!

Zdroj: https://pin.it/1ss9qXF

Dnes nestačí robiť veci tak, ako kedysi. Byť programátorom či programátorkou znamená neustále sa vzdelávať a posúvať svoje schopnosti ďalej. Je na to nevyhnutne nutná vysoká škola? Nie, ale výška ti môže dať užitočné predpoklady, ktoré inde nezískaš. Je potrebné vedieť matematiku? Ani to nie, iba že by si sa chcel venovať vývoju 3D hier. Jediné, čo ti skutočne treba, je mať vášeň.

Najlepší programátori v našej firme sú samouci a nadšenci. Do práce nechodia 9-15, ale často vyvíjajú aj vo voľnom čase, či už sú to ich smart domácnosti, hry alebo vlastné projekty. Ak teda už teraz niečo kódiš len tak, pre radosť, potom si pre nás ideálny kandidát. A čo ďalej? Odporúčame ti zamerať sa na určitú oblasť programovania a vybrať si cestu, ktorou sa chceš pustiť. Pomôcť ti môže šikovný nástroj roadmap.sh. Ide o rady, na aké technológie sa zamerať a cez ktoré témy sa prehrýzť, ak sa chceš stať frondendistom, backendistom či konkrétnejšie – React, Angular alebo Android developerom. Roadmapa ponúka aj študijné materiály a uspokojivú možnosť odškrtnúť si tému, ak ju máš zvládnutú. Navyše jej autori prevádzkujú aj užitočný YouTube kanál.

Zdroj: roadmap.sh/backend

Stať sa programátorom dnes nie je veľmi ťažké – IT spoločností je v Košiciach hneď niekoľko a každá z nich ponúka zaujímavé príležitosti pre začiatočníkov i skúsených developerov, developerky. Stať sa dobrým programátorom, to je už o inom. Vyžaduje si to chuť prekonávať vlastné hranice, skúšať nové veci a nebáť sa robiť chyby, ktoré ťa posúvajú vpred. Máš tieto kvality? Potom veríme, že sa čoskoro stretneme na pohovore.

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania