Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov. Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.

Ady Hnat: Živé IT projekty nemusia skončiť iba známkou v indexe

Jeho deň má, zdá sa, 48 hodín a každá z nich je využitá naplno. Náš kolega Ady študuje, hrá v kapele, skladá piesne, pracuje v študentskom rádiu a v neposlednom rade programuje. Ako to všetko stíha? Aj na to sme sa ho opýtali v rozhovore.

Študuješ a zároveň aj pracuješ. Prečo si sa rozhodol to takto skombinovať?

Z môjho pohľadu je štúdium teórie bez jej súbežného realizovania v praxi nezaujímavé a hlavne veľmi málo efektívne. Už v prvom ročníku vysokej školy som sa preto rozhodol v odbore, ktorý študujem, zároveň aj pracovať.

Aký je to odbor?

Informatika. Odbor, ktorý sa začína všeobecne, no vo vyšších ročníkoch si už študenti volia predmety sami a tak sa postupne zámer každého jedného z nás vykryštalizuje.

Musím povedať, že presne takýto spôsob štúdia sa mi páči. Treba ale doplniť, že voľbou daných predmetov si študent nezatvára dvere pred inými sférami informatiky. Ja som sa napríklad rozhodol skúsiť niečo iné, a pre mňa takmer úplne nové, pri výbere témy na diplomovú prácu – AI model pre segmentáciu orgánov v brušnej oblasti v CT snímkach.

Hovoríš, že pracuješ od 1. ročníka, ale v bart-e si začal necelý rok dozadu.

Áno, do bart.sk som sa dostal vďaka Živým IT projektom, ktoré sme vo 4. ročníku potrebovali absolvovať. Od začiatku mi to prišlo ako veľmi zaujímavý projekt, ale keďže som už zamestnaný bol, najprv som to nevnímal ako pracovnú príležitosť. Skôr som sa len tešil, že budem v škole robiť konečne niečo, čo sa niekde využije a bude ma to maximálne baviť. Lebo ak by sa ktokoľvek pozrel do môjho indexu, hneď by mu bolo jasné, že čo ma nebaví, tam sa nepretrhnem :D.

Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.

A bavilo Ťa to?

Dostal som A. Takže už asi tušíte, ako som sa k tomu celému postavil. Bol to pre mňa veľmi pekný zážitok, ktorý mi priniesol nové skúsenosti, a tiež som sa aj viac spoznal so svojimi spolužiakmi, ktorí na projekte makali so mnou. Mal som spomedzi nich na začiatku najviac skúseností v technológii Flutter a veľmi ma potešilo, keď som na konci projektu videl, že už každý z tímu by po tejto skúsenosti v ňom vedel nakódiť jednoduchú aplikáciu.

Niektorých takýchto stretnutí som sa zúčastnila a veľmi sa mi páčila spolupráca a to, ako ste aj s Mišom a tímom fungovali. Pamätám si aj naše prvé neoficiálne stretnutie, ktoré už bolo po finále projektu, no ešte pred oficiálnym pohovorom. Čo Ťa motivovalo k tomu, aby si začal zvažovať bart ako zamestnávateľa, keď si už prácu mal?

Nehovoriac o tom, že ma už od prvého vstupu do bart-u uchvátili veľmi pekné priestory, ma presvedčil možno práve ten neoficiálny rozhovor, pred ktorým som bol stále na vážkach. Vďaka nemu som nahliadol do prostredia firmy a projektov, a dozvedel som sa, ako sa v bart-e pristupuje k práci. Asi najviac ma zaujali technológie, ktoré sa využívajú na nových projektoch a spôsob spolupráce so zákazníkmi. To boli vtedy veci, ktoré som si vedel predstaviť len veľmi okrajovo. A aj keď som tomu veril, bol som veľmi zvedavý, či to takto funguje aj naozaj :D. Potvrdzujem, funguje. Za ten čas, čo som tu, som nemal ani na sekundu pocit, že som spravil zlé rozhodnutie.

Po nástupe si ale hneď začal pracovať na projekte, kde si doteraz. Ako to hodnotíš?

Je to super! SportNet je projekt, ktorý ma v bart-e uvítal a stále som veľmi rád jeho súčasťou. Asi také 2 – 3 dni pred nástupom mi od Miša (product owner pre SportNet) prišla správa, či potrebujem nejaký extra čas na naštudovanie si technológie alebo či by som chcel začať hneď pracovať na konkrétnych úlohách. Rozhodol som sa začať pracovať hneď. Technológiu som sa učil popritom, v práci aj doma. Jasné, že som niekoľkokrát “zakopol” a urobil chyby. No myslím si, že to bolo dobré rozhodnutie a posunulo ma to ďalej.

V poslednej dobe som sa napríklad začal trochu viac venovať frontendu a momentálne intenzívne pracujem v rámci SportNet-u na aplikácii Ticketing. Venujem sa ale aj konceptu embedovateľných widgetov (zoznamy zápasov, výsledky zápasov, tabuľky, atď.), ktoré by bolo možné zo Sportnetu jednoducho “prezdieľať” aj na iných cudzích/externých stránkach.

Aká je tvoja predstava ideálneho dňa programátora?

Doobeda nesedieť za PC a poobede ísť s kolegami na pivo :D

Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.
Ideálny deň programátora.

No takýto režim dňa tu vôbec nemáme. Až mám pochybnosti, či Ťa tu práca baví :-).

Baví. A veľmi! Sme super kolektív a tým pádom to nie je len o písaní kódu. Chcel som tým skôr povedať, že mám celkovo radšej dni, v ktoré s kolegami analyzujeme, brainstormujeme a vymýšľamé nové veci (niekedy aj s pokračovaním v pivárni), ako tie všednejšie, keď sa len programuje.

A teraz tvoj voľný čas, Ady. Stíhaš prácu, školu, snúbenicu, kapelu. Ako to, prosím Ťa, robíš?

Sám neviem. Občas mi chýbajú hodiny spánku. Aby bolo jasné, mojim cieľom nie je zamestnať si hlavu, aby som sa vyhýbal každodenným problémom, ale pracovať stále na niečom zaujímavom a hlavne na niečom, čo ma baví. Myslím si ale, že toto je môj životný štýl, z ktorého keď občas vybočím a dám si dlhšiu pauzu, cítim sa nekomfortne.

No mysli aj na zdravie a priority.

Na prvom mieste sa určite nachádza hudba, nakoľko spievam a komponujem hudbu v kapele. Ruka v ruke s kapelou ide aj akýsi mikro manažment ľudí, čo mi pomohlo dostať sa minulý rok na predsednícku stoličku študentského rádia. Keďže sme stále pri hudbe, a k hudbe patria aj koncerty, stále intenzívnejšie sa venujem programovaniu a tvorbe svetelných show.

Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.
Na koncerte kapely Etterna.
Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.
V študentskom rádiu.

Obdivujem prírodu a mám rád zvieratá, čo ma možno so snúbenicou doviedlo k tomu, aby sme sa dali na chov laboratórnych potkanov. Okrem nich máme aj fenku Lili. A ak mám predsa ešte nejaký ten voľný čas, tak si rád zahrám šípky alebo si pozriem nejaké zaujímavé video.

Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.
S fenkou Lili.

Chystáš sa aj na medzinárodný maratón mieru, na štafetu. Trénoval si? Prečo si sa rozhodol pre štafetu?

Na maratón mieru sa veľmi teším, pretože som niekedy chodil behať a človek pri tom dokáže prísť na úplne iné myšlienky. Občas si chodím zabehať aj teraz, ale nie je to pravidelné, a práve preto som sa rozhodol pre štafetu. Maratón a polmaratón sú pre mňa príliš veľké zákusky :) Keďže tento rok bude bart.sk partnerom MMM a bude pomáhať bežcom dostať sa do cieľa, bude pre mňa tento ročník o to výnimočnejší. A zároveň tam bude mať stánok aj naše študentské rádio. Čo vám poviem, budem všade :D

Odkázal by si niečo študentom, ktorí si budú vyberať témy pre projekt Živé IT?

V prvom rade si treba vybrať tému, ktorá vás bude baviť, ale zároveň budete mať aspoň minimálne skúsenosti v jej okruhu. Pri Živých IT projektoch si treba uvedomiť, že to nie je hackathon, ktorý skončí za 24 hodín. Je to príležitosť a skúsenosť, ktorá vôbec nemusí končiť len písmenom v študentskom indexe.

Ady, ďakujem za rozhovor. Som rada, že si si v rámci Živých IT projektov  vybral práve nás, a ešte viac ma teší, že sa na nich naša spoločná cesta neskončila.
Prajem Ti, aby sa Ti naďalej darilo robiť hlavne to, čo Ťa baví.

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania