Absolvoval som kurz, ktorý by mal skúsiť každý tester - Bart Digital Products Absolvoval som kurz, ktorý by mal skúsiť každý tester - Bart Digital Products

Absolvoval som kurz, ktorý by mal skúsiť každý tester

Keď som približne v polovici januára dostal ponuku absolvovať ISTQB CTFL certifikát, povedal som si – prečo nie? Počas vianočných sviatkov si doprialo telo, teraz je ideálny čas na to, aby som dorovnal skóre pre hlavu.

Absolvoval som kurz, ktorý by mal skúsiť každý tester - Bart Digital Products

 

A teraz vážne

Hoci pracujem ako tester len asi pol roka, už som stihol zistiť, že QA je veľmi dôležitá súčasť development procesu a uvedomujem si zodpovednosť, ktorú v sebe toto povolanie zahŕňa. Možnosť získať nové vedomosti a skúsenosti sa mi špeciálne hodila, keďže som pre bart začal pracovať hneď po vysokej škole, bez predchádzajúcich skúseností s prácou v QA tíme. Dlho som neváhal a v rámci hesla „Viem, že nič neviem“ som sa rozhodol zistiť, koľko toho teda ešte neviem.

Absolvoval som kurz, ktorý by mal skúsiť každý tester - Bart Digital Products

 

Certifikačný proces

Poďme teda po poriadku – ISTQB CTFL certifikačný proces zahŕňa základné koncepty a terminológiu, ktoré sú používané v oblasti QA, bez ohľadu na to, či sa produkt vyvíja agilne, waterfallovým modelom alebo akokoľvek inak. Na začiatku kurzu som sa oboznámil so základmi samotného testovania – čo všetko by člen QA pri plánovaní, developmente, či testingu nemal prehliadnuť. Neskôr som si posvietil na rôzne techniky a princípy testovania, čo a kedy správne použiť, informácie a funkčné závislosti, ktoré treba brať do úvahy pre udržanie vysokej kvality produktu.

Čo ma zaujalo a prekvapilo je skutočnosť, že v rámci prípravy som sa dozvedel aj informácie o tom, ako by sa tester mal pozerať na problematiku a ako správne vykomunikovať jednotlivé problémy, ktoré môžu v praxi nastať. Pri tomto povolaní je takisto dôležitá práca s dátami – asi preto sú v osnove tohto kurzu obsiahnute aj jednotlivé techniky analýzy a vizualizácie. Príjemným odľahčením teoretického základu sú úlohy zamerané na logiku samotného testovania produktu, pri ktorých si človek počas prípravy, ale aj samotnej skúšky trochu “oddýchne”.

Kurz mi dal skrátka základ, ktorý by mal každý dobrý tester poznať a pretaviť do praxe. Toto všetko a ďaleko viac o ISTQB certifikátoch si ale viete nájsť online, spolu s materiálmi na prípravu (skriptami), či príkladovými testami. No nekúp to.

Absolvoval som kurz, ktorý by mal skúsiť každý tester - Bart Digital Products

 

Priebeh certifikácie

Čo ale možno online nenájdete je podrobný popis, ako prebieha certifikácia v dobe pandémie. Samotná skúška trvala jeden a pol hodiny, no veľkú časť tvorila príprava, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani CIA. Keďže som test písal z domu (z prázdneho kanclu), platili prísne pravidlá – detailné natočenie miestnosti, v ktorej som sedel, letový režim na mobile počas celého trvania skúšky, milý pán, ktorý ma celý čas sledoval, či veľmi neuhýbam pohľadom od obrazovky, natáčanie mojej maličkosti z 2 rozličných uhlov, no a samozrejme vyhadzov, ak náhodou nebudem online čo i len 10 sekúnd. Nuž, majú to vymyslené naozaj dobre. 

Čo sa týka samotnej skúšky, naozaj sa dá zvládnuť s vedomosťami z dostupných skrípt a testy sú veľmi podobné tým skúšobným. Ja som sa pripravoval približne týždeň a bol som milo prekvapený, že väčšinu vecí z teórie naozaj v Barte používame aj v praxi a boli mi veľmi dobre známe. 

Keby som to mal zhrnúť, bola to veľmi príjemná skúsenosť a naučil som sa veľa nových vecí, ktoré budú určite dobrým základom pre ďalšie ISTQB certifikácie v budúcnosti, keďže testingu sa chcem venovať aj naďalej.

Viac blogov zo zákulisia našej firmy nájdeš v kategórii Barťania