Mišo, náš prvý kolega, ešte v začiatkoch B-Art a popri škole vypomáhal Marekovi Bartovi s tvorbou jednoduchých webstránok. Veľký gurmán a milovník mora nám porozprával o svojich začiatkoch a zážitkoch, ktoré sa dnes zdajú byť až neuveriteľné. A ako vníma svoju prácu a projekty, na ktorých pracuje, dnes? Aj o tom bude tento rozhovor.
Aké boli tvoje začiatky?
Ťažké, ako inak (smiech). Pamätám si, ako vtedy nemal každý internet. Býval som v Kysaku a prácu, ktorú som urobil doma, som doniesol na CD. To len bolo zistenie, keď sa CD zle napálilo a ja som utekal na stanicu a na vlak domov a naspäť do Košíc s opraveným cédéčkom. Robili sme vtedy katalóg pre nábytkársku webstránku.
To znie v dnešnej dobe až neuveriteľne.
Najkrajšie zážitky mám ešte zo školských čias, pracoval som v bart.sk totiž už počas školy. Vtedy to bol ešte B-Art :-) Najviac som si cenil zaujímavé projekty, ktoré bolo vidieť. Keď som chodil po meste a ukazoval priateľom, pre ktorú firmu sme robili. Bol som na to zvlášť hrdý.
A zážitok, čo mi utkvel najviac v pamäti je, keď sa ma Marek opýtal, čo si plánujem kúpiť za výplatu. Povedal som, že poškuľujem po turistickom ruksaku. Vtedy sme robili stránky pre športový obchod a jeho ďalšie aktivity. Na moje prekvapenie mi Marek na druhý deň doniesol ruksak Patagonia – 80 litrový, ktorý bol vo vyššej hodnote, ako som mal dostať vtedajšiu výplatu. Mám ho doteraz. Len už času na kemping je pomenej.
Vidíš rozdiel v tvojej práci vtedy na začiatku a dnes?
Áno. Vtedy nás nebolo v práci tak veľa. Vlastne, zo začiatku sme boli dvaja, neskôr traja a tak to bolo ešte nejakú chvíľu. Nemal som sa koho opýtať. Podstatné bolo to, že sme vedeli urobiť všetko. Alebo sme to aspoň tvrdili zákazníkom a potom sme sa požiadavkami museli popasovať. Stále spomínam na to, ako som po jednaní utekal do kníhkupectva a vrátil sa s knižkou PHP3, aby sme dokázali splniť to, čo sme sľúbili zákazníkovi. A vždy sa nám to podarilo. A myslím, že sa nám to darí aj dodnes. Dnes stále vyhľadávam zdanlivo neprekonateľné výzvy a navrhujem riešenia, ktorými zákazníkom pomáhame rásť. To sa vlastne nezmenilo a dúfam, že ani nezmení.
Je ešte niečo, čo sa môžeš naučiť? Máš sa ešte v čom vzdelávať?
Samozrejme. A viac ako kedysi. Dnes vznikajú nové programovacie jazyky, postupy, frameworky a technológie doslova na dennom poriadku. Niežeby som sa stále učil nový programovací jazyk, to nie, to nechám mladším (haha). Ale aj tie technológie, ktoré používam pri práci sa vyvíjajú tak rýchlo, že ak ich prestanem sledovať, vznikne na projekte technologický dlh, ktorý už často nie je možné zvrátiť.
No a ako sa mení charakter mojej práce, tak sa mení aj potreba môjho poznania. Od vzdelávania sa v základoch sa teraz snažím vzdelávať viac v rámci soft skills a v rámci technologických trendov a smerov, aby som mal všeobecný prehľad a vedel ho použiť na nových projektoch.
Pracuješ už dlhodobo na niekoľkoročnom projekte. Úspešnom projekte, samozrejme. Je stále na čom pracovať a vylepšovať?
Stále. A neviem, či to niekedy skončí, možno len keď sa zákazníkoví minú prostriedky. Hovorí sa mi, že som matka Sportnetu a Jano Letko (product owner na strane zákazníka) je otec. Naše deti sú jednotlivé služby, ktoré platforma SportNet poskytuje. Prestal som ich počítať pri čísle 18 :-). Ale nie je to už úplne pravda. Bez kolegov a skvelého zohratého tímu, by som to nezvládol. Vieme sa zastúpiť a navzájom sa podporujeme a brainstormujeme spolu pri každom väčšom vylepšení. Je to tímová spolupráca.
Všetci vieme, že si veľký gurmán a perfektne varíš.
Kedy si v sebe objavil túto vášeň?
Rád varím. A ešte radšej jem :-) . Zamiloval som sa totiž do jednej značky grilu. A keďže sa nejedná o lacnú záležitosť, a môj chtíč vlastniť tento profi gril bol väčší ako dokončenie kuchyne v dome, do ktorého sme sa sťahovali, tak sme mali doma len gril a bol som nútený variť len na ňom. Aj v zime. Veľa som sa pri tom naučil. Ale stále ma to ťahá vpred skúšať nové výzvy. Podobne ako v programovaní. Napríklad som ešte negriloval chobotnicu, podobne ako som ešte nepostavil GraphQL server. Všetko raz príde.
Čo najradšej griluješ?
Keď som si kupoval gril, vytipoval som si čo všetko sa na ňom chcem naučiť. Už som zvládol všetko, čo som vtedy chcel – od grilovaných rebierok cez pulled pork, alebo pastrami, či upečenie vianočky alebo chleba. Niečo sa podarilo viac, niečo menej. Teraz najradšej grilujem morské plody, ryby, učím sa stále pracovať s kvalitnými steakmi. Moja srdcovka sú údené kačacie prsia, ktoré som griloval aj na grilovacom festivale pre cca 300 ľudí. A pochválim sa – vyhral som s priateľom od varenia aj prvé miesto medzi profesionálmi – robili sme údeného jesetera a čučoriedkové crumble.
Gratulujem Mišo!
Máš aj iné záujmy?
Rád pracujem s drevom, rád sa starám o záhradu, pestujem si vlastnú zeleninu a bylinky. A najnovšie som sa dal na tradičnú lukostreľbu. V tom sa veru musím ešte zlepšiť.
Prečo práve lukostreľba?
Ani neviem. Ako každé dieťa som si aj ja vyrábal luk, pozeral indiánske filmy, ostalo to vo mne :-) Navyše, počas nekonečných pandemických “lokdavnov” som si hľadal novú záľubu na vyplnenie času a športové vyžitie. Naviedol ma na to aj jeden náš zákazník, ktorý sa tomu venuje a má veľa úspechov. Keď mi porozprával o takzvanej 3D lukostreľbe, kde sa strieľa v prírode na makety zvierat v životnej veľkosti, nebolo o čom. Bol to aj jeden z mála športov, ktorému počas pandémie fungovali súťaže.
Top 3 aplikácie, ktoré najčastejšie používaš vo svojom smartfóne?
Tiktok na zabíjanie času pred spaním, Facebook na záujmy a špecializované skupiny o varení a strieľaní, Email na vybavovanie pracovných vecí aj o polnoci (s tým musím skoncovať :-) )
Mišo, ďakujem veľmi pekne za čas, ktorý si venoval
rozhovoru. A áno, skoncuj s emailom a vybavovaním pracovných vecí aj o polnoci! :-)