Bart Digital Products Bart Digital Products

BEAT_IT

Prvý košický, takmer dvojhodinový, IT Battle je za nami a myslím, že všetci môžeme povedať: “Wau. Chceme viac!”. Traja košickí developeri – Paťo, Maťo a napokon moja maličkosť (hah) Laci, reprezentovali 2 moderné front-end technológie a stálicu na pôde IT – JSF.

prednasajuci

Poďme, ale postupne. Asi pred polrokom sme sa všetci zišli aby sme vytvorili podujatie, ktoré by rozprúdilo diskusiu o technológiách na Východnom Slovensku a aby sme postupne začali budovať silnú a produktívnu IT komunitu. Po troch mesiacoch usilovného premýšľania sme sa všetci zišli opäť a dohodli konkrétne detaily. Vybrali sme najvhodnejších kandidátov: Angular, React a keďže nič lepšie nám nenapadlo, Maťo Petruna spomenul, že pracoval už s JSF.

Netrvalo to dlho a myslím, že to bol Jaro, ktorému svitlo: “Nech to je eshop!” K netriviálnemu príkladu sme vytvorili design, HTTP REST FULL API a začali makať na jednotlivých implementáciách. Zatiaľ, čo my sme vyprodukovali 110 commitov na tomto GitHube: https://github.com/beat-it, Robovi a Marekovi sa podarilo na Facebook-u napísať 42 príspevkov a použiť pri nich viac ako 12 GIFiek a 1 video s Michaelom Jacksonom.

8. december, deň D, je tu. Ráno som sa trochu bál, ale postupne to opadlo. Celý organizačný tím bol úplne v pohode a atmosféra v sále príjemná a uvoľnená. Ako teda dopadol tento nezvyčajný fight?

aula2

Prvý v ringu sa predstavil Angular. Vysvetlili sa dôvody prečo je v súčasnosti už v druhej verzii a veľmi kriticky sa odprezentovali základné princípy jeho používania. Ďalší úder pridalo JSF. Predstavilo sa nám ako technológia, ktorá je oproti ďalším dvom staršia. Umožňuje však veľmi jednoduchým spôsobom pripraviť front-end pre jednoduchšie weby. Určite však nie je vhodná na vytvorenie riešenia podľa vopred daného grafického návrhu, keďže neumožňuje styleovať.

No a napokon som tam stál ja a React.js. Pokúsil som sa ukázať jeho základné možnosti použitia. V jednoduchosti vysvetliť, ako vyzerá vývoj v React-e, čo potrebujeme, aby sme začali, no a nakoniec predstaviť jeho silné stránky a výhody.

Účasť developerov na takýchto akciách je úžasnou príležitosťou, ako budovať skvelé väzby, nové priateľstvá a naučiť sa množstvo vecí od skúsených ľudí v našom fachu. Všetky tieto nové vedomosti sa pokúšame následne, čo najskôr a čo najefektívnejšie zaimplementovať do našich komerčných riešení, aby Váš web bol minimálne tak dobrý ako prvý košický BEAT_IT!

chlaniatd
LAci
chlapici
bartania