Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov. Tvoríme digitálne produkty, ktoré nám zlepšujú život v oblasti zdravia, športu a ecommerce. Už viac ako 25 rokov.

Free wifi nemusí byť vždy zadarmo

V aktuálnom dovolenkovom období je viac než pravdepodobné, že sa pri cestovaní do nových destinácií stretneš s potrebou skontrolovať svoje sociálne siete, prípadne najnovšie správy alebo počasie. A keďže si nechceš vo faktúre od mobilného operátora nájsť horibilnú čiastku za roamingové dáta, radšej pohľadáš nejakú tú verejnú free wifi. Otázkou ale je, či ti toto “bezplatné” pripojenie napokon nenarobí viac problémov, než zopár eur naviac.

Sú verejné siete nebezpečné? 

Áno a nie. Ak sa často pripájaš na tieto siete bez ďalších opatrení a s minimálnou obozretnosťou či záujmom o pôvod siete, si vo väčšom riziku. Pre hackerov sú nezabezpečené siete atraktívne z rovnakého dôvodu, ako pre bežných používateľov – nepotrebujú žiadnu autentifikáciu pre vytvorenie spojenia. Vďaka tomu majú cudzie osoby príležitosť dostať sa ku všetkým nezabezpečeným zariadeniam na rovnakej sieti. A teda aj k tomu tvojmu.

Najväčšou hrozbou je schopnosť útočníka postaviť sa do pozície medzi tvoje zariadenie, či už to je mobil alebo notebook, a prístupový bod. To znamená, že dáta a citlivé informácie prechádzajú rovno cez jeho ruky. Pod týmito dátami môžeme rozumieť napríklad emailovú komunikáciu, pracovné dokumenty alebo aj informácie o kreditnej karte. Získaním týchto dát sa môže nežiadúca osoba vydávať za teba a tak vykonávať akcie, ku ktorým by normálne nebola oprávnená.

Okrem odcudzenia údajov prináša verejná sieť aj ďalšie riziká. Napríklad ponúka možnosť jednoduchým spôsobom rozšíriť malvér – škodlivý softvér medzi počítačmi. Obzvlášť, ak táto sieť povoľuje zdieľanie súborov medzi zariadeniami.

Ako sa chrániť?

Či už ide o počítače, smartfóny alebo tablety, každé zariadenie napojené na nezabezpečenú sieť môže byť v ohrození. A týchto sietí samozrejme pribúda, keďže klienti hotelov, reštaurácií či návštevníci obchodných centier a rôznych akcií si ich vyžadujú. Pre majiteľov a organizátorov je relatívne jednoduché túto sieť vytvoriť, no jej zabezpečenie je už ťažší oriešok, a preto sa spravidla nerobí. Musíš sa teda chrániť sám. Ako?

  • Používaj VPN – Aj keď sa hacker dostane medzi teba a prístupový bod, tvoje dáta budú dostatočné encryptované. Keďže hackeri preferujú ľahký cieľ, pravdepodobne ich to odradí a budú hľadať ďalšiu, jednoduchšiu obeť.
  • Používaj SSL – Keď nemáš VPN, používaj na stránkach, ktoré často navštevuješ, nastavenie HTTPS-ONLY. Čo to urobí? Pozri si obrázok: 
https://directlinedev.com/media/page_photos/0002/photo_2891.normal.jpeg
Zdroj: https://directlinedev.com/media/page_photos/0002/photo_2891.normal.jpeg
  • Zakáž zdieľanie súborov na počítači – Takto ostatné zariadenia pripojené k rovnakej sieti neuvidia, čo máš v tom svojom. Pre najčastejšie používané systémy je potrebné vykonať nasledovné kroky:
    • Windows 10/11: Nastavenia > Centrum sietí > Zmeniť pokročilé nastavenia zdieľania – Tu vypneš zisťovanie siete a zdieľanie súborov a tlačiarní.
    • Mac OS X: Systémové preferencie > Zdieľanie – Uisti sa, že je zdieľanie súborov vypnuté.
  • Vypni wifi – Akonáhle si si vybavil, čo si potreboval, wifi vypni, nech majú hackeri čo najmenšie časové okno na útok.
  • Buď podozrievavý – Správaj sa ku všetkým stránkam a odkazom, ktoré otváraš, ako k podozrivým. Ak nevieš overiť pôvod stránky a nie si si na 100% istý legitimitou, stránku čo najskôr zatvor. Ak je to možné, vyhýbaj sa počas pripojenia na free wifi stránkam, ktoré vyžadujú použitie citlivých údajov, ako sú bankové či zdravotné portály.
  • Používaj antivírusový a antimalwerový program – Aj napriek všetkým opatreniam je stále šanca stretnúť sa s nepríjemnosťami. Chráň sa preto aj overeným a aktualizovaným antivírusovým a antimalverovým programom.
  • Ak už teda potrebuješ vybaviť niečo dôležité a jediná dostupná možnosť je nezabezpečená sieť, pamätaj na všetky riziká spojené s jej používaním. 

    Ešte zopár bezpečnostných tipov na záver

    Používaj na svojom zariadení PIN alebo iný spôsob zabezpečenia, aby sa ti doň nikto nemohol pozrieť, ak ho náhodou stratíš alebo ti ho niekto ukradne. Pre takýto prípad je dobré mať dáta aj zálohované a zariadenie mať nastavené tak, aby ho bolo možné vyhľadať, a ak to je potrebné, na diaľku z neho zmazať všetky údaje.

    Rovnako dávaj pozor aj na prístupové heslá k účtom – tie si nos ideálne v hlave. To platí aj pre heslá ku kartám – nikdy ich nemaj na papieriku (v najhoršom prípade rovno v peňaženke, nalepené na bankomatovej karte).

    A nakoniec – nezabúdaj na riziká postovania fotiek pre verejnosť. Pre zlodejov to môže znamenať povolenie na nechcenú návštevu. So zdieľaním takýchto fotiek sa oplatí počkať. Nech máš istotu, že ťa po pohodovej dovolenke nebude doma čakať žiadne nepríjemné prekvapenie.

    Opatrnosti nie je nikdy dosť. Prečítaj si viac na tému bezpečnosť!