Bezpečnostný checklist skúseného programátora - Bart Digital Products Bezpečnostný checklist skúseného programátora - Bart Digital Products

Bezpečnostný checklist skúseného programátora

Keď sme plánovali náš posledný event, Frondend masters vol. 21, najviac nás tešila predstava, že bude konečne opäť naživo. Streamovať je síce super, ale naozajstnej interakcii so skutočnými ľuďmi a čerstvým chlebíčkom sa to jednoducho nevyrovná. Navyše nám to prinieslo možnosť odovzdať účastníkom okrem poznatkov a inšpirácie aj niečo fyzické, niečo, čo si môžu odniesť domov, a pomôže im to v každodennom programovaní – nový ťahák, ako inak, zameraný na bezpečnosť.

Na jeho príprave sa podieľali naši špecialisti naprieč firmou. Vzájomne sme si jednotlivé body kontrolovali, vylepšovali, ale aj mazali, čo sa nám nezdalo relevantné alebo dostatočne zrozumiteľné. Výsledkom je na pohľad malý letáčik, ktorý má však potenciál zlepšiť nejeden projekt. 

Jeho úlohou je pri dokončovaní webu či appky upozorniť programátora na možné chyby a zraniteľnosti, na ktoré možno pri vývoji pozabudol. Napríklad také zálohy – skontroloval si, či sa nielen vytvárajú, ale sa dajú aj bez problémov obnoviť? Nejeden náš programátor na túto chybu už doplatil. Ťahák tiež prináša užitočné tipy (vieš, že namiesto SSL certifikátu môžeš použíš aj TLS? A navyše zadarmo!) a funkcie (jedna z nich napríklad očisťuje používateľské vstupy od škodlivého kódu). Na začiatku navyše obsahuje aj pre-development odporúčania, ako si vybrať pre vývoj správny softvér, priamo od nášho serverového špecialistu Jana

Frontend Masters 21 - Bart Digital Products

Keď už bol letáčik pripravený na tlač, napadlo nám, že bude škoda, ak sa dostane len do rúk tým, čo budú na evete, a rovnako, že hoci papier znesie veľa, ľahko sa môže zničiť. Ťahák sme preto preniesli do online podoby v podobe bezpečnostného checklistu. Môžeš si teda každý jeden bod po jeho skontrolovaní “odfajknúť” a ubezpečiť sa tak, že tvoj projekt je naozaj v dobrom bezpečnostnom stave. V takejto forme má navyše jednu nespornú výhodu – môžeme ho aktualizovať a dopĺňať podľa aktuálnej situácie a požiadaviek. Budeme sa preto snažiť ho čoskoro rozšíriť aj o ďalšie oblasti, aby to bola absolútna topka :)

Checklist nájdeš na https://www.bart.sk/bezpecnost. Zdieľaj ho pokojne ďalej a ak máš nejaký tip, ako ho ešte vylepšiť, napíš nám cez naše sociálne siete a my sa naň radi pozrieme. 

Opatrnosti nie je nikdy dosť. Prečítaj si viac na tému bezpečnosť!