Podvody v online nakupovaní sú čoraz častejšie. Ako im nepodľahnúť?

Ak by sme zoradili rôzne kategórie podvodov podľa toho, o koľko peňazí ľudí obrali, “scams” pri online nakupovaní sa spoľahlivo objavia v prvej desiatke. Takúto štatistiku pravidelne aktualizuje napríklad austrálske centrum proti podvodom – nájsť ju môžete na webovej stránke Scamwatch. Je celkom možné, že ak si ju otvoríte dnes, a potom opäť zajtra, za 24 hodín do nej opäť pribudne niekoľko tisíc dolárov, ak nie celé milióny. To nám pripomína, že nikdy nie je na škodu zopakovať si základy bezpečnosti pri online platbách. Spísali sme 5 takých, ktorými sa riadia naši kolegovia.

1. Používajte bezpečné digitálne peňaženky

Digitálne peňaženky ako Apple Pay alebo Google Pay patria k jedným z najbezpečnejších spôsobov online platieb. Obe používajú technológiu šifrovanej tokenizácie, pri ktorej každá transakcia generuje jedinečný kód. Namiesto informácií o vašej karte sa teda predajcom posiela len unikátny zhluk znakov, čím sa výrazne znižuje riziko odcudzenia údajov. 

2. Držte svoje peniaze na oddelenom účte

Nie ste si istí, či si váš nový obľúbený eshop stiahne naozaj len tie peniaze, ktoré má? Potom si ich radšej preveďte na osobitný účet vytvorený pre tento účel. A aby ste maximalizovali jeho bezpečnosť, nastavte si ho tak, aby z neho nebolo možné vykonávať priame debety alebo iné transakcie bez vašej autorizácie. 

3. Využívajte automaticky generované karty

Niektoré banky, ako napríklad tradičná Tatra Banka či alternatívny Revolut, ponúkajú možnosť vytvorenia virtuálnych kariet pre online nákupy. Tieto jednorazové karty sú platné iba krátky čas a po použití sa automaticky deaktivujú. 

4. Buďte opatrní pri sťahovaní aplikácií

Vždy sťahujte aplikácie len z overených zdrojov, ako sú Google Play alebo Apple App Store. Okrem toho odporúčame čítať si aj recenzie k nim a skontrolovať si, k čomu všetkému požaduje aplikácia prístup.

5. Monitorujte svoje transakcie

Sledujte, či transakcie na vašom účte naozaj zodpovedajú vašim nákupom. Mnohé bankové aplikácie a platobné služby ponúkajú upozornenia v reálnom čase, ktoré vás informujú o každej transakcii vykonanej prostredníctvom vašich účtov. Táto funkcia vám umožní rýchlo zareagovať v prípade neoprávneného použitia vašich financií.

Podľa spomínanej austrálskej stránky sledujúcej štatistiky týkajúce sa podvodov sa od začiatku tohto roka “stratilo” pri online nakupovaní už vyše 800 000 dolárov. Nepridávajte k tejto sume ani jediný cent zo svojej karty a pri platení v akejkoľvek aplikácii si vždy overte jej bezpečnosť, aby ste nakoniec namiesto ušetrenia niekoľkých eúr neprišli o všetky svoje úspory.