5 výhod, ktoré môže vášmu webu priniesť prechod na HTTP/3

Hypertext Transfer Protocol, teda HTTP, je základným kameňom modernej webovej komunikácie. Zabezpečuje prenos informácií medzi prehliadačom a serverom a ovplyvňuje jeho rýchlosť aj bezpečnosť. Posledná verzia – HTTP/3 – vyšla v roku 2018 pod vedením odborníkov zo spoločnosti IETF v spolupráci s Google a Cloudflare. Do popredia sa však dostáva až teraz, po rokoch ladenia, testovania a po získaní podpory zo strany najpopulárnejších browserov. 

Podľa štatistík zatiaľ funguje ešte stále väčšina internetu na HTTP/2. Predpokladá sa však, že do roka 2030 už ovládne online práve HTTP/3. Oplatí sa predbehnúť dobu a povoliť ho na svojej stránke už teraz? Podľa nás rozhodne áno – a máme na to hneď 5 dôvodov. 

1. Rýchlejší tok informácií 

Vďaka HTTP/3 sa dostanú informácie na váš web rýchlejšie. Môže za to nový protokol QUIC. Ten spája prenos informácií a ich šifrovanie do jedného kroku, vďaka čomu ušetrí pri každom novom pripojení na server niekoľko stoviek milisekúnd. 

2. Už žiadne dátové zápchy kvôli pomalému packetu

Výkon starších HTTPs ovplyvňuje aj tzv. head-of-line blokovanie, pri ktorom jeden pomalý balíček údajov, tzv. packet, zdržiava prijatie všetkých nasledujúcich. HTTP/3 tento problém eliminuje, pretože získava dáta rôznymi cestami súčasne, bez vzájomného rušenia. Rýchlosť načítania webov s HTTP/3 je tak v priemere až o 55% vyššia, než pri predošlej verzii tohto protokolu.

3. Výkonnejší web pri pripojení na mobilné dáta

HTTP/3 dokáže vďaka QUIC efektívnejšie pracovať na sieťach s nestabilným pripojením alebo vysokou latenciou (časové oneskorenie medzi odoslaním dát z jedného bodu siete a ich prijatím v druhom). Obyčajne ide najmä o mobilné siete, na ktorých stabilitu vplýva napríklad aj vzdialenosť zariadenia od vysielačov, počet pripojených používateľov či rušivé elementy v okolí. Pre QUIC to však nepredstavuje problém, pretože sa dokáže medzi rôznymi sieťami pohybovať bez prerušenia a získavať dáta tam, kde je to práve najefektívnejšie.

4. Krátkodobé výpadky bez rizika

Ani napriek všetkým svojím opatreniam HTTP/3 nedokáže eliminovať riziko krátkodobého výpadku siete úplne. Je však navrhnutý tak, aby spojenie po zlyhaní obnovil tak rýchlo, že si to používateľ prakticky ani nevšimne. Obzvlášť dôležité je to pre aplikácie, ktoré vyžadujú nepretržitú konektivitu, ako sú videohovory a streamovanie. Nie je preto prekvapením, že HTTP/3 už používa aj YouTube či Netflix. 

5. Zvýšenie bezpečnosti vďaka protokolu TLS 1.3

HTTP/3 má integrovaný najnovší šifrovací protokol Transport Layer Security (TLS) 1.3. TLS automaticky odstraňuje z webu zastarané a menej bezpečné šifrovacie algoritmy a navyše má vždy zapnutú funkciu Forward Secrecy. Pomocou nej generuje pre každé spojenie unikátny dočasný šifrovací kľúč, ktorý na dešifrovanie predchádzajúcich komunikácií už nie je možné použiť. Ak by sa ho teda hackerom podarilo získať, bude im úplne zbytočný – žiadne dôležité informácie im totiž neodomkne.

Ak chcete, aby bola vaša webová stránka pripravená na budúcnosť a naďalej ponúkala používateľom čo najlepší digitálny zážitok, je čas prejsť na HTTP/3. Radi to pre vás zabezpečíme. Kontaktujte našu podporu ešte dnes.

 

Zdroje: