Bart Digital Products Bart Digital Products

Frontend Masters Košice vol.2

Históriu síce hlbokú nemáme, nedá mi ale nespomenúť, ako sme dopracovali k prednáškovej aule plnej ľudí. Vo firme bart.sk s.r.o. som sa rozhodol urobiť niečo pre seba aj pre ostatných. Začal som pre kolegov organizovať prednášky o nových technológiách. Na prvej som rozprával o CSS preprocesore SASS. Zúčastnilo sa na nej aj niekoľko mimofiremných návštevníkov. Prednáška zaznamenala veľký úspech. Na moje počudovanie aj starší kolegovia sa o SASS začali zaujímať a technológia sa začala nasadzovať na viaceré projekty. Dnes už je takmer každý náš nový projekt postavený na SASS.

Druhá prednášku „Reaktívna grilovačka“ odprezentoval môj kolega Laci Perduk. Tam už bolo zasa o čosi viac externistov a pomaly nám naša miestnosť prestávala stačiť. Teraz je dôležité spomenúť, že miestnosť, v ktorej sa tieto prednášky odohrávali, má rozlohu zhruba 9m2 a je určená na porady a stretnutia so zákazníkmi. Vyskytuje sa v nej stôl a 6 stoličiek. Iste si viete predstaviť výraz v mojej tvári, keď sa tam chcelo dostať 25 ľudí. Presne toľko ich totiž prišlo na prvú prednášku oficiálne pomenovanú Frontend Masters Košice. Žiadna reklama, žiadna snaha o propagáciu. Stačil jeden share na facebooku bart.sk. Prednáška bola výhradne workshopom, na ktorom som ukazoval praktické využitie SASS.

Kolegovia, pre ktorých to bolo pôvodne celé určené, boli vyhostení mimo miestnosť a pozerali už len cez sklo (miestnosť je celá presklená a prezývame ju terárium).

„Takto to ďalej nejde,“ hovoríme si, „na pokračovanie sa pripravíme.“ Rezervoval som rokovaciu miestnosť s kapacitou 30 ľudí s istotou, že to určite bude stačiť. Ten pocit, keď som dva dni po rezervácii skontroloval záujem na facebooku a musel som rokovaciu miestnosť zrušiť a rezervovať aulu pre 70 ľudí, bol na nezaplatenie. Samotný event trval 3 hodiny a za ten čas sa vystriedali traja moji kolegovia (Luigi, Laci a Šafo) s prednáškami o Reacte, Firebase, vektoroch na webe a ďalšom. Počas coffebreaku sme stihli krátku diskusiu pri káve a čaji.

Plná aula

Hneď po podujatí sa k nám dostali pozitívne reakcie a tie stále pribúdajú. Chceli by sme sa preto ešte raz poďakovať všetkým rečníkom, ako aj diskutérom. Ďakujeme aj hlavnému sponzorovi, firme bart.sk s.r.o., bez ktorej by toto podujatie nebolo možné. Frontend masters Košice bude pokračovať aj naďalej a my by sme radi ponúkli priestor na prezentáciu aj ďalším majstrom, ktorí si môžu pripraviť prednášku na ľubovoľnú tému z oblasti frontdendových technológií. Stačí napísať na cuchta@bart.sk. V budúcnosti by sme sa radi venovali napríklad angularu, balíčkovým manažérom alebo typescriptu. Každý študent, programátor či IT nadšenec, ktorí má chuť naučiť sa niečo nové a nechať sa motivovať, je vítaní. Pre viac informácií sledujte facebookovú skupinu Frontend masters Košice, ale pozor, kapacitu už zvyšovať chvíľu nebudeme, tak sa snažte registrovať medzi prvými :)

Martin Čuchta

Vektory na webe – Lukáš Tóth

React, Immutable.js – Laci Perduk

Firebase, Redux, React.js – Marek Šafárik